Crobarometar vs Crodemoskop – što uistinu kažu istraživanja – tko gubi a tko dobiva?

Idemo odmah na početku objasniti neke pojmove – Crobarometar je redovito mjesečno istraživanje agencije Ipsos Puls (na poveznici pogledajte što smo dosad pisali o agenciji Ipsos Puls)sa svrhom praćenja osnovnih političkih trendova u Hrvatskoj. Istraživanje se provodi između 1. i 20. u svakom mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od do 1000 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije Ipsos Puls (terensko istraživanje). Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Naknadnom poststratifikacijom struktura uzorka je usklađena sa strukturom populacije i prema obrazovanju. Ispitanici se biraju slučajno random walk metodom. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja (ispitanici su pri ovoj metodi skloniji izjasniti se nego kod telefonskih istraživanja).  Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Crobarometar za travanj (Istraživanje: Premijerka sve nepopularnija) i svibanj (‘Pogubni’ mjesec: Milanović popularniji od Kosor) rezultirali su bombastičnim naslovima, no je li se dugoročno nešto značajno dogodilo?

1) Dobar/loš smjer su u razini prije Sanaderova odlaska – dakle na istome smo gdje i prije godinu dana – Jadranka Kosor ima još mjesec dana to popraviti ili doći u istu situaciju kao Sanader

CroBarometar Ipsos Puls svibanj 2010 opci dojam u kojem se zemlja krece

2) Stranački rejtinzi su stabilni – SDP je svoj vrhunac imao nakon Sanaderove ostavke, ali to nije iskoristio, a HDZ se stabilizirao. Ono što je ključno – praktično su poravnati – dakle ne treba brzati – zahvaljujući izbornom sustavu rezultat izbora da se održavaju za mjesec dana bio bih sasvim neizvjestan. Pogledajte kako značajno raste broj neodlučnih – 11% – oni će donijeti pobjedu – a niti HDZ niti SDP ne pričaju s njima. HSS i HNS prelaze prag, HSU i HSP pitanje…

CroBarometar Ipsos Puls svibanj 2010 rejtinzi stranaka - trendovi

3) U stabilnu podršku Ivu Josipoviću koji nastavlja vući dobre poteze nakon izbora, Jadranka Kosor je oklijevala nakon izbacivanja Sanadera i očekivano pada nakon nevjerojatne podrške od 77% na 45% što je u razini popularnosti iz studenog i prosinca 2009. Tu je negdje i Zoran Milanović – dakle niti tu nema dugoročno nekakvih šokova – tek ćemo u rujnu moći reći postoje li nekakvi trendovi.

CroBarometar Ipsos Puls svibanj 2010 dojam o vodećim političarima u zemljiNaime, pod dojmom smo medijskih interpretacija dijela rezultata ili analize iz mjesec u mjesec, što je najbolje analizirao Tomislav Klauški u tekstu  U anketnom bezdanu: Na putu prema dolje Kosor prestigla Milanovića, no i to je dio legitimne predizborne kampanje – usmjeravanja priče ili ti ga spina. Vlada definitivno ne komunicira dobro to što radi, dok SDP i dalje ne radi nešto što bi značajnije koga uzbudilo:-(

E sada idemo na drugo istraživanje s nešto drugačijim rezultatima – Cro demoskop lipanj 2010 Promocija plus. Istraživački projekt CRO-Demoskop agencija Promocija plus provodi redovito od siječnja 2004. Istraživanje se provodi prva dva radna dana u mjesecu na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu; standardna greška uzorka: ±2,3% uz razinu pouzdanosti od 95%

Osim velika potpore predsjedniku Josipoviću za prvih 100 dana mandata, rezultati su slični onima Crobarometra, no brojke se razliku. Naime, radi se o telefonskom istraživanju, u kojem dio ispitanih nije sklon reći za koga glasa (češće birači desnice odnosno HDZ-a), te istraživanju koje je podložno vijestima koje se događaju paralelno s istraživanjem (tako je npr. posjet Josipovića BiH dobio velike postotke jer se dogodio neposredno prije istraživanja).

Najveća opozicijska stranka SDP, već 9 mjeseci je na prvom mjestu ljestvice stranaka. U ovomjesečnom istraživanju SDP je izbor 30,5% građana/ki Hrvatske, s blagim padom u odnosu na prošli mjesec. HDZ je na drugom mjestu s izborom od 23,9%. HNS se čvrsto drži na poziciji treće političke stranke u zemlji s izborom od 6,1%, a HSS je zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5%. HSU na petom mjestu bilježi izbornu podršku manju od 3% drugi mjesec zaredom. HSP je ovaj mjesec stranka s izborom od 2,6% za građane/ke naše zemlje. HSLS ovaj mjesec bilježi izbor od 1,7%. Regionalne stranke su na svojim uobičajenim rezultatima (između 1% i 1,5%), dok sve ostale stranke (izvanparlamentarne) i nezavisne liste bilježe zajedno izbor od 1,6%. Upozoravajući je porast neodlučnih birača, a posebice apstinenata (ukupno oko pedeset posto ispitanika su u ove dvije skupine).

I u ovomjesečnom istraživanju dr. Ivo Josipović, hrvatski predsjednik najpozitivniji je političar u zemlji za 46,7% ispitanika/ca i iz mjeseca u mjesec bilježi porast podrške i izbora za najpozitivnijeg političara u zemlji. Od početka godine, kada je podrška premijerki iznosila 21,5%, Jadranka Kosor je u ovomjesečnom istraživanju najpozitivnija političarka za 8,4% ispitanika, što predstavlja nastavak negativnog trenda izbora. Popularnost Zorana Milanovića lagano raste u posljednjih nekoliko mjeseci, te je opozicijski prvak ovaj mjesec na trećem mjestu i bilježi izbor od 5,1%. Vesna Pusić je na četvrtom mjestu „pozitivaca“ i nekoliko mjeseci je „prati“ izbor oko 3%, dok je bivši predsjednik Stjepan Mesić i dalje na petom mjestu, u ovomjesečnom istraživanju s izborom od 2,4%. Među deset „naj-pozitivaca“ još su: Željko Rohatinski i Nadan Vidošević (2,1%), Radimir Čačić (1,7%), Damir Kajin (1,5%) i Milan Bandić (1,3%).

Nakon neuspjelog stranačkog puča u siječnju ove godine kada je zabilježio negativni izbor od 50,9%, Ivo Sanader, bivši premijer i HDZ-ovac i dalje je najnegativniji političar Hrvatske, sada za „samo“ 27,6% ispitanika/ca. Na drugo mjesto negativnih doživljaja političara „popela“ se premijerka Kosor koja je u ovomjesečnom istraživanju negativnija politička osoba za 10,6% ispitanika. Na trećem mjestu je kategorija „svi političari“ koji su izbor 9,5% ispitanika/ca. Vladimir Šeks bilježi lagani porast negativnog doživljaja (5,9 u odnosu na 4,3% iz prošlog mjeseca) dok Zoran Milanović na petom mjestu bilježi izbor od 5,7% . Milan Bandić negativniji je u ovom mjesecu za 1,8 postotnih bodova što bi se moglo dovesti u vezu s najnovijim događajima oko prosvjeda u Varšavskoj, ali i sa stanjem u Holdingu. Ivan Šuker, ministar financija bilježi najveći porast negativnog doživljaja od čak 3 postotna boda (4,9 u odnosu na 1,9% u prošlom istraživanju). Slijede Luka Bebić (4,7%), Andrija Hebrang (3,7%) i Ivo Josipović (2,5%).

E ovdje vidite da kad pitate telefonski recite nam tko je najpozitivniji i ne nudite popis osoba – dobijete nešto drugačije rezultate, koji potvrđuju tezu da se Zoran Milanović mora dobrano potruditi ako želi uistinu uzeti izbore. Naime opet zaboravlja da se izbori uzimaju, a ne dobivaju. I za kraj podsjetnik – što su građani očekivali od Kosor – Glas građana: Kosor će biti lošija od Sanadera, a on će vladati iz sjene – Dnevnik Nove TV i Puls

Sve što smo dosad pisali o anketama i istraživanjima pročitajte na http://manjgura.hr/tag/ankete/, a za upute kako čitati i tumačiti ankete obavezno pročitajte dnevnik – Vodič kroz izbore – ankete, istraživanja javnog mnijenja, pa ćete lakše i argumentiranije komentirati sve ankete. Odabirom ključnih riječi ispod svakog dnevnika/teksta potražite slične dnevnike.

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3