Poslovni dnevnik – WPRG Odnosi s javnošću okreću se novim kanalima komunikacije

Poslovni dnevnik donosi istraživanje Worldcom Public Relations Group, vodeće svjetske mreže nezavisnih konzultantskih tvrtki s područja odnosa s javnošću, koja je objavila rezultate istraživanja provedenog u partnerskim uredima diljem svijeta.

Objavljeni rezultati tijekom iduće tri godine predviđaju jačanje uloge socijalnih mreža i istraživanja, te pad usluga oglašavanja i odnosa s medijima. U istraživanju je sudjelovalo više od 70 Worldcom partnera, uključujući i hrvatsku tvrtku Spona komunikacije, koja je priopćila rezultate istraživanja.

“Rezultati istraživanja govore da se odnosi s javnošću i dalje razvijaju u pravcu više kanala komunikacije u odnosu na tradicionalnu dominaciju odnosa s medijima”, komentirala je direktorica Spona komunikacije Dijana Kobas Dešković, tvrtke koja predstavlja Worldcom u Hrvatskoj. “Klijenti se sve više okreću tvrtkama sposobnima postići brze, ali dugoročno održive rezultate.”

Dobiveni podaci pokazuju kako partneri Worldcom grupe očekuju 19-postotni pad u odnosima s medijima, 17-postotni pad u oglašavanju te 11 posto u direct mailu i marketingu. Ipak, većina tvrtki optimistična je u pogledu budućnosti te očekuje povećanje opsega posla u sljedećih tri do pet godina.

Pojava novih kanala komunikacije ujedno je i upozorenje svim tvrtkama koje su se u dosadašnjoj praksi orijentirale ponajprije na odnose s medijima. Tako, primjerice, više od polovice ispitanika očekuje jačanje uloge socijalnih medija (93 posto), interaktivnih web stranica (73 posto) te SEO (Search Engine Optimization) usluga (61 posto). Ipak, s poteškoćama su suočene i one tvrtke okrenute novim uslugama – niti jedna dosad nije zabilježila značajniji porast prihoda.

Kako navodi u priopćenju, ovaj problem muči i mnoge Worldcom članice – čak trećina tvrtki iz EMEA regije (Europa, Bliski Istok i Afrika) te regije Azija i Pacifik očekuje smanjenje opsega posla u matičnim zemljama, što otvara vrata globalnim tvrtkama. Sve se veći naglasak stavlja pritom na regionalne specifičnosti klijenta. U Sponi ističu nužnost praćenja novih trendova i kanala komunikacije kako bi se na odgovarajući način odgovorilo na zahtjeve klijenata.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3