Macan: Pohvale Vladi za društvene mreže, ali tu nema dvosmjerne komunikacije

Povodom godišnjice Vladine prisutnosti na društvenim mrežama Rep.hr zamolio je PR stručnjaka Krešimira Macana za komentar o uspješnosti ili neuspješnosti Vlade na  tom području. Prenosimo vam članak u potpunosti.
Na svojim službenim stranicama Vlada je objavila osnovne podatke o svojim aktivnostima: Facebook stranica ima 86.000 pratitelja od čega 60.000 trenutno aktivnih (po kriteriju ‘talking about this’), Twitter stranica ima preko 12.000 pratitelja – što je izvrstan rezultat za hrvatske uvjete, a Youtube 514 pretplatnika i 467 video objava. Najgledaniji video je onaj o objavi registra branitelja koji je pogledan 364.000 puta. Na Flickru je Vlada objavila preko 1600 fotografija koje broje 92.000 pregleda.
“Prvo treba pohvaliti Vladu što se odlučila na takvu komunikaciju, jer se očito nije radilo samo o kampanji – konzistentni su” – rekao je Macan i nastavio – “Koliko je samo po sebi sve to svrsishodno je druga priča. Koliki je ROI – nije prevelik, jer u principu nisu dobro definirali cilj.” Macan ističe kako ni dan danas nije sasvim jasno čemu služi taj kanal i što se tamo može dobiti te kaže da ga Vlada koristi kao svoj kanal koji maksimalno kontrolira.”Dobri su u jednosmjernom poručivanju, ali zapelo je u drugom dijelu. Zbog loših komentara nekad završavaju u drugim medijima i odgovori online tima sami postaju vijest.”On ističe kako je jedna gospođa nedavno napisala kako “zna da piše volonterima a ne Vladi”, pa tvrdi kako u tom kontekstu treba poraditi na kredibilitetu kanala.
“Ako Vlada ne razgovara u stvarnom životu, ne može ni na društvenim mrežama. Vlada je prividno otvorena, ali je vrlo zatvorena i kontrolirana. Ukupni PR zbog toga je više negativan nego pozitivan” – kaže Macan. Po njegovom mišljenju, prava pozitivna promjena dogodila bi se kad bi otvorili dijalog na društvenim mrežama. Navodi i primjer zdravstvenog odgoja kao primjer teme u kojoj nema dijaloga ni na mrežama ni u stvarnosti, te tvrdi kako bi se i na društvenim mrežama moglo govoriti o toj temi. Stajališta crkve mogao bi primjerice zastupati dubrovački biskup Mate Uzinić koji i sam koristi Facebook – predlaže Macan. Na kraju razgovora još jednom je ponovio kako Vlada zaslužuje sve pohvale za pristup te kako prednjači u regiji, no kako koristi one way komunikaciju, s obzirom da se ne zna što se dogodi s informacijom nakon što je građani podijele s online timom.

 

Oznake: , , , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3