Zdravlje političara kao zdravlje nacije

„Predsjednik Obama trebao bi nastaviti s korištenjem žvakaćih guma za odvikavanje od pušenja,“ zaključio je Jeffry Kuhlman, šef zdravstvenog tima Bijele kuće. Amerikanci do takvih tančina poznaju zdravstveno stanje svog predsjednika. Memorandum o njegovu zdravstvenu stanju nalazi se na webu i svima je dostupan.

Je li to potrebno?

Jest! SAD je predsjednički sistem i građani se identificiraju s predsjednikom, čak se i stanje nacije iščitava kroz predsjedničko raspoloženje i reakcije. Poznato je da se Ameri loše hrane i imaju problema s pretilošću. Predsjednik treba poslužiti kao primjer i motiv građanima da zdravije žive. Čak i Obama mora promijeniti prehrambene navike, što treba djelovati motivirajuće na građane.

Europsko iskustvo

U Europi je drugačija situacija. Dominantna etika nalaže da zdravlje osobe bude njegova privatna stvar, koja se ne tiče nikog drugog. Osobni je odabir svoje zdravstveno stanje podijeliti ili ne s drugima. Dojam je da zdravlje predsjednika i ostalih državnih dužnosnika nema medijsku težinu. Nije zamijećena pokretačka i motivirajuća funkcija takovih izvješća. Čovječniji dojam, koji političare može približiti njihovim biračima i donijeti im simpatičniji imidž također nije eksploatiran. Tako Francuzi o zdravlju svog omiljenog predsjednika Francoisa Mitterranda nisu ništa znali, a čovjek je umro mjesec dana nakon odstupanja s predsjedničke funkcije od raka prostate. Sličnu situaciju imali smo i u Hrvatskoj, kod predsjednika Tuđmana, kod kojeg se ipak znalo da je bolestan, ali ništa više. Tu čak dolazi u pitanje sposobnost bolesnog čovjeka da obavlja državničku funkciju.

Hrvatski političari do sada su se pokazali odgovornima, pa je tako Đurđa Adlešić o svom karcinomu javno progovorila i povukla se sa svoje gradonačelničke funkcije. Novi predsjednik Josipović nije objavio svoj zdravstveni karton, pa nije utjecao na zdraviji život u Hrvata. Ipak, često ističe svoj kulturni angažman, čime možda želi podići kulturnu svijest u državi. Vidjet ćemo je li polučio uspjeh kroz količinu kulturnih manifestacija i posjećenost istih.

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3