Zaključen oglas za posao – ambiciozni početnik u PR-u – što smo naučili?

S današnjim danom smo zaključili naš oglas za posao za ambicioznog početnika u PR-u, pa molimo da više ne šaljete ponude za posao, osim ako uistinu mislite da nas imate čime impresionirati. Sve je krenulo s mojim probnim oglasom za posao na Facebooku koji se opet pokazao odličnim alatom za davanje oglasa za posao, možda najpraktičnijim od svih. Do objave pravog oglasa imali smo nekoliko zanimljivih Facebook rasprava na temu kako izgubiti priliku za posao glupim pitanjima i već dovoljno prijava. Konačno natječaj je prije dva tjedna objavljen na manjgura.hr i potom preko HZZ-a, posao.hr i bika.net.

Prvo me fascinirao broj čitanja – 5146 do danas, od toga polovica prvi dan objave. Drugo, puno poraznije je bilo samo pažljivo čitanje članka – članak s opisom idealnog kandidata/kandidatkinje Želiš raditi u PR-u? Prati, poveži se, pokreni se! pročitalo je tek 610 ili ti ga tek svaki 10 od onih koji su proučavali oglas. Nešto manje – 444 ih je pročitalo drugi tekst Želite raditi u PR-u – prvi korak je stručna praksa. A ti članci su uz uvjete natječaja, najbolje opisivali što tražimo i kako radimo i razmišljamo.

E tu sam se tek iznenadio – glavni je uvjet bio da kandidati budu prijavljeni na burzu, da im bude ovo bude prvi posao, jer su takvi uvjeti HZZ-a preko kojeg je išao ovaj natječaj.

Pristiglo je 337 ponuda, na koje smo se potrudili odgovoriti (mnogima je to bilo prvi put da im se uopće netko povratno javio na njihovu ponudu za oglas za posao – pa makara i s odbijenicom) što smatramo osnovom dobre poslovne komunikacije. No ono što šokira, jest broj prijava koje nisu ispunjavale uvjete oglasa – skoro svaka druga – 151. Ej, ljudi čitate li uopće oglase i što se traži? Da ne kažemo koliko ih je naknadno dostavilo točne podatke nakon što su dobili početnu odbijenicu zbog neispunjavanja uvjeta – zapamtite There is no second chance to make the first impression!

Bilo je tu svega od krivih mail adresa za kontakt, mailova bez životopisa, molbe poslane drugim firmama samo proslijeđene nama, fotografije s plaže i većina naravno sa stažem upisanim u radnu knjižicu ili su bili u radnom odnosu – iako oglas izričito kaže bez dana staža, prvi posao.

Srećom druga polovica prijava je bila dostatna da izaberemo 20-tak kandidata za današnji razgovor – nažalost na raspolaganju je samo jedno mjesto, pa ako vam možemo preporučiti ambicioznog početnika koji je prošao naš filter javite se (prije svega mislim na kolege iz drugih agencija).

Javilo se i dvadesetak studenata, a prijave još pristižu na posao (at) manjgura.hr.  Za studente uvijek postoji mogućnost prakse Želite raditi u PR-u – prvi korak je stručna praksa čim se oslobodi koje mjesto za istu. Svi ostali, javite se, ali samo ako uistinu mislite da nas možete impresionirati. Nemojte zeznuti tu priliku da napravite odličan prvi dojam!

PS O samom finalu i što smo naučili čitanjem životopisa u sljedećem nastavku:-)

Ako mislis da si bas ti nova Manjgura ili Manjak, javi se na posao@manjgura.hr.

Oznake: , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3