O relevantnosti on-line anketa i horoskopa

anketaOn-line ankete su iznimno popularne zadnjih dana, a kako se budemo približavali datumu izbora bit će ih sve više, uz nepromijenjenu relevantnost i kvalitetu.

Jutarnji.hr se prekjučer pohvalio kako im je bio otežan pristup serveru „zbog vanjskog manipuliranja anketom“ . Navodno su zabilježili preko 400 tisuća odgovora na postavljeno pitanje „Vjerujete li da je Vidošević, za razliku od ostalih ispitanih pred TV kamerama, imao pitanja unaprijed?“. 400 tisuća glasača je impozantni broj, ako znamo da Jutarnji odavno ne uspijeva ni tijekom cijelog tjedna prodati ukupno 400 tisuća primjeraka novina, a u kolovozu su zabilježili ukupno 470 tisuća posjetitelja na portalu.

Očito je da fanovi i/ili vojske u izbornim stožerima vode prave male viralne ratove. U konkretnom slučaju jedni su (pitam se čiji?) očito forsirali odgovor kako je Vidošević imao pitanja, dok su Nadanovi pokušavali obraniti svog pulena. Kao da je ta anketa relevantna za bilo što, kao da će rezultat te ankete odlučiti izbore.

Ta on-line anketa (uostalom, kao i sve druge) relevantna je i ozbiljna kao i horoskop na tom istom portalu. Zamislite kandidata koji kampanjom upravlja na osnovu horoskopa? U cijeloj priči profitirat će jedino portal koji će se nakratko moći pohvaliti većim brojem posjeta. Već smo pisali o tome kako se stvarno radi ispitivanje rejtinga kandidata, i kakve se namjerne ili nenamjerne greške pri tome mogu pojaviti.

Sav trud oko brisanja cookiea, mijenjanja IP adrese i sličnog (ukoliko su administratori uključili zaštitu), i ponovnog učitavanja stranice i klikanja na željeni odgovor  je, blago rečeno, smiješan – jer kada se glasači umore i odu spavati (ali i tijekom glasovanja, samo što mora dodavati svoje glasove po malo) administrator se jednostavno prijavi na server, otvori anketu u kojoj su mu rezultati dani tablično i pojedinim odgovorima po volji (odnosno kako su ga naputili) doda ili oduzme glasove i poredak je ponovno promijenjen. Možda će se netko na nekom forumu buniti protiv takve intervencije, jer time se utječe na rezultat za kojeg su se jake snage satima borile… Međutim, od jadikovki ništa, jakim snagama iz zaraćenih tabora ne preostaje ništa drugo nego ponovno krenuti u boj, u boj, osim ako ih administrator ne preduhitri i ne zaključa anketu…

U nastavku su dvije ankete o on-line anketama. Kladim se da će obje ankete prikupiti u 72 sata barem po 400 tisuća glasova svaka, neka se zna da i mi imamo vjernu publiku!

Da li glasujete u on-line anketama?

View Results

Loading ... Loading ...

Koliko vjerujete on-line anketama o rejtnigu kandidata i horoskopu?

View Results

Loading ... Loading ...

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3