Govori koje vrijedi pogledati – Randy Pausch i Steve Jobs

Randy Pausch Last Lecture: Achieving Your Childhood Dreams – jer je profesor Randy Pausch preminuo prije nekoliko dana, ali je iza sebe ostavio jedno prekrasno predavanje koje će se sigurno dugo gledati i pamtiti. Pogledajte kad mislite da vam je teško, da vam ne ide itd…
https://www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo

Ima još sličnih govora koji mogu biti inspirativni – Steve Jobs’ 2005 Stanford Commencement Address – o diplomi i studiranju – nemojte bas sve uzeti doslovce i primijeniti – ovo je ipak Steve Jobs.
https://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc
Mene možda više fasicnira da nisam vidio nijedan članak (ili sam propustio zbog ležernosti godišnjih odmora) kojim bi se obilježilo da je profesor Pausch preminuo. Naime u ovoj eri prepisivanja s neta u klasične medije naišao sam svojevremeno na priču o samom predavanju, ali nisam vidio ovaj nastavak. Mogu razumjeti da ovakve vijesti nisu zanimljive medijima, ali mislim da bi svakome ozbiljnom uredniku to bila lijepa priča.

U svemu tom prepisivanju više me zabrinjava informatička nepismenost kolega iz klasičnih medija koji recimo u cijelom nizu članaka o Facebooku uredno prepisuju podatak o 50.000 hrvatskih korisnika istoimenog servisa. U ovom trenutku, večeras dok pišem na Faceu je približno 199,620 hrvatskih korisnika, čemu su doprinjeli i ovi članci u klasičnim medijima, studentski prosvjeti i sve ostalo pomalo. Zašto pojedini kolege novinari jednostavno ne potraže novu informaciju nego prepisuju staru i netočnu informaciju? Makar se brojka koju navodim može relativno lako pronaći, samo utipkate što tražite u Googlu i malo prokopate po ponuđenom?! Ako zapinjemo na ovako relativno lako dostupnom podatku, što je s ostatkom novinarskog istraživačkog svijeta – ili smo uistinu u eri copy-paste novinarstva?

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3