Izbori 2011. Promocija Plus Kukuriku 79 HDZ 45 mandata

Kukuriku koalicija pobjeđuje sa 79 mandata. HDZ osvaja 42 mandata + 3 mandata iz dijaspore. Laburisti osvajaju sedam mandata, HDSSB četiri, a HSP tri mandata. Jednog zastupnika imali bi HSS, HSLS, nezavisna lista don Ivana Grubišića, BUZ-PGS-HRS Ljube Jurčića i HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić.

Pokazuje to veliko telefonsko istraživanje agencije Promocija plus, koje se provodilo od 15. do 28. studenog na 8.000 ispitanika. Kada bi se uračunali i glasovi dijaspore, HDZ bi mogao računati na 45 mandata, što je mandat manje nego na izborima 2000.

Na parlamentarne izbore koji se održavaju ovu nedjelju sigurno će izaći 4.474 ispitanika, odnosno 55,9 posto, dok njih 1.530 ili 19,1 posto na izbore sigurno neće izaći. Neodlučnih još uvijek ima poprilično – tako njih 950 (11,9 posto) vjerojatno neće izaći na izbore, dok ih 274 (3,4 posto) nije sigurno hoće li ili neće izaći na izbore. Od ispitanika koji će sigurno 4. prosinca ispuniti svoju građansku dužnost njih oko 20 posto još uvijek ne znaju kome će dati svoj glas.

Što se tiče rezultata po izbornim jedinicama, uvjerljiva je pobjeda Kukuriku koalicije u 1. izbornoj jedinici. Deset mandata prema HDZ-ova tri. U prvoj mandat osvajaju jedino još Lesarovi laburisti. U Sabor tako ne bi ušli 11. na listi Kukuriku koalicije Ivan Račan te HDZ-ov Radovan Fuchs.

Više nego zadovoljna Kukuriku lista može biti i u 2. izbornoj jedinici, u kojoj osvajaju 9 mandata, HDZ ponovno tri, ali po jedan uzimaju laburisti i HSS, kojemu je to ujedno jedini saborski mandat. Tako bi u Sabor ušao Josip Friščić, a Damir Bajs koji je drugi na listi ne bi.

U trećoj izbornoj jedinici, u srazu Radimira Čačića i Tomislava Karamarka, Kukuriku koalicija dobila bi 10 mandata prema tri HDZ-ova. I ovdje laburisti osvajaju jedan mandat. U Saboru tako ostaje Dragutin Lesar.

U četvrtoj izbornoj jedinici Kukuriku koalicija osvaja 6 mandata, a HDZ 4. Dobar rezultat ima i HDSSB koji osvaja 3 mandata. Jedan mandat osvaja HSP. U Saboru ostaje Daniel Srb.

U petoj izbornoj jedinici, u kojoj je Jadranka Kosor i prva na listi, Kukuriku koalicija i HDZ su izjednačeni s po 6 mandata, a po jedan osvajaju i HDSSB te HSP.

U 6. izbornoj jedinici Kukuriku dobiva dva mandata više od HDZ-a. I tu laburisti osvajaju jedno zastupničko mjesto, baš kao i HSP. U Sabor bi tako na listi HDZ-DC ušla i Vesna Škare Ožbolt, a ne bi ušao Boris Kunst. Anto Đapić u ovoj izbornoj jedinici izborio je svoje mjesto u Saboru, a prva na HSS-ovoj listi Marijana Petir ostala je bez mandata.

U 7. izbornoj jedinici gotovo dvostruko bolji rezultat Kukuriku koalicije – 9 mandata nasuprot HDZ-ova 4. Bez mandata ostao je HDZ-ov Goran Marić. Laburisti u ovoj izbornoj jedinici osvajaju jedan mandat. Svoj mandat nije izborio HSS-ov Božidar Pankretić.

Najbolji rezultat, očekivano, Kukuriku koalicija ostvarila je u 8. izbornoj jedinici. Deset mandata u odnosu na dva HDZ-ova. Po jedan mandat osvojili su laburisti i koalicija stranaka koju vodi Ljubo Jurčić.

U dosad neupitnoj utvrdi HDZ-a, 9. izbornoj jedinici, Kukuriku i HDZ jednaki broj – po 6 mandata. Po jedan mandat dobivaju laburisti te HSLS tako da u Sabor ulazi Dražen Budiša. Nevenka Bečić, sestra splitskog gradonačelnika Željka Keruma, sedma je na listi HDZ-a i, prema ovoj anketi, ne ulazi u Sabor.

U desetoj izbornoj jedinici ista situacija. I Kukuriku koalicija i HDZ imaju po 6 mandata. U Sabor ulazi i nezavisni don Ivan Grubišić te pravaši okupljeni oko Ruže Tomašić.

Oznake: , , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3