HUOJ 18. konferencija – što smo vidjeli, čuli i naučili

Prošlog je tjedna održana 18. godišnja konferencija Hrvatske udruge za odnose s javnošću pod nazivom „Punoljetni smo!“ na kojoj su se još jednom okupili vrhunski stručnjaci za odnose s javnošću, kako domaći, tako i strani, i podijelili svoja iskustva s okupljenom publikom. U nastavku teksta pokušat ću prenijeti djelić atmosfere uz neke od najboljih trenutaka konferencije.

Naznake što nas čeka tijekom dvodnevne konferencije dobili smo već prvog dana, kada je održano jedno od najboljih predavanja. Craig Spence, direktor za medije i komunikacije Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), održao je predavanje „2016 – A Year to Remember for the Paralympic Movement“, u kojemu nas na iznimno zanimljiv način upoznao s pripremama za paraolimpijske igre u Rio de Janeiru prošle godine, izazovima i kriznim situacijama koje su ih dočekali na putu i poukama koje su iz njih izvukli.

Craig Spence, direktor za medije i komunikacije Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC)

Craig Spence, direktor za medije i komunikacije Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC)

Kao cilj za 2016. godinu postavili su educirati publiku na svjetskoj razini o 22 paraolimpijska sporta i njihovim najboljim sportašima-predstavnicima te pozicionirati paraolimpijski sport kao visoko performativan. O nužnosti i količini planiranja najbolje govori činjenica da se kampanja počela raditi više od godinu dana unaprijed, a u ovom su trenutku pripreme za OI iduće godine u svojoj završnoj fazi. Na kraju, rezultati kampanje su govorili sami za sebe – 7.7 milijuna posjetitelja na web stranici, 2.9 milijuna followera na društvenim mrežama, 7.5 milijuna pogleda na njihove Snapchat priče i 2.15 milijuna prodanih ulaznica.

Spence je osobito naglasio ulogu medija u cijeloj situaciji: „Možete organizirati najbolje Igre ikada, no ništa od toga nije važno ako vam mediji ne pokupe priču i ne ispričaju je drugima“.

Na kraju je izdvojio nekoliko pouka koje su izvukli iz planiranja kampanje, a koje su primjenjive na sve što radimo u odnosima s javnošću:

  1. surađujte s partnerima kako biste proširili svoju poruku
  2. očekujte neočekivano – najgore se zaista može dogoditi
  3. vjerujte svom timu i razvijajte ga
  4. rano planiranje je od ključne važnosti
  5. budite iskreni prema medijima
  6. mediji cijene unaprijed pripremljen sadržaj
  7. dobar pravni tim će vam olakšati život
  8. spavanje je precijenjeno. 🙂

O rastućoj važnosti odnosa s javnošću slušali smo idućeg dana konferencije kada je Sarah Hall, predsjednica CIPR-a za 2018. godinu i vlasnica agencije Sarah Hall Consulting, održala predavanje naziva „Asserting the Value of Public Relations and the Opportunity for Practitioners to Prove their Value“.

Sarah Hall, predsjednica CIPR-a za 2018. godinu i vlasnica agencije Sarah Hall Consulting

Sarah Hall, predsjednica CIPR-a za 2018. godinu i vlasnica agencije Sarah Hall Consulting

Hall je urednica knjige #FuturePRoof koja je namijenjena (iskusnim) stručnjacima za odnose s javnošću u industriji koja se neprestano mijenja te donosi svojevrsnu bazu PR alata i analizu odnosa s javnošću kao menadžerske discipline. O uspjehu knjige svjedoči i gotovo tri tisuće preuzetih primjeraka i priprema drugog izdanja.

Hall je sažela ono što svi u industriji znaju, no još uvijek nisu dovoljno jasno artikulirali – PR mora postati neizostavan dio menadžmenta koji je uključen u upravljanje procesom od samog početka. Moramo se izdići iznad pisanja priopćenja i kontaktiranja medija i postati krucijalna sastavnica u organizaciji kojoj pomažemo u kriznim situacijama i svojoj okolini.

Naglasila je i kako je u većini slučajeva marketing, odnosno prodaja i zarada, nadređen odnosima s javnošću, kada bi situacija trebala biti upravo obratna – PR treba iskoristiti kao snažan alat menadžmenta i uključiti stručnjake za odnose s javnošću u savjetovanje od početka pokretanja nekog projekta. U vremenima kao što su danas, organizacije trebaju našu pomoć više nego ikad, a mi to moramo iskoristiti i unaprijediti način na koji razmišljamo i radimo. Istaknula je i kako je PR neizostavan dio upravljanja bilo kakvom krizom s kojom se organizacija može susresti – u kriznim se situacijama ništa ne smije prepustiti slučaju, sve mora biti unaprijed isplaniramo, strateški određeno i postavljeno – tu odnosi s javnošću nastupaju kao krucijalan dio.

Na njeno se predavanje uspješno nadovezao Jürgen H. Gangoly, potpredsjednik Udruge za odnose s javnošću Austrije (PRVA – Public Relations Verband Austria) uz predavanje „The Times They Are A-Changin’“, u kojemu je naglasio kako komuniciranje i izgradnja dugoročnih odnosa nikada nije bila teža.

Jürgen H. Gangoly, potpredsjednik Udruge za odnose s javnošću Austrije

Jürgen H. Gangoly, potpredsjednik Udruge za odnose s javnošću Austrije

Istaknuo je neke od glavnih izazova za odnose s javnošću u Europi, poput krize demokracije, fundamentalnih prava i slobode govora, pri čemu je posljednja osobito važna, ali i sve više ugrožena. Od prošle godine osobito aktualna tema – lažne vijesti – također predstavljaju poseban izazov za stručnjake za odnose s javnošću. Upravo su oni ti koji moraju postaviti određene standarde i biti na čelu borbe protiv lažnih vijesti i obmanjujućih informacija. Ono što se svakim danom sve više pokazuje istinitim jest da stručnjaci za odnose s javnošću moraju znati puno više od samo dobrog komuniciranja – oni moraju biti stručnjaci i u području kojim se njihov klijent bavi, a dobro poznavanje lokalne političke situacije je neizostavno.

„Vrijeme je da počnemo zajedno raditi na oblikovanju boljih, uspješnijih i respektabilnih odnosa s javnošću u Europi“, zaključio je Gangoly svoje predavanje. S tim se u potpunosti slažemo.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3