10 zemalja koje najviše ulažu u online oglašavanje

Iako je za oglašivače američko tržište najveće, ipak  kako bi se dosegla ciljana publika najveće svote troše se na tržištima Australije i Europe, donosi istraživanje koje su proveli eMarketers, tvrtka za istraživanje digitalnog marketinga i medija, a koje je objavila u svom godišnjem izvješću o korištenju medija i  trendovima potrošnje u svijetu.

Prema objavljenim podacima zemlja koja najviše troši na online oglašavanje po glavi stanovnika je Norveška, dok se Sjedinjene Američke Države nalaze na drugom mjestu, a slijede ih Australija, Švedska, Kanada, Danska, Velika Britanija, Finska, Japan i Njemačka.

E Market

Zanimljivo bi bilo vidjeti na kojem bi se mjestu u jednom ovakvom istraživanju našla Hrvatska, ali sudeći po podacima nedavno objavljenim u članku na portalu JaTrgovac.hr, Hrvatska se ne bi našla na visokom mjestu. Naime, unatoč činjenici da je Internet medij na kojem korisnici u Hrvatskoj provode najviše vremena, oglašivači mu još uvijek ne pridaju dovoljno pažnje. Prema europskim podacima Internet oglašavanje nalazi se na drugom mjestu i tek neznatno zaostaje za vodećom televizijom. Kako navodi JaTrgovac neće proći još puno vremena da online u Europi prestigne i televiziju, što se na pojedinim tržištima, poput britanskog, već i dogodilo. Tako u Velikoj Britaniji online oglašavanje u ukupnom oglasnom budžetu zauzima 31%, dok TV ima “tek” 25% udjela.

Kod nas je situacija bitno drugačija. Po HURA AdEx-u, istraživanju Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje koje donosi procjenu neto potrošnje u oglašavanje u glavnim komunikacijskim kanalima, online oglašavanje predstavlja tek 6% od ukupnih medijskih budžeta s ukupnim iznosom od 90 milijuna kuna.

U Europi se u sljedećih par godina očekuje preuzimanje vodstva online oglašavanja u utrci za oglašivačima. U Hrvatskoj je pravo vrijeme da oglašivači shvate prednosti interneta i na vrijeme zauzmu svoje mjesto u online oglašavanju.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3