Čitajte više i unaprijedite svoje pisanje

Koliko ste puta još u osnovnoj ili srednjoj školi imali problema s pisanjem različitih sastava, eseja ili tzv. “zadaćnica”? Koliko vas je puta, osim inspiracije, namučio i pravopis? Kada god ste postavili pitanje kako poboljšati svoje pisanje i kvalitetu svojih tekstova, vjerojatno ste dobili univerzalni odgovor kako trebate više čitati. Autorica teksta složila se s ovim savjetom, no pitanje je kako čitanje poboljšava naše pisanje? Događa li se to na podsvjesnoj razini, ili su potrebne posebne tehnike čitanja?

Odgovor na postavljeno pitanje može se pronaći u knjizi Daphne Gray-Grant, “8-1/2 Steps to Writing Faster, Better” (“8-1/2 koraka za brže i bolje pisanje”). Ova je knjiga odličan početni udžbenik pomoću kojega možete naučiti kako pisati; ova je publikacija svojevrsni trener koji prilagođava tehnike novinarstva i menadžmenta kako bi pomogao klijentima unaprijediti njihovo pisanje.

Kao bivša novinarka, Gray-Grant tvrdi da je problem taj što nas nitko nikada nije naučio KAKO pisati. Naravno, kroz dugogodišnje školovanje pisali smo različite eseje i sastave, dobivali smo ocjene i povratne informacije o (ne)uspješnosti naših uradaka, međutim nitko nam nikada nije pokazao kako realizirati pisanje koristeći učinkoviti plan. Gray-Grant nastojala je istaknuti pristup kojeg svaki pisac može koristiti, bez obzira želite li pisati bolji poslovni blog ili složenu knjigu. Tajna uspješnog pisanja nalazi se u planiranju, istraživanju, razmišljanju, određivanja pravaca priče, istraživanju, pisanju, reviziji i uređivanju.

Čitajte strastveno i pozorno

Jedan od najzanimljivijih dijelova knjige jest prijedlog autorice za korištenje čitanja u svrhu boljeg pisanja. Ona ne zagovara samo “redovito čitanje”, već ističe kako je potrebno strastveno i pozorno čitati ukoliko želite pisati bolje poslovne blogove. Gray-Grant preporučuje da čitate kao strastveni umjetnik kojemu je stalo do toga što autor govori i kako govori. Ona nudi neke specifične prijedloge za pozorno čitanje. Prvo, zapitajte se što je to što vam se dopada u određenom pisanom djelu. Isto tako, istražite ono što vam se ne dopada. Prepoznati što ne želite činiti jednako je važno kao i identificiranje onoga što želite učiniti. Tijekom čitanja onoga što vam se ne sviđa, otkrit ćete nedostatke koje želite izbjeći u svom pisanom djelu.

Čitajte svašta kako bi bili bolji pisac

Gray-Grant također savjetuje piscima da čitaju svakakve publikacije. Poslovni ljudi se ne bi trebali ograničavati na novine ili knjige o vodstvu. Područje zanimanja nužno je proširiti na fikcije, kratke priče, eseje, pa čak i knjige o samopomoći. Također,važno je da čitate izvan svog područja kako biste potaknuli svoj ​​um da funkcionira na drugačiji način.

Pitanja koja trebate postavljati dok čitate

Kada ste jednom shvatili što vam se sviđa kod određenog djela, kopajte još dublje postavljajući si ovih 5 pitanja:

1. Koja je osnovna građa djela?

Predstavlja li autor informacije kronološki? Ili prema redoslijedu važnosti? Ili na neki drugi način?

2. Koju vrstu riječi autor upotrebljava?

Jeslu li riječi kratke, duge, uobičajene, formalne ili ležerne?

3. Kako se rukuje opisom?

Temelji li se opis na metaforama ili opisima? Koje su vrste metafora? Imaju li zajedničku temu? Pobuđuju li osjećaj vida, sluha, okusa, mirisa i dodira?

4. Koliko su dugačke rečenice?

Prebrojite riječi u u tipičnoj rečenici. Jesu li rečenice strukturirane na jednostavan način? Ili imaju tendenciju da budu složenije?

5. Kako se rukuje prijelazima?

Kako vas autor vodi od jednog do drugog odlomka? Koje prijelazne riječi se koriste?

Može se postaviti mnogo više pitanja djelu koje se čita. Gray-Grant predlaže analizu i fokusiranje na jedno poglavlje u radu u kojemu posebno uživate​​.

Naravno, postoji mnogo drugih načina da unaprijedite svoje pisanje, ali sigurno je da ne postoji više nego ugodan način čitanja.

Verzija ovog članka originalno se pojavila na Polaris Public Relations’ blogu, Polaris B.

Izvor: prdaily.com, 14.06..2013.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3