Zašto se Krešimir Macan bavi političkim PR-om?

Naš Krešimir Macan gostovao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, što je tamo rekao o politici i odnosima s javnošću donosimo vam u članku koji u cijelosti prenosimo sa službene stranice fakulteta.

“Vi ste kupci politike i ona vam se svakodnevno prodaje. Prodavati sokove, pivo ili politiku – isto je, sve je to roba”, rekao je Krešimir Macan, direktor PR agencije Manjgura na predavanju koje je održano drugog dana seminara PR Days na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. On smatra da su glavni prodavci politike upravo spin doktori, PR stručnjaci i politički savetnici. „Mi, politički PR radnici smemo da objavljujemo detalje iz kampanje tek posle nekoliko godina, a u nekim slučajevima i nikada. Upravo na novinarima je da sve to otkriju”, naglasio je Macan.

On je istakao važnost kreativnosti u poslu kojim se bavi, rekavši da su najbitniji članovi timova upravo oni koji dolaze do zanimljivih ideja. “Za kupca je uvek potrebno imati cilj, ideju i strategiju. Ako nemate ideju i viziju i nekog kreativnog u timu ko bi do tih ideja došao, nećete dobro proći”, smatra  Macan. Novac je jedan od glavnih resursa u političkoj utakmici i važno je pravilno ga ulagati. „Politika je jedini biznis u kome možete da trošite novac skoro bez limita. Zato je ulaganje u propalu i lošu političku kampanju jednako bacanju novca“, istakao je on.

„Postoje samo dve vrste političkih kampanja. One koje su za promene, i one koje kažu ’idemo dalje’, u zavisnosti od toga da li je kandidat na vlasti ili u opoziciji. Ako je političar već na vlasti, i u sledećoj kampanji ne priča o postignutim rezultatima, znajte da ih ni nema”, rekao je Macan. On se osvrnuo i na fenomen negativnih kampanja i uticaj koje one imaju na glasače. „Narod u suštini ne voli negativnu kampanju, kao što možemo videti na primeru poslednjih izbora u Srbiji. Tada je drastično opala podrška svim strankama koje su koristile negativnu kampanju”, naglasio je on i dodao da ne postoji negativna kampanja koja će sputati političara koji ima dobre rezultate iza sebe.

Macan je govorio i o upotrebi novih tehnologija u političkom PR-u. „Morate biti stalno na internetu i u neposrednom kontaktu sa svojim biračima, ali i sa čitavom javnošću. Nema više neformalnih izjava, svako može preneti vaše reči u javnost preko društvenih mreža”. On je naveo da se političari moraju okrenuti modernim načinima komunikacije. „Svi hoće da budu na televiziji, ali njen najveći nedostatak je što se određeni sadržaj pojavi samo jednom ili nekoliko puta. Sa druge strane, snimci sa Jutjuba i statusi na društvenim mrežama opstaju mnogo duže i mogu se stalno koristiti”, kazao je Macan.

„Zbog skoro svakodnevnih kriznih situacija u politici, brzina predstavlja ključni faktor koordinisanja PR-om. Sve ostalo što se može isplanirati, treba da se isplanira precizno i blagovremeno. Ja nemam čarobni štapić kojim bih dobio izbore. Ja samo znam pravila igre”, zaključio je Krešimir Macan.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3