Bankom sreće protiv krize

Iako ćemo mi samo priznati da je „situacija ozbiljna”, svjetska gospodarska kriza negdje tiše, negdje glasnije hara Europskom unijom. Vijest na koju sam naišla pregledavajući European Journalism Center, privukla mi je pozornost svojom pozitivnošću i jedinstvenom ponudom načina da se svi građani uključe u borbu protiv recesije.

Jedna od istaknutih karakteristika ove neugodne financijske situacije svakako je apatija stanovništva, ma gdje se nalazili, i vjera da će jednostavno „netko drugi riješiti problem”. Bilo da govorimo o premijerima, vladama, predsjednicima, guvernerima narodnih banaka ili drugima na vladajućim pozicijama, traži se samo od njih magični recept koji će izliječiti ranjeno gospodarstvo. Daleko od toga da bih se usudila tvrditi da su vlade nesposobne nositi se s problemom koji nas je ipak zatekao bez obzira na upozorenja, ali isto tako sigurna sam da nije loša ni ideja Estonaca.

Naime, na hladnom sjeveru pokreće se projekt virtualne „Banke sreće”. Iako na prvi pogled zvuči pomalo glupo, ideja projekta je zanimljiva. Jedini cilj je iskoristiti moderne tehnologije u svrhu stvaranja ‘demokracijskog stroja’ koji će približiti ljude jedne drugima i potaknuti ih da sami, pojedinačno i zajedno stvaraju ideje o izlasku iz krize.

Bit je stranica, za koju je platforma u fazi izrade, na kojoj će posjetioci moći zarađivati virtualni novac tako što će činiti dobra dijela za one kojima je pomoć najpotrebnija. Pomalo idilična misao kreatora je da će tako svi uočiti da je jednako zadovoljstvo činiti dobro i zarađivati za sebe.

Ono što je meni bilo posebno zanimljivo, su brain storimnig forumi. Naime, idejni tvorci „Banke sreće” očekuju da će stotinjak tisuća Estonaca sudjelovati u raspravama diljem zemlje na temu izlaska iz krize. Live streamingom će se rasprave moći pratiti 1. svibnja. Najbolje opcije biti će implementirane od strane forumaša i plan je da doprinesu pozitivnom raspletu teške situacije na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Estonci su se u moć interneta uvjerili još lani prilikom kampanje „Let’s do it – Let’s clean Estonia”. Riječ je bila o velikoj akciji uklanjanja smeća s ilegalnih odlagališta kojoj se pridružilo čak 50 tisuća volontera.

Ove godine, vjeruju da će projektom Happiness bank, ne samo trgnuti svoje sugrađane iz uspavanosti i depresije, već i možda stvoriti neka nova lica na političkoj sceni, a svakako pridonijeti i možda naizgled sitnim djelima izlasku iz financijske krize.

Više o projektu pročitajte ovdje.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3