Znate li tko je Veronica Guerin?

Ili bi možda bolji naslov bio – Je li Irska danas tu gdje jest jer se bez milosti obračunala sa svojom mafijom? Strašni događaji koji su zadnji mjesec dana potresali Zagreb, ali i cijelu Hrvatsku, podsjetio me na slučaj iz devedesetih kada je u Irskoj ubijena novinarka Veronica Guerin. Nju su proteklih dana u više navrata u svojim tekstovima spominjali Jelena Lovrić (Sanadera držati pod pritiskom) i Inoslav Bešker (Likvidiraju tužitelje i svećenike). Osim Veronice, spominju se i Giovanni Falcone, Pietro Borsellino te brojne druge žrtve mafijaških atentata, pa vrijedi pročitati svaki od tih tekstova kako bi bolje razumjeli situaciju u kojoj se danas nalazimo.

 

Samo za ilustraciju mafijaške brutalnosti prenijet ću ovaj citat:

Falcone je dignut u zrak sa suprugom, policijskom pratnjom i petnaestak metara autoceste, a Borsellino je raznesen, s policijskom pratnjom, pred očima starice matere. Država je – stalnim kritikama iz redova magistrata i funkcionara, selektivnim dostavljanjem negativnih (katkad i krivotvorenih) podataka glasilima, te drugim signalima netrpeljivosti – stavljala na znanje i javnosti i mafiji da je od Falconea i od Borsellina digla ruke, kao što je učinila i za svoga višestrukog heroja Dalla Chiesu, pa ih je mafija utoliko lakše likvidirala.

No za razliku od ovih profesionalnih progonitelja mafije kojima je to bio posao, irska novinarka je uporno i prijetnjama unatoč ustrajala na otkrivanju istine o drogi i kriminalu u Irskoj, razotkrivajući „zločeste dečke” čak i nakon što su počeli prijetiti njenoj obitelji. Veronica je od 1994. godina bila novinarka Sunday Independent gdje je i počela pisati o kriminalcima. Kao i svi zaboravila je na okrutnost “podzemnog svijeta”, vjerojatno računajući na postojanje neke crte, granice koja se ne prolazi. Sve je započelo 1995. godine kada je Guerin ranjena u nogu u svom domu, a neki od njezinih kritičara tvrdili su kako je ta priča njena osobna promocija (svaka sličnost s događanjima u Hrvatskoj je slučajna). Veronica je usprkos napadu nastavila istraživati. Nakon nešto manje od 10 mjeseci, osuđeni kriminalac John Gilligan napao je Veronicu kada ga je htjela intervjuirati. Kasnije ju je nazvao i zaprijetio da će joj oteti sina, a nju silovati ako napiše išta o njemu.
Velika tragedija dogodila se 1996., nekoliko kilometara od Dublina kada je Veronica ubijena u svojem autu. Putem su je pratila dvojica na motoru. Kada se zaustavila na raskrižju, usred bijela dana, jedan od njih ustrijelio ju je šest puta – što je bilo pogubno za irsku novinarku.

Njezina smrt izazvala je šok u čitavoj Irskoj. Postala je heroj i natjerala javnost na demonstracije protiv ovako brutalnog ubojstva koje nije smijelo ostati nekažnjenim – nazivali su ga i „napadom na demokraciju”.
Irska je tada bila poput Hrvatske – bez strategije u borbi protiv kriminala. Tragična smrt mlade žene koja je vodila bitku za bolje drušvo, društvo bez kriminala, natjerala je irsku vladu da promijeni zakone i odlučno krene u borbu protiv organiziranog kriminala. Vladajući su shvatili mogućnost provedbe poreznog zakona kojim će zastrašiti i kazniti kriminalce. Unutar opsežne akcije 1996. godine osnovan Ured za kriminalno stečenu imovinu (CAB). Zakon je takav da dva puta godišnje morate prijaviti i opravdati svu vašu stečenu imovinu. Svu imovinu koja je stečena kroz kriminal i ne možete je opravdati oduzima država. Danas je Irska jedna od predvodnica među svjetskim demokracijama i ekonomijama.
Veronica Guerin postala je 26. srpnja 1996. godine dvadeset i četvrti novinar koji je poginuo te godine obavljajući svoju dužnost. Prema podacima Odbora za zaštitu novinara (CPJ) od početka 1992. do danas smrtno je obavljajući svoj posao stradalo 713 novinara. Statistički najopasnije novinarske teme, uz očekivano pokrivanje ratnih događanja na prvom mjestu, su politika, korupcija i kriminal.
Prema životu Veronice Guerin do danas su snimljena dva filma (When The Sky Falls Movie Trailer 2000 i Veronica Guerin Movie Trailer 2003).
Za njeno ubojstvo na doživotni zatvor osuđen je diler Brian Meehan.
Nažalost kod nas za najnoviji filmski hit, htjeli mi to ili ne, više ne moramo u kino, on se upravo odvija na našim ulicama… A kad se to dogodi tada i obitelj Sopranos na malim ekranima, ostavlja gorak okus u ustima. Jer je izgleda granica već odavno prijeđena…

Oznake: ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3