Krešimir Macan: Murdoch je napravio jedni mogući potez – ispričao se

Jučerašnji Novi list donosi prikaz burne rasprave u britanskom parlamentu za vrijeme koje je premijeru Davidu Cameronu upućeno čak 136 pitanja mogla bi biti zasjenjena novim otkrićima o aljkavosti policije, pa čak i samog premijera Camerona, a što je sve inicirao laburistički zastupnik Tom Watson.

Naime, prvi nagovještaj o hakiranju mobitela članova obitelji ubijene djevojčice Milly Dowler, ali i dviju djevojčica ubijenih u Sohamu 2002. godine Watson je izrekao za vrijeme ispitivanja sad već bivšeg pomoćnika načelnika londonske policije Johna Yatesa u ožujku ove godine, stotinjak dana prije izbijanja skandala. Na njegovo izravno pitanje u Odboru za kulturu, medije i sport bi li upozorenje na tako nešto bilo dovoljno policiji da pokrene istragu Yates je kazao da bi, ali da prvi put čuje za tako nešto. Jučer je objelodanjeno i Watsonovo pismo premijeru Cameronu od 4. listopada u kojem ga upozorava na tadašnjeg glasnogovornika Andyja Coulsona i jasno navodi da je ovaj znao za praksu hakiranja mobitela ugaslog tabloida »News of the World« te da je Coulson i preslušavao hakirane poruke. U pismu je upozorio premijera i da je Coulson 2009. pred parlamentom tvrdio da nikad nije odobrio takvu metodu, a Watson je sugerirao Cameronu i da pred parlamentnom da izjavu o slučaju što ovaj nije učinio.

Premijer optužbama uzvratio oporbi

Parlamentarna rasprava bila je velik napad laburista na Camerona i velik protunapad konzervativaca na Eda Millibanda. Cameron je izjavio da žali što je zaposlio Coulsona. Nije se ispričao zbog njegova imenovanja na glasnogovorničko mjesto, tek je nagovijestio da će se duboko ispričati pokaže li se da je ovaj znao za hakiranje mobitela. Cameron je odbio navesti koja tvrtka je provjeravala Coulsona prije nego što je imenovan za glasnogovornika. Nakon što je čak sedam puta pitan o tome je li s čelnicima News Internationala razgovarao o ponudi News Corpa za preuzimanje BSkyB-a, kazao je da jest, jednom ili više puta, ali da ti razgovori nisu bili nedolični.

Cameron je prozvao Millibanda kazavši da je čelnik laburista jedini stranački lider koji u užem timu ima čovjeka iz News Internationala, odnosno Toma Baldwina, bivšeg novinara The Timesa i sadašnjeg laburističkog direktora komunikacija. Milliband je odgovorio da ga čudi kako baš konzervativci postavljaju to pitanje budući da je Baldwinov šef iz Timesa današnji ministar obrazovanja Michael Gove. Reklo bi se da je jučerašnje odmjeravanje snaga u parlamentu završilo neriješeno. Cameron se dosta dobro nosio s Millibandovim pitanjima u kojima je ovaj inzistirao na detaljima, a Milliband je atraktivno odbio napad konzervativaca.

Potvrdilo se da je skandal nadišao redakciju pokojnog tabloida News of the World i da je ugrozio kako vitalne interese Roberta Murdocha tako i politike s kojom je bio očigledno više nego blizak. Stoga ne čudi da je Murdoch uz gašenje tabloida, poduzeo cijelu seriju poteza koji se možda od njega nisu očekivali – ponajviše javnu ispriku objavljenu u svim britanskim medijima.

Odličan primjer kako nekad treba popustiti kako sami sebi ne bi nanijeli još veću štetu, što često mnogi propuste napraviti na vrijeme, upravo zbog ogromne taštine, koja onemogućava priznavanje greške i otvaranje prostora za ispriku. U nedjeljnom Jutarnjem listu sam komentirao ovaj potez Roberta Murdocha uz još neke kolege par dana prije rasprave u britanskom parlamentu.

– Ovo je bilo jedino što je zaista trebao napraviti. Interes javnosti za ovaj slučaj bio je prevelik, a percepcija javnosti o Murdochu i njegovoj ekipi da su odvratni i beskrupulozni i da ne žele ni za što odgovarati, pojasnio je ovaj korak Krešimir Macan, stručnjak za PR.

– Međutim, kada je Murdoch shvatio da će ga sve ovo previše koštati i da bi mogao ostati bez onoga što najviše želi, a to je televizija, promijenio je taktiku.

– Njemu je sad otkazan “deal” za BskyB, ali ovom isprikom pokušava otvoriti prostor političarima da mu ipak dopuste obnavljanje pregovora. Njegov je cilj da si dugoročno osigura poslove i to jake poslove, a televizija to nesumnjivo jest. Sigurno je imao gomilu savjetnika koji su mu rekli da, želi li i ubuduće imati dobre poslove, krizu mora presjeći drastičnim mjerama. U njegovu cijelom poslovnom carstvu News of the World nije mu posebno vrijedan, a da bi u budućnosti mogao razvijati svoje carstvo, morao je smiriti javnost. Žrtvovao je Rebekah Brooks, ali i ona će se vratiti za godinu – dvije, kada se stvar malo zaboravi. Biznismeni u kriznim situacijama postupaju upravo ovako kako je sada postupio Murdoch. Da je riječ o političaru, sumnjam da bi se ikada ispričao. Biznismenima je uvijek prevelik novac, a Murdocha je nonšalantno upravljanje krizom koju je imao s News of the World da sada previše koštalo, objašnjava Krešimir Macan, jedan od naših najboljih PR stručnjaka.

Rasprava u parlamentu je potvrdila ove navode – Camerona se upravo napadalo zbog eventualne suglasnosti na prodaju BSkyB upravo Murdochu, dok se sam Cameron nećkao ispričati oko uloge Coulsona, ne samo po političkoj, već i prijateljskoj osnovi. Moram priznati da me jedan detalj fasicnirao – obje strane u parlamentu koriste iskusne novinare iz tabloida kao medijske savjetnike – vjerojatno pokušavaju pobijediti medije njihovim oružjem. Meni samo još jedan dokaz koliko politička komunikacija u Hrvatskoj zaostaje za onim najrazvijenijim.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3