Vrline javne, a poroci tajni – političari i njihove ljubavne afere

U IN magazinu Nove TV od 30. prosinca sada već prošle godine, našao se i prilog o najpoznatijim ljubavnim aferama poznatih političara, kao što su one Johna Fitzgeralda Kennedyja ili Billa Clintona. Kao sugovornici u prilogu sudjelovali su Krešimir Macan, stručnjak za odnose s javnošću i Ida Šamanović, klinička psihologinja.

Jedna od prvih i najpoznatijih afera tog tipa svakako je ona s početka 60-ih godina prošlog stoljeća, između britanskog ministra Johna Profuma i poznatog modela Christine Keeler koja je istovremeno bila i ljubavnica Jevgenija Ivanova, sovjetskog atašea u Londonu. Unatoč razmjerima afere John Profumo nije podnio ostavku te je ostao na svojoj poziciji do 1963., a s Christine Keeler više se nije viđao.

Otprilike u isto vrijeme s druge strane „bare“ američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy navodno je ljubovao s vjerojatno najvećim „celebrityjem“ tog doba, Marilyn Monroe. Nagađa se kako upravo u tome leži  uzrok njezinog misterioznog samoubojstva.

Za razliku od Kennedyja, američki predsjednik Bill Clinton morao se javno opravdavati za svoju aferu s Monicom Lewinsky, tim više što je na početku opovrgavao cijelu priču („Nisam spavao s tom ženom!“). No simpatije javnosti je stekao, kako navodi Macan, naglašavanjem da je prisiljen pred cjelokupnom javnošću govoriti o stvarima o kojima nitko ne bi želio javno govoriti.

Korak dalje u neetičnosti učinio je Eliott Spitzer, bivši guverner države New York kojega se optuživalo da je trošio novac poreznih obveznika u privatne svrhe plaćajući 1000 dolara po satu za usluge prostitutke. Javnost mu to nije oprostila te je podnio ostavku. Iako daljnja istraga nije pronašla vezu između prostitutke i državnog novca, njegov ugled je trajno narušen.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi više se puta našao na naslovnicama zahvaljujući svojim zabavama s mlađim ženama. Iako se često hvalio kako ga žene vole, veza između njega i ljubavnica nikada nije utvrđena. „Berlusconiju je puno toga dozvoljeno pa tako i to. Preživio je ponovo glasovanje o popularnosti u parlamentu, tako da su tu prevagnuli neki drugi interesi nad zgražanjem i moralom“ – kaže Macan.

Francuski ministar kulture Frederic Mitterand, nećak bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda, u svojoj je autobiografiji naveo kako je više puta imao seksualne odnose s muškarcima. Marine Le Pen, kći poznatog francuskog desničara Jean-Marie Le Pena, napala ga je na televiziji citiranjem ulomaka iz njegove knjige te optužujući ga za seks s maloljetnim dječacima zahtijevajući njegovu ostavku. Javnost je u njegovu slučaju bila nemilosrdna te je prosvjedujući izašla na ulice prozivajući ga pedofilom. Ida Šamanović ovu reakciju objašnjava time što se „od političara traži sigurnost, da zemlju vodi sigurno kao što vodi i svoj emotivni život“.

Dok se na Zapadu o ovakvim aferama otvoreno piše, u Rusiji je situacija bitno drugačija. Moskovsky korrespondent, u kojem je objavljena vijest o planiranom vjenčanju predsjednika Vlade Vladimira Putina s gimnastičarskom zvijezdom Aljinom Kabajevom, kroz par mjeseci je prestao izlaziti. Putin je sve demantirao, a cijela stvar je zataškana. „Upravo zato što su režim i priroda medija takvi, on uspijeva zadržati te priče da ostanu kuloarske, a o njima će se govoriti jednom kada ode s vlasti“ – kaže Macan.

Nakon svega postavlja se pitanje: hoće li ovi primjeri političarima poslužiti kao ogledni primjerci nepoželjnog ponašanja ubuduće?

Osobno, nisam optimist.

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3