Puls: Kerum jači i od Bandića

Malo istražujem za predavanje o predstojećim lokalnim izborima i političkim poduzetnicima, koje ćemo dr. Marijana Grbeša i ja održati na 9. godišnjoj konferenciji HUOJ-a, pa sam naletio i ona ovu vijest iz današnje Slobodne Dalmacije koja je više nego indikativna – SDP-ovci naručili anketu u kojoj Ranko Ostojić i Ivan Kuret gledaju u leđa poduzetniku – Puls: Kerum jači i od Bandića

Poduzetnik Željko Kerum i dalje uvjerljivo vodi u utrci za splitskoga gradonačelnika.
Prema istraživanju koje je za interne potrebe SDP-a nedavno provela agencija “Puls”, Željka Keruma bi na poziciju gradonačelnika biralo čak 38 posto ispitanih Splićana, što je viši rejting od onoga koji u ovome trenutku uživa SDP-ov zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
Prema istom istraživanju, SDP-ov kandidat Ranko Ostojić osvojio bi 20 posto glasova, a HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret ne bi prešao 10 posto. HNS-ov rejting u Splitu kreće se oko izbornog praga, a HDZ-ov koalicijski partner Lista Veloga mista i ostale stranke uvjerljivo se nalaze ispod granice od pet posto.

Kako to da jedan poduzetnik, dosad neaktivan u politici, tako uvjerljivo tuče profesionalne političare ili postojeće gradonačelnike? Kako to da tako uvjerljivo može voditi u anketama, a nije ni najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika? Odgovor je jednostavan – Kerum je ono što struka naziva “političkim poduzetnikom”, koji u određenim okolnostima, može bez problema pomesti postojeću političku garnituru – dobar primjer je gradonačelnik Ljubljane, bivši direktor Mercatora, Zoran Jankovič. Takvih primjera na predstojećim lokalnim izborima bit će zasigurno još, jer po prvi put gradonačelnike biramo izravno – idealno za personalizirane, nestranačke kampanje. A da su lokalni izbori nešto posve drugačije od nacionalnih pokazuje i ovaj citat iz gornje vijesti:

Istraživanje pokazuje i da poznati poduzetnik uzima glasove svim političkim strankama, i desnim i lijevim, ali i da rejting SDP-a i HDZ-a u Splitu rapidno pada. Za razliku od parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ u Splitu prije manje od godinu dana osvojio 38,5 posto glasova, sada uživa potporu 25 posto ispitanih birača. Sličan pad bilježi i SDP, koji je na parlamentarnim izborima osvojio 34,5 posto glasova, a čiji je rejting, glasova, a čiji je rejting sada na 24 posto.

Ako vas zanima što smo do danas pisali o temi lokalnih izbora pogledajte ovdje.

PS Umalo zaboravih Palmu i Beethovena:-)

Oznake: , , , , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3