Prvih 365 dana Vlade RH u obliku infografike

Zanimljivu, ali i poprilično turbulentnu godinu u hrvatskom političkom životu označio je čitav niz poteza više ne tako nove Vlade Zorana Milanovića koje su građani, u skladu s postulatima dvosmjerne komunikacije, mogli popratiti i komentirati putem društvenih mreža. Prisjetimo se, Vlada je na dan svoje prisege dobila vlastitu Facebook stranicu koja danas broji preko 80 tisuća fanova, a građani su se u proteklih 365 dana pokazali kao više nego uspješni komentatori njezinih aktivnosti.

Naravno, Vladini community manageri nisu im ostajali dužni te su se trudili pravovremeno odgovarati na sve ugodne i neugodne upite, dok su i sami poveli nekoliko interesantnih akcija kojima su nastojali obogatiti virtualnu komunikaciju s građanima. Ne kažemo da su uvijek bili uspješni u tome, ali svakako je lijepo vidjeti da su i vladajuća tijela prepoznala dodanu vrijednost koju im ovakva vrsta komunikacije sa svekolikim pučanstvom može donijeti. Sam premijer Milanović se također nije libio koristiti usluge novih medija kada je prvih 100 dana svoje Vlade odlučio “proslaviti” odgovarajući uživo građanima koji su putem društvenih mreža tri dana postavljali pitanja. Pristigla su 1,004 pitanja od kojih je premijer kroz sat vremena odgovorio na njih 37. Čitajući tvitove, Facebook komentare i gledanjem videa postavljenih na YouTube premijer je odgovarao na pitanja o gospodarstvu, EU fondovima, zapošljavanju pa i o uvijek gorućoj temi istospolnih civilnih zajednica. S druge strane, ministar financija Slavko Linić je, recimo, putem intervjua na YouTubeu upoznao širu javnost s nepopularnim mjerama koje njegovo ministarstvo namjerava poduzeti, a prenijeli su ga svi relevantni mediji.

Nedavno je Vlada otišla još jedan korak dalje i na svojim službenim stranicama objavila infografiku prigodnog naziva “365 dana Vlade Republike Hrvatske”. Sažetak je to Vladinih postignuća u prvih godinu dana provedenih na vlasti, a njezinu objavu popratili su sljedećim objašnjenjem: “U prigodnoj infografici odlučili smo izdvojiti teme o kojima smo zajedno u proteklih 365 dana razgovarali preko društvenih mreža, pisama e-pošte, tribinama, savjetovanjima i javnim raspravama. Mnogo drugih zakona, pitanja, uredbi, pravilnika i mjera nesumnjivo je bilo tijekom proteklih 365 dana no kako smo informacije željeli oblikovati u sliku, ipak smo mnoge od njih morali izostaviti. Ne sumnjamo da će mnogo više konstruktivnih javnih rasprava biti i u budućnosti, počevši naravno i od ove infografike. Hvala vam na tome”.

Infografiku o radu Vlade donosimo u nastavku, a vama ostavljamo na procjenu koliki efekt s ovakvim potezima uistinu postižu.

Oznake: , , , , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3