Dok Hrvatska stoji, Crna Gora nam uzima turiste i goste

U Crnoj Gori, u posljednjih pet godina, otvoreni su brojni superluksuzni resorti i marine, a mi tjeramo investitore.

Lustica Bay, Montenegro

Izvor: www.total-croatia-new.com

Paul Bradbury, Englez iz Manchestera koji od 2003. godine živi u Hrvatskoj, gdje je pokrenuo internetsku stranicu www.total-croatia-news.com, ovih se dana pozabavio problemom koji će u skoroj budućnosti eksplodirati i urušiti hrvatski turizam – jedinu privrednu granu koja Hrvatskoj omogućuje punjenje državnog proračuna i o kojoj ovisi naš prosperitet.

 

Bradbury se prisjetio kako je prije 3 i pol godine za jedan kanadski portal napisao tekst u kojem je usporedio Hrvatsku i Grčku jer je u obje zemlje isti investitor skoro u isto vrijeme htio izgraditi luksuzne hotele. Riječ je o norveškom Nikki Beach lancu hotela koji posluju širom svijeta, od Miami Beacha, preko Saint Tropeza, do San Bartha i tajlandskog Koh Samuia, dakle redom top-svjetske destinacije. Osim na Hvaru, gdje se sve pretvorilo u grandiozni skandal zbog protivljenja lokalnih vlasti.

– U Grčkoj, koja je poznata po tome da ima iznimno sporu i tromu administraciju, hotel se izgradio i otvorio za četiri godine. U međuvremenu norveški investitor koji je u Sućuraju kupio 80.000 četvornih metara za sličan hotel, nije postao vlasnik zemljišta ni sedam godina kasnije, iako je nudio investiciju od 270 milijuna eura i 500 radnih mjesta, piše Bradbury.

Sedam godina se pretvorilo u 11 i to je hrvatska stvarnost kad se govori o investicijama.

Slična stvar se upravo događa i sa projektom izgradnje Hotela ‘Four Seasons’ na Briženici, na Hvaru. Iako je projekt podržala i hrvatska Vlada i ministar turizma Gari Capelli, a otvaranje je bilo predviđeno za 2019. godinu, do danas još nisu počeli radovi.

Bradbury piše da je slična stvar i s izraelskom investicijom u Dubrovniku koji su željeli uložiti stotine milijuna dolara u izgradnju golf terena na Srđu, kao i s ruskim investitorom u tamošnji hotel Belvedere.

-Poruka stranim investitorima je jednostavna – u Hrvatsku je gotovo nemoguće ulagati.

Istovremeno, nešto južnije – u Crnoj Gori događa se nešto sasvim suprotno. Kanadski multimilijarder Peter Munk kupio je 2007. marinu u potpuno neatraktivnom gradiću Tivtu. Kad je marina otvorena 2011. godine postala je jedna od top destinacija za superjahte na svijetu.

A mogla je biti izgrađena i u Hrvatskoj. Jedna od mogućih lokacija bila je u Trogiru, a druga u Dubrovniku – koji je mogao postati raj za superjahte. Dubrovnik je danas zimi tek odredište za vikend-posjetitelje, dok Tivat, to malo neugledno mjesto, nudi shopping, zabavu i ima vrhunsku gastronomsku ponudu.

“U posljednjih pet godina u Hrvatskoj smo se naslušali reportaža o planiranim investicijama, od kojih je samo 10 posto realiziranih, dok su ostale zapele u fazi planiranja”, piše Bradbury i žali što Hrvatska propušta šansu postati mjesto za luksuzni turizam.

Lustica Bay

Izvor: www.total-croatia-news.com

“Prošli tjedan naišao sam na nevjerojatni prizor. Riječ je o Luštica Bay na ulazu u Boku Kotorsku. Fantastičan Lustica Bay projekt koji se – za razliku od Hrvatske – tamo realizira punom brzinom, prostire se na površini od 7.000.000 četvornih metara i ima ambiciju postati najluksuznije mjesto na jugoistoku Europe.”

U trenutku posjeta, Bradbury je zatekao 530 građevinaca od kojih je njih 45 posto iz Crne Gore, a ostali iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Izgradnja, svi planovi i projekti transparentno su prikazani na internetskoj stranci www.lusticabay.com

“Kad se jednog dana otvori, ponudit će 2.500 radnih mjesta. Pročitao sam neki dan da je Hrvatska sretna jer je Uber otvorio 1.500 radnih mjesta za vozače i da je to najveći kreator novih radnih mjesta u Hrvatskoj za 2016. godinu. Ne zaboravimo pri tom da je Hrvatska po broju stanovnika šest puta veća od Crne Gore”, podsjeća Bradbury.

Kako kaže, ono što mu se posebno svidjelo u Luštica Bayu je da se nisu odlučili za grandiozni hotel. Cijelo naselje zapravo je skup kamenih kuća izrađenih u mediteranskom stilu. Prije no što je krenuo graditi, projektant je otišao upoznati lokalno stanovništvo i predstavio im projekt i namjeru da uloži u obližnje mjesto Radovići svake godine najmanje 150.000 eura i to je ugradio u ugovor. Prošle godine svota je iznosila 256.000 eura. Srce Luštica Baya bit će središnji resort, rezidencijalni i zabavni centar koji će živjeti 12 mjeseci u godini.

Lustica Bay Sign

Izvor: www.total-croatia-news.com

“I dok se Hrvatska spori na arbitražnom sudu u Washingtonu s investitorom projekta golfa na Srđu, radovi na Luštica Bayu napreduju. Iduće godine bit će dovršena četiri hotela, a golf teren do 2021. Najveći problem – navodnjavanje – riješen je s lokalnim vlastima u Tivtu. Iznenadilo me kad sam saznao da je od 1.1 milijarde vrijednog projekta, 10 posto u vlasništvu Vlade Crne Gore i ujedno garancija da će se stvari odigrati do kraja.”

Ukratko, Bradbury kaže da zbog ovakve politike, Hrvatska je na gubitku. Mnoge međunarodne kompanije sve više zaobilaze Hrvatsku i počinju investirati u crnogorsko primorje, pa bi marina za superjahte poput one u Tivtu, uskoro mogla niknuti i u Herceg-Novom.

Osim toga, na Skadru Oberoi već gradi hotel, a i crnogorsko skijalište Kolašin dobiva Sheraton. Hrvatska se ne otvara luksuznom turizmu i za to joj nisu krivi ni Tito, ni socijalizam, a bome ni Srbi, napisao je briljatni tekst Paul Bradbury na total-croatia-news.com.

 

Izvor: www.express.hr

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3