People Talking About – Facebook radosti vs. Facebook panika

Nedavno smo pisali o novim Facebook subscribe i Facebook lists opcijama i iznenađenjima koje nam  Facebook redovno priređuje. Ali tko je mogao zamisliti da će glamurozna najava za Facebook Timeline  i ona za novu značajku ”People talking about” pokrenuti lavine negodovanja, straha, bombastičnih naslova, nagađanja…

O čemu smo pričali?

”People are talking about” je ime nove značajke koju je Facebook izbacio prošli tjedan. Nova metrika prikazuje broj interakcija fanova na Facebook stranicama u zadnjih tjedan dana, znači zbraja sve komentare, lajkove, postanje na zid, postavljanje slika, odgovaranja na ankete itd. Problem je u tome što sada svi vide interakciju koja se nalazi ispod broja fanova neke stranice i gdje dolazi do nesrazmjera između broja fanova i interakcija – tu je nastala pomutnja.  Index.hr  je to odmah primijetio i prvi krenuo u napad svih hrvatskih i stranih kompanija za kupnju lažnih Facebook fanova. O čemu se tu zapravo radi i je li Index.hr u pravu sa svojim tvrdnjama donosi Zimo, otkrivši  Tko to tamo priča ili što je ”People talking about” na Facebooku.  Na pitanje kako bi se nova značajka mogla odraziti na percepciju i reputaciju brendova na Facebooku te industriju community managmenta  komentiraju Barbara Slade, Željko Riha i Davor Runje za eZadar.

Facebook  Timeline je opasan!?

Opasnosti novog Facebooka: Timeline vašim prijateljima otkriva baš sve. Želite li to?  je jedan od bombastičnih novinskih naslova koji je doveo do panike i do toga da se Facebook korisnici (neki i po prvi put) zapitaju koliko i što dijele prema vani zbog čega su užurbano molili prijatelje da namjeste svoje postavke. Pogledajte kako:

FB se promijenio (to svi znamo). Svi nasi komentari «like» itd. sada su dostupni i na Google-u (sto znaci da ih mogu vidjeti svi). Zato vas molim da miša primaknete do mog imena. Pričekajte da vam se pojavi mali prozorčić. U prozorčiću odaberite «Subscribed» i potom iskljucite opciju “komentari i svidja mi se”. Isto ću učiniti i ja za vas, tako da nasi privatni komentari više nece biti javno objavljeni. Kopiraj ovu poruku na svoj zid ako ne zeliš da svaki tvoj pokret bude vidljiv svima. Hvala

Koliko vas je ovo objavilo na svom statusu? Tekst ove poruke je preplavio cijelu regiju tako da niste jedini ako ste zaspamali svoje prijatelje. Naime, kako upozorava Zimo riječ je o spam poruci i upozorava po tko zna koji put, a upozorenje prenosimo u cijelosti:

*Google će pronaći podatke koje ste vi objavili, samo u slučaju da ste ih vi označili kao ‘public’, dakle javno dostupnima. Te podatke vidjet će svi, i ljudi koji vam nisu prijatelji na Facebooku i bilo koji korisnik interneta koji pronađe vaš profil na Googleu

Pazite što objavljujete na profilima, shvatite Facebook kao neko javno mjesto. Ono što ne biste radili na ulici, ne radite ni na Facebooku. Dobro pazite što lajkate jer Facebook će vas i dalje pratiti putem like buttona ali neće znati tko ste. Aktiviranje Facebook Timelinea za sada je odgođeno zbog sudske odluke, a na našu sreću ne zbog povrede privatnosti korisnika već zbog zakona o patentima. Stoga i uz novi izgled profila i uz dobro namještene postavke privatnosti ne bi trebalo biti straha.

Koliko će koštati Facebook?

Cijene su varirale ovisno o članarini koju odaberete,  pa od 3.99 dolara do 9.99 za mjesec dana.  Ne, ovo nije istina ali da znate da su takve spam poruke harale statusima i privatnim porukama Facebook korisnika u SAD-u, odmah nakon najave Facebook Timeline-a. Korisnici su se zabrinuli pa se i Mashable bacio na objašnjavanje kao i sam Facebook. Soren Gordhamer za Mashable je dao jako dobar zaključak, Facebook nikada nije ni bio besplatan mi ga plaćamo našom pozornošću. Oglasi su tu radi nas, Facebook je tu radi nas, a naše je vrijeme dragocjeno. Slažete li se s ovom tvrdnjom? Donosi li vam Facebook radosti ili paniku?

Ivana Urošević

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3