Krešimir Macan za 24sata: A sad da vidimo tko će uskočiti u cipele Stjepana Mesića…

Krešimir Macan svakog dana komentira predsjedničke izbore za 24sata u kolumni Izborni inženjering.

U prvom krugu eliminiramo, u drugom biramo. Ova rečenica Jacquesa Segale, kreatora legendarne pobjede Aleksandra Kwasniewskog protiv Lecha Walese u utrci za predsjednika Poljske, vrlo dobro opisuje atmosferu prvoga kruga izbora, kako u Poljskoj tako i kod nas.

Kampanja je bila duga, zamorna i prije svega dosadna. Datum je prigodno odabran, kako bi se važnost izbora sakrila u šarenilu Božića. Sve je bilo podređeno eventualnom ulasku Andrije Hebranga u drugi krug. Ratko Maček dobro je obavio posao i došao nadomak cilju. Da u maloj izlaznosti, iza leđa glasnih favorita, provuče davno otpisanoga kandidata HDZ-a.

No u drugi je krug na sve četiri, puzeći, gurajući, tko zna već kako, ušao Milan Bandić. Pokazalo se da je i njegova kampanja, kao i sve ostale, bila premalo motivirajuća za većinu birača, koji su ostali kod kuće. S druge strane, najveće stranke, HDZ i SDP, pokazale su da stranačke infrastrukture i dalje mogu odlično obaviti posao. Iako je ovako mala izlaznost poruka upravo njima da je biračima dosta i da očekuju promjene.

Klikom na link potražite sve što smo dosad napisali na temu predsjednički izbori, a više najnovijih vijesti potražite na portalu http://predsjednicki-izbori.com/.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3