Bijesprvi vs Sanader – koje je ovo krizno komuniciranje bilo:-)

Jučerašnji dan je bio savršen za izradu gomilu slučajeva za buduća predavanja na razne teme – od novih medija, društvenih mreža pa sve do kriznog komuniciranja. Događaji su se izmjenjivali filmskom brzinom. Prvo je premijer izjavio ‘Nitko ne smije biti priveden ili uhićen zato što drugačije misli’ (kako je ono netko jednom rekao? – ‘Nitko ne sme da vas bije?’) – odlično krizno, preokret (samo pod uvjetom da nemate nekoga iz oporbe tko će vam nabrojati što ste sve o istoj temi govorili samo dva dana prije).

Potom su izašli čelni ljudi MUP-a – genijalno posipanje pepelom – odličan primjer za odnose s medijima – Faber koji krši ruke od nervoze, blijeda lica i Karamarko kojem nitko nije rekao da sjedne na odijelo da mu se ne bi ovako sfrkalo dok priča.
Faber je čak rekao onu staru provjerenu frazu iz svakog predavanja o kriznom komuniciranju – “Tko radi, taj i griješi!” – Pipo Čakovec se tako ispričao oglasom za GMO Poli prije nekoliko godina.

I kad su svi mislili da je sve pod apsolutnom kontrolom, iznebuha, posve neočekivano u cijelu priču se uključio Bijesprvi sa svojim zadnjim uratkom.

Tih nekoliko urnebesnih minuta tako je dobro saželo sve ono što se događalo proteklih dana u Hrvatskoj i do ovog trenutka ga je vidjelo preko 100.000 gledatelja samo na YouTube kanalu Bijesaprvog. Dragan Petric je cijeli trend parodija odlično objasnio u članku u Jutarnjem – Nakon Obame i McCaina Hitler glumi Sanadera

Trend parodiranja na internetu korištenjem ove scene toliko je uzeo maha da je u Sjedinjenim Državama, odakle pristiže ponajviše takvih uradaka, već postalo stvar prestiža biti ismijan kroz figuru Hitlera, čime je, u stvari, uklonjena svaka moguća konotacija parodiranih vezana uz Hitlerovo nacističko opredjeljenje.

Ovisno o tome koliko je osoba ili situacija parodirana ovom scenom podudarna s Hitlerovom spoznajom realnosti, pojedina montaža je doživjela veću ili manju gledanost na internetu, pa se iz činjenice da je prva hrvatska verzija ove parodije u dva dana postigla izrazitu popularnost (više od 70 tisuća učitavanja filmića) može zaključiti kako je njezin autor na uvjerljiv način povukao paralelu između premijerovog suočavanja s istinom u slučaju Facebook sa suočavanjima s istinom onih koji su uprizoreni u prijašnjim uspješnim parodijama.

I potom slijedi najbolji dio – rat novih i klasičnih medija. Ako ste danas kupili novine (osim 24sata koji su jedini imali priču u tiskanoj novini) kraj priče ne biste vidjeli jer su ga svi zdušno ignorirali (je li slučajno – Jutarnji list očajnički brani Sanadera: Premijer nije znao za uhićenja!). Od televizija je jedinu iznimku napravio Dnevnik Nove TV – nije ni čudo da mu gledanost konstantno raste jer ima – kredibilitet. Zanimljivo Večernji list nije donio vijest o filimiću niti u on line niti u tiskanom izdanju. U svakom slučaju zanimljivo reagiranje/ignoriranje medijske scene. Naravno, sve je stvar urednika i njihovih odluka, ali…

Vidjet ćemo danas kako će se spojiti virtualni i stvarni život na najavljenim prosvjedima…

Meni se Facebook svidio jer tamo mogu staviti puno linkova za one koje zanima više, pa ja ovdje stajem, ako želite istraživati više – potražite me na Facebooku. Za slične teme i dnevnike odaberite neke od ključnih riječi ili kategorija ispod ovog dnevnika.

Oznake: , , , , , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3