Plenković o Scenic Eclipse: “Želimo graditi takve brodove u Rijeci”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u društvu kapetana broda Jamesa Griffithsa, zamjenika kapetana Radomira Novosela te Maje Sabolić, časnice za sigurnost

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra turizma Garija Cappellija, razgledao je najluksuzniji polarni kruzer na svijetu, Scenic Eclipse, koji je trenutačno usidren u riječkoj luci.

Luksuzno plovilo s čak 6 zvjezdica, u vlasništvu australske Scenic grupe, u riječku je luku uplovio ovog mjeseca, gdje će ostati sve dok se situacija s koronavirusom ne smiri.

U Rijeku uplovio Scenic Eclipse, najluksuzniji polarni kruzer na svijetu

Riječ je o jedinstvenom luksuznom putničkom brodu tog tipa u svijetu, dugačkom 168 metara i širokom 21,5 metar. Namijenjen je za prijevoz 237 putnika, za plovidbu svim morima, uključujući i polarna i tropska područja, za što je posebno opremljen. Zanimljivost je da na Scenic Eclipseu plove i dva hrvatska visoko pozicionirana časnika, Maja Sabolić – časnica za sigurnost i Radomir Novosel, zamjenik kapetana, dok brodom upravlja kapetan James Griffiths.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom tom brodu izgrađenom u Uljaniku, premijer je poručio kako je ideja da se krene s daljnjim investicijama, ovaj puta u brodogradilištu 3. maj te da se takvi brodovi u budućnosti grade upravo u riječkom brodogradilištu.

Tražit ćemo rješenja koja će omogućiti nastavak hrvatske brodogradnje jer je zaista bilo fascinantno vidjeti da je u onako teškim okolnostima jedan ovakav brod izgrađen u Uljaniku. Mnogi od zaposlenika brodogradilišta pridonijeli su izgradnji ovog broda, premda je on završen jednim nevjerojatnim osobnim angažmanom samog naručitelja. Cijela ideja je da se krene s daljnjim investicijama, ovaj put u 3. maju, te da se ovakvi brodovi, koji su, prema riječima kapetana, najbolje što postoji trenutačno kada je riječ o polarnim kruzerima, grade u riječkom brodogradilištu u budućnosti“, izjavio je Plenković, dodavši kako su “namjere Scenic grupe i dalje vrlo čvrste te da se traži rješenje kako da ti procesi na pravi način idu dalje”.

Premijera Plenkovića i ministre u Rijeci je dočekao Saša Čokljat, direktor MKM Yachts, tvrtke kćeri australske korporacije Scenic, koja je naručitelj “Eclipse II”, dok ih je australski poslovni čovjek i vlasnik Scenic grupe Glen Moroney pozdravio putem video poziva iz Švicarske.

Čokljat je ovom prilikom ponovno izrazio zadovoljstvo odličnom suradnjom s Vladom Republike Hrvatske koja je prepoznala značaj ovakvog projekta i dugoročnu razvojnu perspektivu koju on pruža hrvatskoj brodogradnji.

Saša Čokljat (prvi s lijeva) u društvu ministra mora Olega Butkovića, ministra turizma Garija Cappellija, ministra gospodarstva Darka Horvata te predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Iznimno mi je drago što, u trenutku kada ostale cruising kompanije svoje projekte stavljaju na čekanje, Scenic Grupa i 3. maj pokreću novi posao kojim ćemo, vjerujemo, ojačati Scenicovu flotu, ali i samo brodogradilište. Uskoro nas očekuje aktiviranje državnih jamstava što će omogućiti da radovi na izgradnji sestrinskog najluksuznijeg polarnog kruzera na svijetu krenu u punom jeku. Vjerujem da jedna takva gradnja stvara priliku za očuvanjem bogate tradicije u brodogradnji, kontinuiteta proizvodnje i znanja te stotine radnih mjesta“, izjavio je Čokljat.

Krizi usprkos, u riječkom 3. maju počela gradnja broda Eclipse II, najluksuznijeg polarnog kruzera na svijetu

Podsjetimo, u travnju je rezanjem limova za trup broda „Eclipse II“ započeo novi projekt gradnje pet kruzera, ukupno vrijedan 860 milijuna eura. Prvih tisuću tona čeličnih limova od ukupno 4500 pristiglo je iz ljevaonice u Sjevernoj Makedoniji, a kobilica za trup trebala bi se, prema planovima, položiti u 3. maju do kraja ljeta. Potom je planirana izgradnja još četiri broda sličnih karakteristika.

Izgradnja „Scenic Eclipse“ specifična je po tome što je, u trenutku u kojem je brod bio tek napola završen, Uljanik završio u blokadi i stečaju. Scenic je tad napravio svojevrsni presedan – nije naplatio 50 milijuna eura državnih jamstava, već ih je vratio državi – zadržao je brod te nastavio gradnju vlastitim sredstvima i ljudstvom.

Na brodu se nalaze čak dva helikoptera za izlete na udaljena mjesta, kao i podmornica koja može zaroniti na dubinu od 330 metara ispod površine oceana kako bi se gostima omogućio nezaboravan i jedinstven doživljaj avanture. Na svečanom krštenju u New Yorku prošle godine, kuma „Scenic Eclipsea“ bila je slavna glumica Helen Mirren.

Svjetski mediji: Najluskuzniji brodovi na svijetu nastavljaju se graditi u Hrvatskoj

Na brodu se nalaze čak dva helikoptera za izlete na udaljena mjesta, kao i podmornica koja može zaroniti na dubinu od 330 metara ispod površine oceana kako bi se gostima omogućio nezaboravan i jedinstven doživljaj avanture. Na svečanom krštenju u New Yorku prošle godine, kuma „Scenic Eclipsea“ bila je slavna glumica Helen Mirren.

Neki od svjetskih medija koji su objavili vijest o gradnji “Eclipsea II” u 3. maju:

Scenic Starts Construction on Eclipse II; Announces More Ships  Cruise Industry News

Scenic Group Looks to the Future as Work Begins on the New Eclipse II Luxurious Magazine

CRUISE First Steel Cut For Scenic Eclipse II Latte Luxury News

Construction On Eclipse II Begin In Croatia Luxury Travel Advisor

O ovoj temi je pisao i poznati britanski novinar Paul Bradbury na svom portalu Total Croatia News.

Neki od hrvatskih medija koji također prate poslove Scenic Grupe u Hrvatskoj:

Poslovni dnevnik

Novac.hr/Jutarnji list

HRT 

Oznake: , , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3