Izbori 2011. Istraživanje Ipsos Puls Kukuriku 78 HDZ 41 mandat

Preslikaju li se rezultati istraživanja koje je za multimedijski izborni pool Večernjeg lista, Media servisa i Nove TV provela agencija Ipsos Puls na 4047 ispitanika u deset izbornih jedinica za parlamentarne izbore, Kukuriku koalicija će u Saboru imati 78 zastupničkih mjesta, HDZ 41, Lesarovi laburisti sedam, koalicija Ljube Jurčića četiri, HSS dva, HSLS jedno zastupničko mjesto, HDSSB četiri mandata, HSP jedno, pravaška koalicija Ruže Tomašić jedno saborsko mjesto kao i don Ivan Grubišić.

Tom rezultatu treba pribrojiti i tri mandata koja će stići iz dijaspore, ali i osam predstavnika nacionalnih manjina koji su prirodni saveznici vladajućih jer manjinci, žele li išta ostvariti, nemaju što tražiti u oporbi.

Iako Kukuriku, prema sadašnjim rezultatima, sa svojim poslijeizbornim saveznicima ipak neće imati dvotrećinsku većinu, koja bi bila vrlo loša za demokraciju budući da bi samostalno mogli, primjerice, mijenjati Ustav, sama ima dvije ruke više od apsolutne većine u Saboru. Najvjerojatnije će imati i podršku stranaka, poput Lesarovih laburista, a možda i Jurčićeve koalicije, koje su ipak svjetonazorski sklonije ljevici, odnosno centru kada je riječ o odmetnutom esdepeovcu i ekonomistu Jurčiću.

U centru ostaje samo HSLS, koji je zasad na jednom mandatu, a ima šanse doći do tri, te HSS, koji je zasad na dva mandata, a prema izjavama njegovih čelnika, vrlo bi se lako mogao dogovoriti i s Kukuriku koalicijom.

Gledajući unutar Kukurikua, samo SDP, prema istraživanju, osvaja dosad najviše zastupnika, odnosno njih 61. Narodnjacima (HNS) pripada 11 saborskih mjesta, a IDS i HSU imali bi po tri mandata. HDZ pak pada na dosad najgori rezultat sa 41 zastupničkim mjestom jer je 2000., kada je izgubio izbore, imao 46 mandata. Čak i da se toj stranci dodaju i tri mandata iz dijaspore, koja redovito idu njoj, i dalje je ispod 46.

Linkovi na originalno istraživanje:
Istraživanje: Milanoviću Banski dvori, povijesno loš rezultat HDZ-a!
HDZ gubi i svoje utvrde Slavoniju i Južnu Dalmaciju!
Pogledajte tko je ‘potukao’ HDZ
Istraživanje: Utvrde ostaju utvrde
Istraživanje: Građani nakon izbora žele rezove!

Oznake:

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3