Vjerovali ili ne – za antikorupcijske projekte 100.000 eura

Holcim natječaj za sponzorstvaGlobalna financijska kriza zahvatila je i Hrvatsku, htjeli mi to priznati ili ne i borili se s time ili ne. Tvrtke režu svoje troškove na minimalno, štedi se na svakom koraku i većina, uključujući i menadžere i radnike na traci imaju razloga za strah. Iako smo počeli ovako mračno, ima tu i tamo izvrsnih primjera koji zapadnu za oko svojom inventivnošću i zanimljivošću. Jedan od njih je ideja sponzoriranja antikorupcijskih projekata.

Povod za ovaj dnevnik nam je članak o donaciji za antikorupcijske projekte koji je objavio Business.hr. Naime, navikli smo na gotovo svakodnevne donacije i humanitarne projekte u sportu, kulturi, znanosti ili zdravstvu te je vrlo neobično kada netko pokrene natječaj protiv tri “bolesti” hrvatskog gospodarstva – rad na crnom, korupciju i neodgovorno poslovno ponašanje. Natječaj započinje ovako:

Kad kupujete…
… zanima li vas je li u cijenu uračunat PDV?
… je li neki proizvod jeftiniji jer su radnici plaćeni na crno?

Natječaj je otvorila tvrtka Holcim, jedan od vodećih dobavljača cementa i agregata te predvodnika u društveno odgovornom poslovanju, i njime doniraju oko 100.000 Eura za financiranje projekata namijenjenih između ostalog i borbi protiv korupcije. Natječaj je otvoren do 31. ožujka i ne odnosi se samo na lokalne zajednice u kojima Holcim djeluje i kako naglašavaju “predstavlja iskorak u borbi protiv korupcije”. Tvrde da ovim potezom žele omogućiti “ravnopravnu tržišnu utakmicu”, ne želeći samo čekati vladine mjere prevencije. “Očito je da je u prednosti poslodavac koji ne želi plaćati doprinose svojim radnicima jer ima manje troškove, a što se tiče javnih natječaja neprihvatljivo mi je da uopće imamo mogućnost njihova zaobilaženja”, dodaje Žarko Horvat, direktor sektora industrijske ekologije u Holcimu, ujedno i prvi koji je u Hrvatskoj pokrenuo donacijski program borbe protiv korupcije. Stručnjaci ističu kako su ovi projekti na zapadnim tržištima posve uobičajeni.

Želite li se i vi prijaviti na natječaj u borbi protiv korupcije svojim projektima, više o natječaju saznajte na stranicama Holcima.

Držimo im pačeve i da se što više tvrtki, bilo privatne ili javne, uključe u slične antikorupcijske projekte jer su naslovi poput ovoga prošli tjedan – “Uhićeni šefovi Porezne uprave dok su primali mito” – nažalost odavno naša svakodnevnica.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3