Krešimir Macan za jutarnji.hr: Bijesprvi bio je svi i nitko. U tome je tajna…

Za portal jutarnji.hr Krešimir Macan odgovorio je na 10 pitanja o Bijesprvom, ali i o Vjesniku i Kerumovom snježnom ispadu, koja prenosimo u nastavku.

1. Tako znači, vi ste Bijesprvi. Koliko se dugo u vama skupljao taj bijes i zašto je osvanuo baš 2006.?

Frustracija je pukla u trenutku kad smo dobili potvrdu da je tadašnji premijer Sanader dogovorio prodaju Plive na operi u Veroni, što je bilo skandalozno. Nitko od medija, osim Index.hr, nije se usudio objaviti tu vijest. Radi se o 2006. Tada snimljene fotografije objavljene su prvi put 2011. Tada sam radio za Actavis, dakle radilo se o čistom poslovnom angažmanu. Eksperimentirali smo s internetom i YouTube se pokazao kao bingo. Jer, mogao si dijeliti filmiće mailom, samo šaljući link. Bjesovi su inače mitska stvorenja koja su ometala Potjeha u pronalaženju istine.

2. Kako ste Marko Rakar, Zinka Bardić i vi čuvali tu tajnu?

Ma, možda je tajna upravo u tome jer je Bijesprvi bio svi i nitko i uvijek si mogao reći – nisam ja, jer je to najčešće bio netko drugi taj put.

3. Jednom ste se lažno predstavili kao ubogi mladi informatičar. Tko je smislio tu psinu i zašto?

A, to sam ja, diplomirani inženjer elektrotehnike s FER-a u Zagrebu – nisam ništa morao izmišljati, samo sam se vratio u studentske dane:-) i sve je bilo točno, osim godina:-) Alter ego

4. Je li vam se netko od meta s klipova povjerio ili požalio na to što mu radite, ne znajući da je riječ o vama?

Nije, ali znalo je biti smiješnih situacija, da društvo to komentira i slušaš teorije o novcu, montažama itd. Sve je napravljeno bez novca i podrške bilo koga, osim pojedinaca kojima se svidjelo to što je Bijesprvi prikazivao. To je bilo bitno, a ne tko pokazuje. Lažu li nam ili ne.

5. Koji Bijes vam je najdraži i tko ga je napravio?

Kiro prosviro koji je Zinka napravila iz čiste zezancije, no onda sam skužio da imamo potencijalni hit. Osobno mi je najdraža prerada Valtera u Bijesprvi brani Zagreb:-) baš da pošaljemo ljudima poruku da su svi oni koji su pogledali i podijelili neki od videa Bijesprvi. A najveći je bum bio onaj s Hitlerom i Sanaderom i Facebook prosvjedima – 150.000 u jednom danu.

6. Kako bi izgledao Bijes za novu Vladu kada biste ga sada pravili?

Vrijeme je za neke nove klince, materijala ima koliko hoćete – pogledajte samo ovu sramotnu odluku da ljudi s osuđujućom prvostupanjskom presudom mogu sjediti u nadzornim odborima. A montirati nikad nije bilo lakše jer to možete napraviti na iPhoneu.

7. Vlada se prebacila na društvene mreže, a prozivaju je seljaci na traktorima. Tko je od ministara najbolji, a tko najlošiji komunikator?

Treba im dati vremena da se pokažu, mislim da se Slavko Linić zasad odlično nosi s medijima. Za razliku od prvog mandata. Veljko i Rajko Ostojić su također dobro krenuli, usprkos prvim izazovima.

8. Vodili ste Kerumov stožer na pobjedničkim izborima. Je li vas iznenadio u ‘snježnoj avanturi’ i postoji li netko tko bi mu rekao da ne kaže ono što je u stanju reći?

Ma, da je uzeo lopatu i pozvao Splićane da očiste grad, bio bi heroj. Ovako je napravio osnovnu pogrešku u kriznom komuniciranju: nije pokazao suosjećanje sa sugrađanima. Onda vam se dogodi i tvit ‘jadni Splićani’ nakon kojega su mediji provalili identitet Bijesaprvog. Da toga nije bilo, ne bih izlazio u javnost, kao ni dosad.

9. Vjesnik – da ili ne?

Da, za kvalitetno novinarstvo, ne za lošu Vladinu propagandu bez kontrole troškova.

10. Kako ACTA-u staviti ‘ad acta’. Potpisanu ili…?

Svaki pokušaj da se pod zaštitu autorskih prava provuče kontrola interneta treba odlučno zaustaviti. Da to postoji, ne bi bilo WikiLeaksa, Bijesaprvog, bilo kakve gerile i slobode izražavanja. Tko bi Putina danas stavio iza rešetaka u videu da nema te slobode na internetu?

Oznake: , , , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3