Kukuriku koaliciju krstili Ivica Đikić i Branko Mijić – kad novinari misle unaprijed umjesto kandidata

Zašto se Kukuriku koalicija zove Kukuriku i odakle naziv Kukuriku koalicija  mnogima je još veliko pitanje, no na njega smo onomad odmah odogovorili anticipirajući interes javnosti za pijetliće – Naziv Kukuriku koalicija – i besplatnu reklamu treba znati iskoristiti i već tada zamolili da nam se jave potencijalni autori, od prije par dana, povijesne kovanice. Restorani su inače omiljena mjesta političara, pa i zgodnih pričica – neke smo svojevremeno skupili u tekstu Političari i restorani – hoćete li politiku u svoju butigu?.

Zahvaljujući društvenim mrežama pronašli smo kumove naziva Kukuriku koalicija i prvi tekst s tim naslovom.

Naziv Kukuriku koalicija

Kumovi Kukuriku koalicije su dakle novinari Ivica Đikić i Branko Mijić – autor komentara “Kukuriku koalicija” u Novom listu od petka 17.7.2009. par dana po prvom okupljanju koalicije na Kastvu. Tekst u nastavku donosimo u cijelosti pa sami procijenite koliko su kumovi dobro procijenili potencijal svojeg krštenika:-)

Kukuriku koalicija
Je li oporbi u pohodu na vlast zora svanula u Kastvu ili je prerano zakukurijekala, istrčavši na teren i prije nego li je izborna utakmica zakazana?
Prvi ozbiljniji sporazum čelnika SDP-a, HNS-a i IDS-a o zajedničkom i jedinstvenom nastupu protiv HDZ-a veliki je korak naprijed u osvajanju vlasti koja im je upravo zbog razjedinjenosti za dlaku izmakla 2007. godine. Pusićka i Čačić, Jakovčić i Kajin, priznali su Zoranu Milanoviću pravo da kao šef najjače oporbene stranke bude i njezin lider, a Milanović je zauzvrat odustao od nemoguće misije da SDP sam pobijedi HDZ, uvažavajući ih kao ravnopravne i nezaobilazne partnere.
U trenutku dok se vladajuća koalicija nakon misterioznog odlaska Ive Sanadera raspada po šavovima, a država se, na rubu bankrota, socijalnih nemira i povratka srednjovjekovnog ćudoređa, opasno ljulja, opozicijsko ujedinjavanje na ljevici i lijevom centru ulijeva povjerenje da postoje snage sposobne Hrvatsku izvući iz najveće mirnodopske krize u koju smo upali. Također, u Kastvu je zauvijek pokopana retrogradna ideja o formiranju nekakvog tzv. Trećeg bloka na čelu sa Stjepanom Mesićem, kao i otrovno opasna duda varalica o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a kao jedinom spasonosnom rješenju za Hrvatsku.
Ostavljanjem otvorenih vrata HSS-u i HSLS-u, iako su sada s druge strane barikade, u Kastvu je zaživio onaj duh Porečke skupine od prije deset godina, odnosno njezinog dobrog duha Vlade Gotovca, koji je potom doveo do suradnje šestorke u Račanovoj administraciji. Stoga ni kastavski dogovor ne bi trebao zaboraviti na njegovu tadašnju ideju da se na suradnju pozove i okupi i onaj dio oporbe koji nije u parlamentu, a može dati svoj doprinos zajedničkim interesima, ne talasajući odnose »velike trojke«.
Ono što je u Kastvu svjesno preskočeno, jer je daleko od bilo kakvog sporazuma, a redoslijedom stvari trebalo je biti prvom točkom dnevnog reda, predsjednički su izbori krajem godine. Inflacija predsjedničkih kandidata, a još uvijek se, uz izvjesne Ivu Josipovića i Damira Kajina, spominju i Pusićka i Čačić, i Bandić i Jurčić, mogla bi autsajdera Hebranga, ili nekog trećeg poput Nadana Vidoševića, izbornom matematikom pretvoriti u favorita. Dobro je da su se oporbenjaci najprije sporazumjeli oko onih stvari koje su im zajedničke, ali uskoro će morati uložiti dostatni napor da se uhvate u koštac s onim vrućim krumpirom bez kojega neće kusati ukusne salate s Pantovčaka.
Kada smo već kod enogastronomije, oporbeni čelnici pokazali su odlazeći u »Kukuriku« visok stupanj razvijenosti nepca koji je nažalost bio dijametralno suprotan razumijevanju aktualnog socijalnog trenutka. Ipak, u Kastvu je jelovnik otvoren, HDZ je samog sebe već odavno servirao, a sada je samo na Milanoviću, Čačiću i Jakovčiću da taj obrok mirno i pristojno raspodijele između sebe. U protivnom, završit će, baš kao i svi prvi pijevci, u loncu, uz baladu o kukuriku koaliciji.

 

Vrijedi zabilježiti da je kumovima u najboljim željama pripomogao i Ivan Pernar koji je prije koalicije registrirao svoju stranku pod imenom Savez za promjene – Pernar trikom krade glasače Kukuriku koalicije, pa su pijetlići, kako bi izbjegli mogućnost da na njihovoj kampanji Pernar zabunom uđe u Sabor, ostali prijetlići i konačno kukuriknuli. Nadam se samo da do kraja kampanje neće postati kokoši:-)

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3