Istinski revolucionari: Tužna lista najgorih zemalja za blogere

Zamisliti život u 21. stoljeću, nakon tehnološke revolucije i moći koju je Internet stavio u ruke malog čovjeka, bez mogućnosti da svoje misli i ideje podijelite sa svijetom, je nama sretnicima gotovo nepojmljivo. Pod ‘sretnicima’ mislim na sve blogere u Lijepoj našoj koji slobodno tipkaju bez straha da će biti progonjeni, zatočeni ili ubijeni zbog iznešenog stava online. Tako nije u deset zemalja koje je Committee to Protect Journalists objavio kao najgore za blogere.

Burma je na prvom mjestu najgorih. Ondje je sve krenulo po zlu u rujnu 2007. kad je vojna hunta blokirala svaki pristup Internetu. Ni danas situacija nije mnogo bolja. Tek 1 posto stanovništa privatno koristi Internet. Vladajuća garnitura ima mogućnost praćenja mailova i svake e-komunikacije. Ondje je u zatvoru na služenju 59-godišnje kazne bloger Maung Thura, poznatiji kao Zarganar. Njegov grijeh je objava video snimke o stanju u zemlji nakon lanjskog uragana.

Drugo nečasno mjesto zauzima Iran. Milijuni stranica su blokirani. Mladi bloger, Omidreza Mirsayafi, umro je prošli mjesec u zatvoru pod nerazjašnjenim okolnostima. 28-godišnjak je završio iza rešetaka zbog vrijeđanja državnog vrha.

Ništa manje tmurna nije ni Sirija koja je uvela zakon prema kojem vlasnici web caffea moraju podnositi izvještaje o gostima. Kuba je na četvrtom mjestu, ondje je trenutno 21 bloger u zatvoru. Slijedi Saudijska Arabija koja blokira oko 400 tisuća siteova. Vijetnam, Tunis i Kina nisu mnogo bolje. Svima im je zajednička oštra cenzura, zabrana političkih neistomišljenika i bezobzirna kontrola privatnih podataka. Posljedna dva mjesta na listi najgorih zauzimaju Turkmenistan i Egipat.

Crna lista je pravi podsjetnik na sve one istinske revolucionare novog doba, koji ginu zbog napisane riječi.

Ova vijest je uočena zahvaljujući Mariu Profaci i njegovu objavljenom linku.

Kliknite na link na kraju za više tekstova na temu novih medija.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Lokalni izbori 2009

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3