Krešimir Macan za 24sata: Uđe li Bandić u 2. krug- uzima izbore

Krešimir Macan svakog dana komentira predsjedničke izbore za 24sata u kolumni Izborni inženjering.

Izbori se uzimaju, a ne dobivaju – moja je omiljena uzrečica i mogla bi se više nego ikad pokazati točnom na ovim predsjedničkim izborima.

Sudeći po rafalnoj paljbi Andrije Hebranga po Milanu Bandiću, jasno je da je upravo Bandić u ovom trenutku uvjerljivo vodeći u bitci za predsjedničkoga kandidata desnice. I čini sve da bi te izbore i uzeo. Moglo bi se dogoditi da u drugom krugu snage odmjere Josipović i Bandić, izvorno SDP-ovci. I tek će drugi krug biti pravi predsjednički izbori. Pa sagledajmo pet najvažnijih kandidata.

1. Ivo Josipović (SDP)

Zamislite da priđete nekoj dami koja vas vidi prvi put i viknete “PravDA” i onda ponovno “PravDA”, onako iz čista mira. Što mislite, bi li vas čudno pogledala? Eto, upravo to čini Ivo Josipović porukom zbog koje se morate dobro zamisliti da biste shvatili što vam želi poručiti. Imali smo 2003. kampanju DA za Hrvatsku, kojom je Račan želio poručiti građanima da biraju jednu drukčiju Hrvatsku, pa znamo kako je završila. Mislim da bi i PravDA mogla polučiti sličan rezultat, makar se to zbog vodeće pozicije Josipovića u ovom trenutku čini neobičnim.

Kandidati se moraju vrtjeti oko nas kao macani oko vruće kaše, ispasti mangupi i uvući nam se pod kožu nekim svojim štosom. Kao u pravom zavođenju, zar ne? E, to se zove strategija – cilj je kristalno jasan. Ivo “kuhana nogica” Josipović je od toga odustao i uzda se da će mu disciplinirana podrška SDP-ova biračkog tijela biti dostatna. Njemu jedan besplatan savjet – Hrvati ne žele opet vicmahera, pa mu je bolje da više ne priča viceve do kraja kampanje.

2. Milan Bandić (nezavisni)

Milan “orat ću ko konj” Bandić prividno zna što radi. Prividno, jer su mu poruke prilično zbunjujuće i mijenjaju se takvom brzinom da ih ne uspijete niti zapamtiti. Kako je bila ona prva – Budućnost je naš posao – još gore od PravDE. Tu se vidi da je u njegovu stožeru puno babica, pa je i rezultat kilav. Ali njegova terenska kampanja, općenito cijela logistika, uvjerljivo je najbolja i doslovce ore Hrvatskom. E, to je energija, dojam, emocija koja ostaje iza njega – jednostavno tutnji Hrvatskom, dok se ostali prepucavaju tko tuče žene. Vidite li razliku? Možda upravo to presudi. Bandić je onakav kakva ga vidite – autentičan – a to birači danas najviše cijene.

3. Nadan Vidošević (nezavisni)

Lep ko greh – a što reći. Definitivno najbolji materijal za predsjednika ako se gleda sa stručne strane i javno sam nekoliko puta rekao da bih rado radio njegovu kampanju. Ali i od lijepog, markantnog čovjeka amaterizam može napraviti svašta. Jeste li primijetili razliku između prvih, retuširanih, plakata i ovih toplih s kojih vas gleda netko jako simpatičan?

E, to se zove nedostatak bilo kakve ideje što se i kako želi reći. O kopiranju spotova već je sve rečeno. Za njega ne bih rekao da je čovjek bez muda, ali kao da je. Odgovorio je Primorcu, uništio mu kampanju, i tu stao. Općenito Nadan, koji je sudeći po svim anketama, jedini koji može ugroziti Bandićevu poziciju broja dva, mora skinuti rukavice i nemilice udarati jer nema što izgubiti – treći u ovoj igri ne dobiva niti curu niti priznanja.

4. Andrija Hebrang (HDZ)

Ima Ratka Mačeka i Jadranku Kosor, bili su u izborima i dobro znaju da je Hebrang u poziciji Jadranke protiv Stipe prije pet godina – nema šanse. Ali će zato časno poginuti do kraja filma i odraditi kampanju. Oni zato i znaju udarati tamo gdje najviše boli – i Bandića i Vidoševića i Primorca. Dali su svoj obol amaterizmu kampanje kad su pustili predsjednički spot u kojem se na kraju razletio zvuk i slika.

Tako da ste se na kraju, umjesto da čujete završnu Andrijinu poruku, pitali što vam nije u redu s televizorom.

5. Dragan Primorac (nezavisni)

Možda je jedini imao osmišljenu priču od početka do kraja, uz jedan mali detalj – da on priče uopće nema. Visoko je poletio nošen početnim rastom u anketama, da bi se poskliznuo na jednostavnu pitanju – “Jeste li ikada tukli žene?”. Vidite, izbori i žene – sve vam se to svede na isto.

Klikom na link potražite sve što smo dosad napisali na temu predsjednički izbori, a više najnovijih vijesti potražite na portalu http://predsjednicki-izbori.com/.

 

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3