Više od pola vaših vijesti je spin. Pa?

Više od pola svih članaka, odnosno priča, objavljenih u australskim medijima potaknuto je od strane PR industrije. Među oko dvije tisuće članaka iz deset novina, njih gotovo 55 posto, lansirala je neka tvrtka za odnose s javnošću. U nekim je novinama ta je brojka čak 70 posto.

Ovo zanimljivo istraživanje proveo je Australian Centre for Independent Journalism pri University of Technology u suradnji s Cricey, stranicom koja potiče nezavisno novinarstvo. Cricey je rezultate tog petodnevnog prikupljanja podataka i šestomjesečnog analiziranja objavilo pod naslovom „Više od pola vaših vijesti je spin“.

Napominju da se mnogo novinara i urednika ponašalo defenzivno kad im je upućeno pitanje da prokomentiraju rezultate, a većina ih je odbila razgovarati. Kakva bi bila situacija kod nas? I je li to nužno negativno kako upućuje spomenuta stranica komentarom da na australske medije snažno utječu komercijalni interesi prodaje proizvoda, a istovremeno ih ograničavaju političari, policija i ostali koji „kontroliraju poruku medija“?

Naime, ovaj veliki postotak po mojoj slobodnoj procjeni i ne čudi previše. Svaka veća kompanija ima PR odjel. Većinu projekata gradi PR u koordinaciji ili tek prateći druge aktivnosti. Većina slavnih ima svoje PR stražare. Političare i Vlade ne treba ni spominjati, ma koliko se ponekad čini kad se rasipaju kao da baš nitko od PR stručnjaka nije u timu.

Uostalom, uvijek je najbolje prvo sam i u svoje ime izložiti svoju stranu, reći svoju istinu, lansirati svoj proizvod. I na kraju cijele priče, u redu je braniti se. Ovo istraživanje zapravo više govori o PR-u nego o medijima. Odnosi s javnošću naprosto čini se cvjetaju u zemlji klokana.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3