Zašto mislim da će ako Sanader bude predsjednik biti gore nego 90-tih?

I tu nisam usamljen. Prvi je tu tezu iznio Davor Butković još sredinom lipnja – Želi li Sanader postati Tuđman?

Ovi očigledni HDZ-ovi unutarnji problemi do kojih bi došlo kada bi Ivo Sanader postao predsjednik Republike, vode, zapravo, do glavnog, i to nacionalnog problema, zbog kojeg se takav ishod čini vrlo, vrlo lošim za Hrvatsku.
Naime, ako bi premijer Sanader postao predsjednik Sanader, u Hrvatskoj bi došlo do neobične, vrlo vjerojatno i protuustavne koncentracije političke moći.
Ivo Sanader bi, kada bi postao predsjednik Republike, nastavio voditi Vladu, kao što bi nastavio, de facto, voditi i vladajuću stranku.
Ivo Sanader u stvarnosti bi, dakle, bio predsjednik Republike, predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.
Sasvim je iluzorno uopće razmišljati o tome da bi Sanader bilo kome u HDZ-u uistinu prepustio važne elemente državnih i stranačkih ovlasti.
Sanader bi, sasvim je jasno, postane li predsjednik Republike, akumulirao najveću količinu političke moći u Hrvatskoj, još od vremena pokojnog Franje Tuđmana.
Jedna od brojnih razlika između Tuđmana i Sanadera jest i u činjenici da se Tuđmanova moć temeljila i na ustavnim ovlastima.
Sanaderova bi moć, pak, bila posve neformalne naravi, ali bi bila stvarna, što znači da bi, teoretski govoreći, omogućavala još puno veću razinu različitih zloporaba, nego u Tuđmanovo vrijeme.
S druge strane, Sanader bi se našao pod neusporedivo opsežnijim i oštrijim javnim nadzorom od onoga kojemu je bio izložen Tuđman: Tuđmanova se vremena, barem kada je riječ o kontroli medija, ipak, srećom, ne mogu vratiti.

Suspenzija Ustava
Odluči li se kandidirati za predsjednika Republike, i ako pobijedi na predsjedničkim izborima, Ivo Sanader postat će donekle autentični nasljednik Franje Tuđmana.
Raspolagat će gotovo jednakom moći kojom je raspolagao Tuđman te će, de facto, suspendirati hrvatski politički sustav i Ustav Republike Hrvatske: hrvatski politički sustav ne dopušta ujedinjenje premijerskih i predsjedničkih ovlasti, kao što ne dopušta da predsjednik Republike obnaša dužnost predsjednika bilo koje stranke, što će Sanader sasvim sigurno nastaviti činiti, iako će formalno morati zamrznuti članstvo u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (kao što će i njegov sugrađanin Željko Kerum navodno morati odustati od upravljanja vlastitim tvrtkama otkako je izabran za gradonačelnika, iako će, naravno, kao gradonačelnik koristiti sve prednosti svoga novog posla da bi uspješnije vodio svoj stari posao).
Upusti li se, dakle, u predsjedničku utrku, Ivo Sanader postat će – u slučaju pobjede – najmoćniji hrvatski političar poslije Franje Tuđmana, ali će ga, na kraju, dočekati slična povijesno-politička ocjena kojoj je danas izložen dr. Tuđman.
S tim da Sanader nije stvorio državu i nije pobijedio u ratu.

Dio tih teza ponovio sam i za index.hr – Macan: Sanader će biti gori od Tuđmana, kojeg prenosim u cijelosti:

OPORBENI spin doctor, antipod Ratku Mačeku koji je s blaženim izrazom lica iz zadnjeg reda Svečane dvorane Banskih dvora promatrao premijera kako novinarima govori da se neće svađati s njima i objašnjavati zašto odlazi, ispričao nam je što je, prema svom iskustvu u politici i odnosima s javnošću, iščitao iz onoga što su izvodili naši vladajući političari od srijede naovamo.

Što je toliko čarobno u Jadranki Kosor da ju je Ivo Sanader izabirao sve godine za potpredsjednicu pa ju na kraju odredio i za nasljednicu?

Može se oblikovati po željama i nema svoj stav. Možda je najbolja ilustracija to što je večeras rekla najprije “mi mislimo”, pa se ispravila u “ja mislim”. Njezin posao nije da misli, nego da prima udarce. Ona je de facto Sanaderov tjelohranitelj. Postavljena je kao štit liku i djelu Ive Sanadera. Već je jednom u predsjedničkoj kampanji bila potrošena, i evo sada drugi put. Nije omiljena ni u javnosti ni u stranci i idealna je za to da na sebe privuče sav bijes koji nas čeka u idućih nekoliko mjeseci.

Što će biti s njom nakon što primi sav taj bijes?

Svatko tko je bespogovorno slušao Sanadera, za njega se našlo mjesto kasnije i nikad im se nije ništa dogodilo. Ivica Kirin je primjer za to – napravio je sve moguće gluposti i ostao ugledni član HDZ-a. “Šuti, trpi i kad ja kažem da je dosta onda će idući”. Nakon toga slijedi uhljebljenje. Samo je problem što više gotovo ni nema mjesta – narasli su im apetiti.

Kako će se odvijati Sanaderova i Kosoričina budućnost?

Izgledan je bankrot države. Na ovaj ili na onaj način, kako god mi to nazivali. Država je potrošila sav potencijal i sama mora pokrivati financije jer je posuđivanje, daljnje zaduživanje preskupo. Nisu donesene antirecesijske mjere i preostaje nam pozvati zločestog policajca – Međunarodni monetarni fond. Onda će zločesti policajac stisnuti jadnu Jadranku i reći joj – moraš otpustiti ljude, moraš smanjit plaće, moraš smanjit potrošnju… Sve. Jadranka će reći da nema druge i pustit će koju suzu za hrvatski narod, a Sanadera neće biti ni blizu. On će se sunčati negdje na Jadranu, popravljati ten. Svi sindikalni ugovori dolaskom MMF-a padaju u vodu i pretpostavit ćemo da narod to neće najbolje primiti. Njena popularnost i popularnost HDZ-a pada, bez obzira bio njihov kandidat Andrija Hebrang ili samouvjereni Dragan Primorac. Makar SDP ne imao ozbiljne kandidate, biračko tijelo zbog kažnjavanja neće glasati za HDZ. Možda će desnica poslat Petra Krešimira u Piranski zaljev i potopiti slovensku flotu, demonstrirati silu nad Slovencima. Pa će narod reći “Ovo je cirkus, Sanaderu vrati se.” A onda će ga moliti da se vrati.

Tko će igrati ulogu molitelja?

Udruge branitelja, Udruga žena HDZ-a Katarina Zrinski i svi oni koji žive na proračunu. “Dok je bilo Ive, bilo je i beneficija”. Kao što se priča da je sve bilo divno i krasno u Jugi. Nije bilo sve divno i krasno u Jugoslaviji, ali se nije radilo i išla je neka plaća. Ali to je ono kad ti prođe malo vremena, a pamćenje javnosti je jako kratko. Sad su svi nabrušeni na njega, a za dva mjeseca – tko živ, tko mrtav.

Znači, već na predsjedničkim izborima bi se mogao pojaviti.

Prvo, rijetki su političari koji su otišli svojom voljom, a ostali zabilježeni u povijesti. Navodno Bismarck i Dioklecijan. A ovdje se radi o vrlo sposobnom i vještom komunikatoru i političaru i on ne radi ništa nepromišljeno. Možemo čak i reći da je dobar državnik, ali je loš premijer. Pantovčak je zbog toga idealna pozicija.

Bi li on bio fikus?

Ne. Njegovim dolaskom na Pantovčak doći će do veće koncentracije moći nego u Tuđmanovo doba, kada je postojao službeni predsjednički sustav i znale su se neke podjele. Postojala je neka vlada, iako je Tuđman kontrolirao sve. Sa kontrolom medija koju već ima u svojim rukama Sanader kao predsjednik mogao bi postići apsolutnu vlast, bez obzira što imamo parlamentarnu vlast. Tu priliku da Sanader propusti?

Po toj teoriji, Sanaderov je odlazak zajednički projekt njega i HDZ-a i ne radi se o frakcijskom sukobu?

Između Sanadera i HDZ-a postoji znak jednakosti, ostalo su finte. Kao u nogometu – ideš na jednu stranu, a lopta na drugu.

Jesu li Hrvati takve “akvarijske ribice” da se za pola godine neće sjećati da je ovaj pobjegao sa svog mjesta kada je zagustilo?

Sve ovisi o medijima. Ako imate Hrvatsku televiziju, ako vas sustavno podržava EPH, koji pišu lažno i propagandno, ljudi moraju nekome vjerovat. Ako im se on ponudi kao izlaz iz krize, a nitko drugi ne dođe i kaže “Ja sam izlaz iz krize”, oni će reći da nema nikoga drugog. Narod je tu da se vodi.

Hoće li mu oprostiti za samo šest mjeseci?

To ovisi o tome hoće li oporba stalno podsjećati da se sve loše dogodilo dok je on još bio na vlasti ili će tražiti prijevremene izbore za koje nema glasova. Oporba mora stalno podsjećati da je Jadranka njegova lutka i da Suzana nije ta koja odlučuje. Samo, oporba ovakva kakva jest ne zna se nositi sa Sanaderom, a nažalost, mediji bi trebali biti kontrola, a nisu. Narodu ako ispirete mozak šest mjeseci, isprat ćete ga.

I zaboravit će etikete poput kukavice i dezertera?

Ovo sve što smo spomenuli je bio njegov plan, a ovo što mu se dogodilo u gotovo svim medijima je neočekivani otpor. On je trebao otići kao pobjednik, kao čovjek koji je sve napravio super i otići u privremenu mirovinu. Ali plan na početku već zakazuje jer su mediji otkazali poslušnost, pa se čak ni na HTV-u ne libe reći da je on kukavica, dezerter, bjegunac, kapetan broda koji je napustio žene i djecu koja tonu. I u Jutarnjem koji ga najviše podržava govori kako ga najviše nervira što ga zovu kukavicom. To je istina. Ali se postavlja sada pitanje koliko će dugo oporba spominjati da je on kukavica, dezerter ili će i dalje šutjeti i ne objašnjavati narodu što se dogodilo. Onda će Sanader objašnjavati u svojim listovima što se dogodilo. Jedino je Radimir Čačić rekao da je Sanader kapetan broda koji se potapa.

S obzirom da se povlači iz političkog života, to valjda znači da odlazi u privatni sektor. Tko bi njega zaposlio?

Ne vjerujem u to. To je priča o nečemu što se neće dogoditi. On ima godinu dana plaće za razmišljanje što će sa sobom. A može živjeti i od satova. Ne brinem se za njegovu egzistenciju.

Kao što sam već rekao jednom prigodom, on je jurio sto na sat bez kočnica i volana i vidio je da zavoj dolazi. Sebe je katapultirao, a Jaca ako preživi – preživi. Rekao je Jadranki “Tu ti je pojas, tu ti je zračni jastuk”, a ona kad se slupa reći će joj “Tvornički, zračni jastuk se trebao otvoriti”. Neće biti reklamacije kad se slupa.

Hrvatska je pod vodstvom HDZ-a bankrotirala i ovo je pokušaj da se izbjegne odgovornost za najsramotniji period novije povijesti, nesposobne vlade na čelu s Ivom Sanaderom i HDZ-om. To je nastavak jedne klijentelističke politike. Sve su vlade tako funkcionirale i uživale. Prodale su ćaćino i zadužile djecu i sad je to došlo na naplatu, puno ranije nego što smo očekivali jer je “puk’o” svijet. Novac je skup i ne možemo živjeti na kredit. Morate početi raditi nešto, ne možete više dijeliti.

Zbog čega je on HDZ, a ne Vladimir Šeks koji im piše sve zakone i s Branimirom Glavašem mu je pomogao da pobijedi Ivića Pašalića, ili Božidar Kalmeta koji je apsolutni vladar Zadra i godinama onamo uspijeva kanalizirati ogroman novac iz proračuna?

On je počasni predsjednik HDZ-a s mogućnosti glasovanja na svim sjednicama. Kao i u slučaju Pantovčaka. Kao predsjednik neće imati ovlasti određivati vladi što da radi, ali će određivati jer će u Vladi imati poslušnike. On će zadržati sve, osim što mu uzmu ovi kojima je sada nakon njegova odlaska narasla ambicija. Bili su šokirani jer nije nikome skoro rekao da ide, a vlast je sok. Neki podjelom karata nisu zadovoljni i smatraju da je došlo njihovih pet minuta. Tu bi moglo biti nepredviđenih situacija, kao što se dogodilo i s medijima i u javnosti, jer ga je kompletna Hrvatska osudila kao kukavicu.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3