Potrošačka košarica – apsurd niži PDV donio poskupljenje režija

S novom stopom PDV-a košarica u Vukovaru najjeftinija, poskupljenje najviše osjetili Osječani

Sa stopom PDV-a od 25 posto, čije se povećanje u travnju odrazilo i na pristigle račune za režije, u Osijeku je, u odnosu na ožujak, mjesečna potrošačka košarica za tročlanu obitelj poskupjela za čak 464 kune, dok je Varaždin i dalje najskuplji hrvatski grad.

Prema trećem po redu ovakvom istraživanju cijena potrošačke košarice, koje je tvrtka Stratego PR, provela tijekom travnja u deset hrvatskih gradova, značajnijih oscilacija u ukupnom poretku gradova u odnosu na mjesec ožujak nema, osim što se, umjesto Slavonskog Broda, Vukovar smjestio na začelje liste, s košaricom za koju mjesečno valja izdvojiti  3.221,48 kuna. (Ovo je posljednje istraživanje, odnosno posljednje prikupljanje podataka za potrošačku košaricu tvrtke Stratego PR do daljnjeg. Razlog za to nisu ni prigovori sindikata, ni primjedbe iz uprava pojedinih gradova, nego profesionalni angažman vlasnika tvrtke. – op.a.)

No, nova stopa PDV-a donijela je očekivana poskupljenja u odnosu na veljaču, kada je iznosio 23%. U glavnom je gradu novi 25% PDV, zajedno s poskupljenjem nekih komunalija (vode), donio poskupljenje ukupnih troškova u iznosu od gotovo 500 kuna, kao i u Osijeku i Puli, dok je život tročlane splitske obitelji poskupio za 400-tinjak kuna. Riječani su najmanje osjetili poskupljenje, razlika između košarice iz veljače i nove iz travnja je svega 200 kuna, dok je dubrovačka košarica za oko 250 kuna skuplja nego s PDV-om od 23%.

U travanjskom istraživanju u posebnom fokusu bili su troškovi režija, budući da je povećana stopa PDV-a na potrošačke artikle primijenjena još prošlog mjeseca pa u travanjskom istraživanju tu nije bilo značajnijih promjena u odnosu na ožujak. U kategoriji režija Zagreb je ostao najskuplji hrvatski grad pa tako u travnju tročlana zagrebačka obitelj u stanu od 50 četvornih metara za komunalnu naknadu, naknadu za odvoz smeća i vodu morala izdvojiti 506,35 kuna, što je za čak 171 kunu više nego u ožujku! Zahvaljujući načinu formiranja cijene vode, troškovi režija u nekim su se gradovima i smanjili, pa su u inače najskupljem Varaždinu, režije najviše pojeftinile – za čak 114 kuna.

Prehrambeni artikli u Zadru su ne samo najjeftiniji, već je tu zabilježeno i najznačajnije pojeftinjenje u odnosu na ožujak – čak 455 kuna. Zanimljivo je pritom da je cjelokupna potrošačka košarica u odnosu na ožujak u svim gradovima skuplja, ali da je najmanje poskupjela u Dubrovniku, svega 28 kuna, što je gotovo dvostruko manje poskupljenje od onoga u ukupno najjeftinijem Vukovaru. Kulturni sadržaji financijski su najpristupačniji Riječanima, koji će za dva obiteljska posjeta kinu, jednu kazališnu predstavu i članarinu u knjižnici izdvojiti mjesečno 294 kune, što je za pedesetak kuna više nego u ožujku i veljači, kada je Rijeka u ovoj kategoriji bila najskuplji grad.

Iako su cijene voća u Slavonskom Brodu najviše, ukupna cijena mjesečnih zaliha voća i povrća s tržnice u tom je gradu, unatoč poskupljenju od oko 50 kuna u odnosu na ožujak, i dalje najniža i iznosi 293 kune, dok je higijenska košarica najjeftinija u Zagrebu, i to za oko 150 kuna u odnosu na Varaždin koji je i u toj kategoriji najskuplji grad.

O istraživanju cijene potrošačke košarice

Tvrtka Stratego PR od veljače ove godine provodi istraživanja cijena potrošačke košarice u hrvatskim gradovima. Cilj istraživanja provedenog u ožujku bio je utvrditi utjecaj nove stope PDV-a na troškove života te rang listu skupoće hrvatskih gradova, a kako je na režijske troškove nova stopa PDV-a primijenjena na računima pristiglima u travnju, istraživanje je krajem travnja provedeno po treći put.

Metodologija istraživanja

Kako sastav sindikalne košarice nije poznat, a Državni zavod za statistiku ne prati kretanje cijena na ovaj način, odabrali smo 32 najjeftinija osnovna prehrambena artikla i higijenskih potrepština, osnovne režijske troškove, trošak javnog gradskog prijevoza te razonodu i kulturu. Za ukupan izračun mjesečne košarice određena je količina dostatna za jednu tročlanu obitelj, a istraživači su obišli trgovine velikih trgovačkih lanaca u gradovima te uspoređivali najjeftinije artikle,  nastavno na pretpostavku da građani biraju najpovoljniju kupnju.

U veljači je istraživanjem obuhvaćeno šest gradova – Zagreb, Rijeka, Osijek, Pula, Split i Dubrovnik, dok su u ožujku i travnju popisu pridodani i Varaždin, Zadar, Vukovar i Slavonski Brod.

Uspoređeni su troškovi koje tipična hrvatska obitelj, a koja se sastoji od tri člana, pri čemu roditelji rade, a dijete ide u osnovnu školu (statistički, prosječna hrvatska obitelj broji 3,2 člana) mora mjesečno pokriti. Naposljetku je analizirano razlikuju li se cijene pojedinih, istih, artikala u istim trgovačkim lancima u različitim gradovima. Troškovi su podijeljeni u sedam kategorija: živežne namirnice, higijena, tržnica, režije, prijevoz, kultura i razonoda i trgovine (samo za usporedbu cijena istih artikala u različitim trgovinama).

Kod živežnih namirnica, odabrani su osnovni prehrambeni artikli koje svi kupuju i koji se mogu pronaći u svakom kućanstvu te su uz njih određene promatrane veličine pakiranja. Za ukupan izračun mjesečne košarice određene su količine za koje se smatra da odgovaraju prosječnoj potrošnji  tročlane obitelji.

U kategoriji tržnica, radi pravedne usporedbe, u ukupnu analizu troškova uvrštene su samo namirnice koje su promatranog dana pronađene u svim gradovima.

U troškove režija uračunate su naknade koje variraju po gradovima – komunalna naknada i naknada za odvoz smeća te prosječna potrošnja vode za tri osobe u stanu od 50 m2. Troškovi telefona i struje nisu uspoređivani jer su jednaki u svim gradovima. Također nisu uspoređivani ni troškovi grijanja jer su građanima na raspolaganju različiti energenti, npr. u Dubrovniku nema prirodnog plina, ali su klimatski uvjeti povoljniji.

Kod prijevoza je uračunato da promatrana obitelj mjesečno koristi dva radnička i jedan učenički pokaz. Troškovi kulture pretpostavljaju da obitelj mjesečno dva puta posjeti kino te jednom kazalište.

By: StrategoPR

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3