OBAMETER – online mjerač predsjednikovih obećanja iz kampanje


Volovi se vežu za rogove a ljudi za riječi, kaže stara narodna. Doslovno ju je shvatila i ekipa s američkog političkog site-a Politifact.com koja sustavno prati i ocjenjuje izjave i obećanja američkih državnika. Tek što se Obama na krilima svojih obećanja prošli tjedan udobno smjestio u Bijeloj kući, osmislili su i Obameter – svojevrsni online mjerač kojim su započeli pratiti tijek (ne)ispunjenja sviju 509 obećanja koje je Barack Obama dao tijekom svoje predizborne kampanje. Ili preciznije rečeno, 509 zavjeta pošto globalni očaj u ova teška vremena stavlja dodatno breme na riječi tog karizmatičnog izabranika u kojeg su uprte milijarde očiju punih nade i strepnje diljem našeg planeta.

Postoji šest različitih kategorija kojima se definira trenutačni status pojedinog obećanja:

1. Obećanje održano
2. Kompromisno rješenje
3. Obećanje prekršeno
4. Obećanje odgođeno
5. U tijeku
6. Bez pomaka

Barack je u prvih nekoliko dana mandata uspio do sada održati pet obećanja, započeo je raditi na četrnaest njih, jedno je odgođeno do daljnjega dok preostalih 488 još čekaju da zasuče rukave.

Tako se u početku odlučio pozabaviti najprije političko-etičkim i vojnim pitanjima znatno ograničivši lobističke djelatnosti unutar Bijele kuće te uklonivši najveću mrlju Busheve vladavine upućivanjem zahtjeva za povlačenjem američkih vojnih trupa iz Iraka kao i prijedloga za suspendiranjem svih zakonskih postupaka protiv ratnih zarobljenika u Guatanamu.
Odlično prolazno vrijeme, jer nastavi li tim tempom možemo očekivati da će sve stvari biti u najmanju ruku pomaknute s mrtve točke, dok će nemali broj obećanja biti realiziran već u prvih 100 dana mandata.

Nameće se logično pitanje – kako stoji Sandermetar?

Obameter

Sve što smo dosad pisali o Baracku Obami potražite ovdje.

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3