Vlast (ne) kvari baš svakoga – malo o bahatosti u politici

Vlast kvari i stvara imperijalnu oholost kod svakoga, pa i u demokracijama. Na nama je da budemo svjesni te činjenice. Ona je važna jer vidimo što se događa kad se stranke vode nedemokratski, autoritarno. Na kraju se svi okrenu protiv vas – tako je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović prošle subote na sjednici Glavnog odbora SDP-a govorio o iskušenjima nove vlasti.

Novi list od subote 24. ožujka donosi članak o političarima i koliko ih vlast (ne)kvari iz pera Zdenka Duke –  VLAST (NE) KVARI baš svakoga – RECEPT PR STRUČNJAKA KAKO PROTIV IMPERIJALNE OHOLOSTI POLITIČARA kojeg vam prenosimo u cijelosti:
Vlast kvari i stvara imperijalnu oholost kod svakoga, pa i u demokracijama. Na nama je da budemo svjesni te činjenice. Ona je važna jer vidimo što se događa kad se stranke vode nedemokratski, autoritarno. Na kraju se svi okrenu protiv vas – tako je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović prošle subote na sjednici Glavnog odbora SDP-a govorio o iskušenjima nove vlasti. Počela su odmah medijska nagađanja je li Milanović možda na ovaj način uputio poruku prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću, ili je pak samo iznio jednu opću istinu koja doista vrijedi otkad je svijeta, a od tad je i početak neke vlasti i moći u tom svijetu. Je li mislio i na sebe i na vlastiti trud da kao politički lider ove zemlje bude građanima što prihvatljiviji i bliži i da se suspreže i ne reagira negativno i onda kada misli da je izazvan na negativnu reakciju? Jedan od vođa Francuske revolucije Saint Juste kazao je kako svaka vlast kvari, a engleski konzervativac lord Acton je precizirao da apsolutna vlast apsolutno kvari. A netko je pametno rekao – ono čega je netko svjestan to on drži pod kontrolom. Ono čega netko nije svjestan – to njega drži pod kontrolom.

Druga(čija) izjava

Zoran Milanović je u subotu još pojasnio da vlast stavlja čovjeka u drugu dimenziju iz koje neke stvari slabije vidi, dok druge vidi puno bolje. Pa se u nekim stvarima naprosto nije u stanju odmaknuti od sebe pa misli da ne može pogriješiti tamo gdje su greške očite i samo ih on ne vidi. Sve su to stvari kojih moramo biti svjesni cijelo vrijeme, razgovarati o njima, ali istovremeno u onim bitnim, važnim stvarima podržavati koaliciju, jer bez podrške stranke, a onda i podrške građana, nema uspješne uprave. Doduše, Milanović je na Saboru HNS-a, istoga dana, ispred svojih glavnih koalicijskih partnera, govorio malo drukčije. »Vlast ne kvari, ali mijenja. Kad si na vlasti vidiš slabije pa se moramo dobro gledati«, tamo je rekao Milanović. S druge strane za Čačića očito nije bilo dileme o tome da njega i pripadnike njegove stranke vlast ne kvari. On je siguran da je za građane najbolje da »mi odlučujemo« i da »nema boljeg rješenja za ovu zemlju«.

– Odlična je ta Milanovićeva izjava. Samo je kod svih takvih izjava pitanje hoće mu li se za šest-sedam mjeseci ta izjava obiti o glavu, komentira Krešimir Macan, vlasnik PR agencije Manjgura. Jer, kaže, ako se ta izjava bude mogla primijeniti u negativnom svjetlu na njegovu vlast, onda će se ona pokazati kontraproduktivnom. Jer ona će ispasti samo deklarativna. Ovo »vlast kvari« – nastavlja Macan – to bi trebalo značiti – imat ćemo poštenu vlast, postavljat ćemo kvalitetne ljude, nećemo gurati svoje u vlast jer vlast kvari i ako krenemo loše imat ćemo lošu vlast itd. Ovako ova izjava može biti na granici demagogije, ako je ne budu pratili stvarni potezi.

A kako stručnjaci za odnose s javnošću treniraju političare da ne bi pogubili vezu s realitetom i počeli se smatrati nadmoćnim, sveznajućim, nezamjenjivim i nepogrešivim? – U Srbiji imaju dobar izraz za političara koji izgubi doticaj s realnošću, s narodom – »odlepio se«. Ali, društvene mreže mogu biti nekad jedna od terapija – stavite kandidata na Twitter ili Facebook, poput Josipovića kod nas, kaže Macan. Tako oni imaju izravni kontakt s glasačima (ako opet netko ne filtrira) i počinju komunicirati i s onima koji ih nužno ne vole niti ne glasaju za njih. Inače je u strankama, pa kasnije i u vladi, na snazi sindrom dvora, kaže on.

A kad smo već kod dvora, dobro je poznata priča o kraljeviću i prosjaku. Kralj se prerušio u prosjaka i otišao među narod čuti što stvarno misle o njegovoj vlasti. To je ljekovit doticaj s realnošću. Isto tako, na svakom dvoru obitavala je i dvorska luda koja je zabavljala kralja ali viceve i šale koristila i za to da mu u lice kaže istinu. Luda je bio taj koji je govorio istinu i uglavnom redovito nije stradavao baš zbog toga – što je luda.

Dr. Božo Skoko, profesor odnosa s javnošću na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, kaže da kad premijer Milanović kaže da vlast kvari i da autoritarno vođenje stranke završi okretanjem sviju protiv svih ima pravo. – Uostalom uvjerili smo se u to na primjeru HDZ-a. Kad ste na vlasti onda ste u stalnom iskušenju da prijeđete granicu etičnosti, da napravite pogrešan korak u smislu kršenja zakona ili procedura, da postanete bahati, pa i neodgovorni, kaže Skoko. – Mnogobrojna pogrešna kadrovska rješenja na različitim razinama, zapošljavanja bez natječaja, uplitanje politike u nadzorne odbore, bahatost pojedinaca, strančarenja u izboru menadžmenta javnih poduzeća i sl. najbolje pokazuju kako je i nova vlast podložna tom negativnom utjecaju. Birači će sve to prije ili poslije kazniti, kaže Skoko.

Komunikacijski kaos

Kako Skoko liječi »odlijepljene« političare? – U odnosima s javnošću, odnosno građanima, najvažnije je biti iskren i ne biti bahat. Čak i kad napravite pogrešku ili učiniti pogrešan potez građani će vam u tom slučaju spremnije oprostiti. Također građani cijene učinkovitost i dobre rezultate. Konkretni pomaci će zasjeniti i poneka lutanja u njihovu ostvarenju… Ali ako ova vlast ne pokaže u skorom razdoblju konkretne pomake, već sve ostane na podizanju poreza i svakodnevnom povećanju cijena, nema tih poruka ili spina koji ih može spasiti od pada popularnosti i kredibiliteta, govori Skoko.

Krešimir Macan kaže da je Zoran Milanović osobno komunikacijski napredovao, ali da je komunikacijski koalicija i dalje u kaosu. Oni ne znaju ispričati što rade i to sami priznaju – tako Macan citira intervju Vesne Pusić koja prenosi kritiku iz Bruxellesa koji sugerira hrvatskoj vladi da im Vlada samo jasno objasni što radi i što sprema. – Milanović ima neke osobine Sanadera i moglo bi se dogoditi da ga vlast ponese. A ja ne vidim tko mu je interna kontrola, kaže nam Krešimir Macan. Razumijem diplomatske i ine potrebe, ali usred ove krize otići na Bečki bal, identično kako je Sanader otišao, pa da čitamo o problemima s frakom itd., govori Macan. Ali kad govori o razlikama između Milanovića i Sanadera, onda kaže da Sanader nikad nije bio ponizan, a Milanović zna da treba biti ponizan.

I Milanovićeva je možda prednost što odbija staviti medije pod kontrolu, ali Macan kaže da ne jamči da nema njegovih suradnika koji bi to rado napravili. Mediji nastupaju kao dobar korektor krivih poteza. To je Sanader bio totalno pacificirao – nitko ga javno nije smio kritizirati. Ministre da, dapače, ali njega osobno ne. Radimir Čačić kaže u nedavnom intervju da je njegov posao biti najnepopularniji zato jer je ministar gospodarstva. Naprosto taj posao danas u Hrvatskoj, dakle barem zasad, mora biti nepopularan. No, sjetimo se, zbog gradnje autocesta – bio je najpopularniji ministar u Račanovoj vladi (2000-2003.) Kad Macan uspoređuje Čačića i Linića kaže da je Linić 2003. vidio da se može i drugačije, dakle pristojno komunicirati i sada to primjenjuje uspješno na mjestu ministra financija. Linić sada odlično raspoređuje municiju u medijima. Ali tu Čačić još ne pliva dobro, jer ne skida bahati gard pred kamerama.

Biti uspješan političar u ova nevesela vremena sve je odgovorniji, teži posao. Na medijima i javnosti je da nikad ne dopusti slabu i korumpiranu vlast kakva nas je (demokratski, doduše) okupirala u vrijeme Sanadera. Bezbroj je puta rečeno – pa to postaje prazna parola – da biti na vlasti znači biti na usluzi i biti servis građanima i javnosti. Nikad i nigdje to ne može biti u potpunosti – ali to moraju biti koordinate svake javne demokratske kontrole.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3