HUKA: Odluka Vlade je nezakonita i neodrživa

U nastavku prenosimo priopćenje Hrvatske udruge komunikacijskih agencija (HUKA):

Odluka Vlade Republike Hrvatske kojom se tijelima državne uprave i tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu zabranjuje angažman profesionalnih agencija i pojedinaca za odnose s javnošću je nezakonita i neodrživa te kao predstavnici komunikacijskih agencija tražimo njeno ukidanje. Ova odluka diskriminira jednu cijelu profesiju, potiče sivo tržište i cjelokupnu komunikaciju Vlade, Ministarstava i ostalih tijela državne Uprave te tvrtki u državnom vlasništvu kojima se pritom nerijetko spočitava neprofesionalna komunikacija s javnošću.

Ova je odluka posebno zabrinjavajuća budući da se može klasificirati i kao pokušaj ugrožavanja slobode tržišnog natjecanja, a suprotna je i članku 49. Ustava Republike Hrvatske kojim je određeno da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustrojstva Republike Hrvatske ta se ista mogu ograničiti samo zakonom u iznimnim uvjetima. S obzirom da niti jedna od ovih odredbi nije ispunjena, ne vidimo razloga za ovakvu rigidnu odluku koja će drastično oštetiti hrvatsko tržište usluga odnosa s javnošću, a javni sektor lišiti profesionalne pomoći u komunikaciji javnih politika prema građanima.

Odredbe ove odluke dvojbene su i zbog činjenice da se struka odnosa s javnošću stavlja u podređeni položaj i stigmatizira u odnosu na sve ostale koje pružaju intelektualne usluge. Smatramo zaista licemjernim zabranjivati suradnju isključivo s agencijama i stručnjacima za odnose s javnošću, a istovremeno ostavljati mogućnost suradnje s ostalim profesijama poput odvjetnika, poslovnih konzultanata, informatičkih i marketinških stručnjaka te ostalih koje tijela državne uprave i tvrtki u državnom vlasništvu redovito angažiraju za svoje potrebe.

Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) poduzet će sve raspoložive pravne i ostale korake usmjerene pobijanju odredbi ove Odluke. Upravni Odbor HUKA-e već je danas zatražio očitovanje od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a razmotrit će se mogućnost podizanja Ustavne tužbe zbog kršenja odredbi članka 49. Ustava RH. Zatražit će se i očitovanje od Delegacije Europske komisije u RH koja, od svojeg početka djelovanja u RH, kontinuirano surađuje upravo s profesionalnim agencijama za odnose s javnošću.

Hrvatska udruga za odnose s javnošću također je reagirala na odluku Vlade Republike Hrvatske, izjavom kako je takva odluka protuzakonita, protuustavna i onemogućava slobodu tržišnog natjecanja.

 

Oznake: , , , , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3