Pogled u unutrašnjost “Scenic Eclipsea”

Prenosimo tekst novinarke Orjane Antešić za Novi list o interijeru “Scenic Eclipsea”, polarnog kruzera u vlasništvu australskog Scenica, grupacije koja u 3. maju trenutačno gradi “Elipse II”, sestrinski brod “Scenic Eclipsea”.

“Scenic Eclipse” je, slažu se mnogi, “dama” prekrasnih linija, ali i iznimno snažan i siguran brod. Ima najvišu polarnu klasu, PC6, koju može imati neki putnički brod. Dizel električni sklop pogoni dva azipoda, svaki snage tri megavata, koji mu osiguravaju sjajne manevarske sposobnosti i brzinu od 17 čvorova.

Slovi za najluksuzniji ekspedicijski kruzer na svijetu. Ustvari, riječ je više o megajahti jer kad se njezin vlasnik Glen Moroney s flote riječnih kruzera odlučio upustiti i u oceanski kruzing, kao inspiracija poslužila mu je jahta poznatog milijardera i suosnivača Microsofta Paul Allena, koju je prije osam godina vidio u Sydneyju.

Nit vodilja bila mu je izgraditi takav kruzer koji će svojim gostima pružiti iskustvo i doživljaj plovidbe kao na vlastitoj jahti. Izgraditi jahtu milijardera za one od nas koji nismo milijarderi – izrekao je svoju misiju koju je uspio realizirati u pulskom Uljaniku.

No, sav taj luksuz koji “Scenic Eclipse” pruža samo je jedan dio priče ovog gotovo 200 milijuna eura vrijednog broda čiji će “sister-ship” biti porinut s trećemajskih navoza.

Scenic Neptune – Trident Wall, Port Antonio

Vlastita podmornica

Oni sretnici koji imaju mogućnost priuštiti si, primjerice, desetodnevno ili petnaestodnevno krstarenje ovim plovećim butik-hotelom sa šest zvjezdica, ugađat će svim svojim osjetilima, ali i doživjeti neponovljivo iskustvo istraživanja prekrasnih krajolika Arktika i Antartike.

Za potpuno novu dimenziju doživljaja i pogleda na ta ledena prostranstva i životinjske vrste, od kraljevskih pingvina, tuljana, bijelih medvjeda i kitova, gostima su na raspolaganju svakodnevni izleti dvama helikopterima Airbus H130 koji su odabrani zbog smanjene buke, uštede goriva i udobnosti.

“Scenic Eclipse” nosi i podmornicu izgrađenu po mjeri, U-Boat Worx, koja izgleda kao nešto iz znanstveno-fantastičnog filma, svih šest putničkih sjedala u njezinim akrilnim sferama zakreću se nezavisno za 280 stupnjeva.

Može zaroniti do dubine od 330 metara, a gostima je na raspolanju i omanja flota Zodiacovih brodica i kajaka.

Od 30 do 230 »kvadrata«

Da bi se gosti cijelo vrijeme osjećali kao da su na kopnu, čak i u teškim uvjetima plovidbe u morima polarnih područja, “Scenic Eclipse” ima toliko velike stabilizatore koji su, usporedbe radi, tek 20 posto manji od onih kakvi postoje na nekim od najvećih brodova za krstarenje, dugima i po 350 metara.

A “Eclipse” je dug 168 metara, širok 21,5 metar i ima deset paluba. Prima tek 228 gostiju u 114 kabina, od kojih svaka ima dnevni boravak, balkon, ali i uslugu butlera.

Ti apartmani veličine su od tridesetak, pa do 230 četvornih metara, na koliko se prostiru dva »Owners Suita«, smještena na samom pramcu, odmah ispod komandnog mosta, s ogromnim terasama, udobnim ležaljkama i vanjskim jacuzzijima.

Naravno, ova top “adresa” na brodu ima i svoju top cijenu jer noćenje košta oko 10.000 dolara po osobi.

Vrhunski sadržaji

Nema što ne nudi ova megajahta svojim gostima o kojima se brine 176 članova posade, među kojima se nalazi i dvoje Hrvata, visokih brodskih časnika. Radomir Novosel, rođeni Krčanin, zamjenik je zapovjednika broda, a Maja Sabolić iz Kutine prva je časnica za sigurnost.

Ustvari, od svih vrhunskih sadržaja koji su na raspolaganju gostima i njihovom dobrom osjećaju, “Scenic Eclipse” jedino ne nudi kazino ili disco jer je sve podređeno opuštanju.

Puno se pažnje posvetilo spa, wellness i fitness zonama i tretmanima na brodu. Spa apartmani tako primjerice imaju jacuzzije Philippe Starck, sa staklima koja se mogu zatamniti zbog privatnosti, parne tuševe, a nudi se i terapija svjetlom.

Na brodu je nekoliko polivalentnih dvorana sa sjajnim ozvučenjima iz vrhunske Bose linije. U sklopu kruzera nalazi se čak deset restorana s različitom ponudom hrane, od azijske do francuske kuhinje.

Tu je i osam barova u čijoj se ponudi, primjerice, nalazi više od stotinu vrsta vrhunskih viskija. Gostima se nudi i iskustvo svojevrsne učionice za kuhanje gdje pod budnim okom i uz savjet vrhunskih chefova mogu naučiti spraviti ukusna jela koja su ih tijekom putovanja oduševila.

Apsolutno sve je podređeno gostima, pa tako u svako doba dana i noći mogu doći i na komadni most, pitati i vidjeti sve što ih zanima i dvogledima s tog mjesta promatrati predivne krajolike.

Tamne boje

Unutrašnjošću “Scenic Eclipsea” dominiraju tamne boje – crna, čokoladno smeđa, siva, s kromiranim detaljima. Povremeno se pojavljuju i safirno plava i bijela boja, kao što je primjerice u glavnom restoranu i joga studiju s pogledom na ocean.

Svoj pečat untrašnjem dizajnu “Scenic Eclipsea”, poglavito u odabiru umjetničkih djela koja su oplemenila prostor, uvelike je dala Moroneyjeva supruga Karen.

Da, “Scenic Eclipse” uistinu je fascinantan kruzer, kao što je zasigurno fascinantno i iskustvo otisnuti se njime na istraživačko putovanje ledenim morima.

Svijet u malom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u obilasku “Scenic Eclipsea” u Rijeci, zajedno s posadom broda: James Griffiths (prvi s lijeva), zamjenik kapetana Radomir Novosel te časnica za sigurnost Maja Sabolić

Posada “Scenic Eclipsea” pravi je svijet u malom. Kako doznajemo od zamjenika zapovjednika Radomira Novosela, gotovo da i nema nacionalnosti koja nije zastupljena u posadi ovog broda.

U gastroponudi gostima su na raspolaganju delicije iz tridesetak kuhinja svijeta koje spravljaju vrhunski chefovi.

Pogled iz zraka za 800 eura

Let helikopterom i zaron podmornicom jedino je što se na ovom brodu dodatno plaća. Interesa kod gostiju ne nedostaje pa se tako dnevno odradi i po dvadesetak tura helikopterom za što gostima “Scenic Eclipsea” nije teško izdvojiti i po 800 eura po osobi za to dvadesetominutno iskustvo.

I zaroni podmornicom su vrlo traženi, a nije rijetkost da se pojedini gosti tijekom putovanja u više navrata odlučuju za taj doživljaj polarnih krajeva iz dubine ili zraka.

Neki od svjetskih medija koji su objavili vijest o gradnji “Eclipsea II” u 3. maju:

Scenic Starts Construction on Eclipse II; Announces More Ships  Cruise Industry News

Scenic Group Looks to the Future as Work Begins on the New Eclipse II Luxurious Magazine

CRUISE First Steel Cut For Scenic Eclipse II Latte Luxury News

Construction On Eclipse II Begin In Croatia Luxury Travel Advisor

O ovoj temi je pisao i poznati britanski novinar Paul Bradbury na svom portalu Total Croatia News.

Neki od hrvatskih medija koji također prate poslove Scenic Grupe u Hrvatskoj:

Poslovni dnevnik

Novac.hr/Jutarnji list

HRT 

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3