Kako se nositi s neuspjelom PR kampanjom

Ponekad i najbolji planovi propadnu, bez obzira na to koliko ste se trudili. Možete provesti tjedne i tjedne zamišljajući svaki mogući scenarij PR kampanje, brižljivo sastavljajući raspored aktivnosti, analizirajući svaki mogući korak... Samo kako biste vidjeli da vam na kraju konci izmiču iz ruke, a krajnja verzija projekta ne izgleda nimalo slično onom što ste zamislili na početku. Na žalost, ne može uvijek sve biti popraćeno uspjehom i ne možete zapravo ništa predvidjeti dok ne izbacite kampanju vani.

alone-513525_1280

Ipak, ako već svaka kampanja ne mora rezultirati uspjehom, nešto se svakako može naučiti iz i neuspjele kampanje. Čak i najveća katastrofa koju ste ikada doživjeli može vas naučiti važnim lekcijama o poslovanju i javnosti u cjelini. Ključ je realno sagledati gdje ste možda pogriješili u prošlosti.

Što može biti drugačije?

Iako možda niste imali apsolutno nikakvu kontrolu nad onime što je pošlo po zlu, uvijek trebate sagledati sve načine kako se nešto moglo odraditi drugačije. Ukoliko je kampanja u potpunosti bila neuspješna, očito je da ste negdje ipak načinili pogrešan korak i vrijeme je da se s time suočite. Ne prebacujte krivnju na vanjske okolnosti, vjerojatnost za to je mala.

Pokušajte rastaviti kampanju na dijelove i vidjeti koji se aspekti mogu promijeniti sljedeći put. Na primjer, ako ste vrhunski odradili klasične medije, ali shvatite da aspekt društvenih medija nije bio dovoljno jak, onda ste naučili vrijednu lekciju za budućnost.

S druge strane, ne želite zaglaviti razmišljajući o prošlosti. Prebiranje po prošlosti može vas samo vrtiti u krug i ostaviti da se brinete da sve novo čime ćete se baviti neće uspjeti. Usvojite lekciju, prebolite, ustanite s dna, otresite prašinu s metaforičkog kaputa i nastavite dalje.

Slušajte!

Tijekom kampanje vjerojatno ste bili zabrinuti pokušavajući spasiti obraz ili postaviti stvari u fazu oporavka. Zbog toga možda niste saslušali klijente onako kako ste trebali; možda ste čak i zanemarili ono što su rekli. Sada je vratite vrijeme unatrag i razmislite o tome što je rečeno. Sigurno postoji neka konkretna i čvrsta informacija u njihovim riječima pa i ako ispadnu ljuti ili nepristojni. Ljuti ljudi često izravno kažu što misle, pokazujući ono što ih uzrujalo. To može otkriti pravi izvor neuspjeha kampanje.

Ako nitko oko vas nije ljut, pitajte! Saznajte što vaši redoviti klijenti misle o kampanji tako da ih upitate. Također, saznajte imaju li ideja o tome kako se možete poboljšati u budućnosti.

Tražite drugo, objektivno mišljenje.

Vjerojatno ste previše blizu situacije da biste bili objektivni oko toga što je točno pošlo po zlu. Uvijek ćete vidjeti ono što ste naučili kroz prizmu “da, ali to sam napravio tako da ne može biti tako loše.” To uzrokuje ogroman problem ukoliko želite da se krene naprijed.

Imate li mentora, kolegu, ili pouzdanu treću stranu koja može ponuditi iskreno mišljenje? Sada je vrijeme za koristan poziv. Pitajte ih što stvarno misle i kako možete poboljšati ono što ste učinili. Važno je pronaći nekoga tko će biti iskren. Ne želite da itko štedi vaše osjećaje, kao što ne želite ni dobiti loše savjete koji bi mogli dodatno potopiti vaš posao.

Tko radi, taj i griješi.

Ovdje nije potrebno nadodavati pojašnjenja. Umjesto toga, poslužit će dobar, inspirativni citat Michaela Jordana iz kampanje za Nike:

“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.”

Koji je vaš najveći PR neuspjeh? Što ste iz njega naučili, a da vam je dobro poslužilo kasnije?

Izvor: PR Daily

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3