Bojite li se javnog nastupa? Odite specijalistu…

"Ljudski mozak je čudna stvar. Počne raditi u trenutku rođenja, a stane kad se dignemo da održimo govor." - George Jessel, američki glumac

Public_speaking

Vjerojatno vam se to ponekad i samima dogodilo. Činjenica je da je strah od javnog nastupa jedan od najčešćih socijalnih fobija. Znanstvenici u SAD-u su tijekom devedesetih proveli detaljno istraživanje o ljudskim strahovima koja su pokazala da bi ljudi radije bankrotirali, bili bolesni pa čak i umrli nego javno nastupili.

Poznati omiljeni komičar Jerry Seinfeld primijetio je zanimljivu stvar – osoba koja drži govor na sprovodu bi radije u tom trenutku bila u lijesu.

Pogledajte na dijagramu čega se, po tom istraživanju, najviše bojimo – vjerujem da vas redoslijed ne iznenađuje:

U knjizi MOĆ UVJERAVANJA – Govorništvo za menadžere (i one koji to žele postići autorica Mirela Španjol Marković napominje kako je trema pri javnom nastupu neizbježna. Prema znanstvenim istraživanjima, a i prema njenom iskustvu, traje uglavnom oko tri minute, organizam se počinje opuštati, i to uglavnom nakon prve pozitivne reakcije publike.

Knjiga je prepuna autoričinih iskustva i savjeta iz prve ruke (2004. godine osnovala je Ciceron – kako sami kažu no.1 za retoriku, komunikacijske i prodajne vještine). Kroz svoje zabavne vježbe i primjere, autorica vodi čitatelja od osnova govorništva, preko glasovnih vježbi pa sve do trikova koje koriste poznati govornici. Vrlo brzo shvatite kako je težak posao – biti (dobar) govornik. Knjiga ne nudi brze govorničke recepte, ali može pomoći u stjecanju sigurnosti i ovladavanju tehnikama javnog nastupa. No, vježbom i trajnim usavršavanjem govorništvo se može naučiti.

Najčešći strahovi su: da ću ispasti glup(a), da ću nešto krivo reći, strah od kritike, zahtjevna publika, zaboravljanje teksta, nepripremljenost ili strah da će glas drhtati.

Iz vlastitog iskustva znam da se takve stvari uopće ne primijete ako osoba koja govori na početku ostavi dobar dojam. Za govornika su to trenuci u kojima uspostavlja odnos s publikom – pogledom, osmijehom, odjećom, dobrom šalom ili anegdotom iz vlastitog iskustva.

Puno je škola, treninga i seminara gdje se govorništvo može uvježbavati. Uskoro se i u Zagrebu održava jedan takav seminar. Otvoreni seminar komunikacijske vještine i vođenje razgovora započinje osnovama komunikacije i alatima za uspješno komuniciranje, nastavlja s upoznavanjem tehnika rješavanja nesporazuma, prepirka i konflikata sve do uspješnog vođenja dijaloga odnosno poslovnog razgovora. Seminar se održava 19. i 20. studenoga 2008. Čitav seminar vodi autorica gore spomenute knjige. Kao trenerica poslovne retorike osvrnula se na nedavno “medijsko sučeljavanje” (Kerum: Agrokorova sniženja su lakrdija) splitskog poduzetnika i kandidata za splitskog gradonačelnika Željka Keruma i više izvršne potpredsjednice Agrokora Ljerke Puljić Kerumovski ambicioznima ne treba trening.

Želite li učiti od najboljih, onda morate pogledati i poslušati ove legendarne govore; govor “Željezne lady” Margaret Thacher “No! No! No!”, govor Johna Kennedy “I am a berliner – Ich Bin Ein Berliner” i  povijesni govor Martin Luther Kinga “I Have a Dream” (detaljnije na tu temu u dnevniku Zašto je plakao velečasni Jesse Jackson?)

U spektakularne govore novijeg doba svakako možemo uvrstiti i nekoliko govora karizmatičnog novoizabranog američkog predsjednika – Barack Obama spektakularnim govorom prihvatio predsjedničku nominaciju Demokratske stranke i Zašto je plakao velečasni Jesse Jackson?)

 

Kao jedan od najpoznatijih govornika u hrvatskoj povijesti često se ističe Vlado Gotovac svojim govorom iz 1991. godine. Premijer Ivo Sanader također se nameće kao govornik ugodna glasa – 11. sabor HDZ-a. No, i oni imaju trenutaka kada ostanu bez riječi – Zašto je Sanader toliko nadmoćan komunikator – Speed Kills Part 1.

Kao primjere nekih loših nastupa u javnosti istakla bih neke ispade osebujnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Bahati Bandić – Latinica o bahatosti, iako i Sanader puno ne zaostaje po pitanu bahatosti. A Bush i bushizmi pomalo odlaze u prošlost – Letterman – George Bush Top Ten Moments.

Za kraj – par savjeta autorice knjige kako svladati tremu pred javni nastup;

DA – dobra priprema, obična voda pri ruci, podsjetnik u formi A6 tvrdih kartica, kontakt očima s publikom, osmijeh, kontrola pokreta tijela, vježbe disanja i vježbe za glas, mentalne slike.

NE – improvizacija/nepripremljenost, kava/gazirana pića, sredstva za smirenje/alkohol, paničarenje i negativne misli, čitanje s papira, skrivanje iza govornice.

Ako se želite baš opustiti pogledajte naš šalabahter za brz govor ili kliknite na neku od ključnih riječi ispod ili sa strane ovog dnevnika za još sličnih tekstova.

Originalni članak je objavljen 28.11.2009.

Oznake: , , , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3