Search Obama: Terapopularnost Internet predsjednika!

Inauguracija Baracka Obame je i mnoge čak i one najpesimističnije dirnula, otprilike koliko i sam tijek izbora tamo preko bare. Granice su se izbrisale, i svi smo sa strepnjom i neizmjernim očekivanjem gledali u tog karizmatičnog, ali i oku ugodnog Američana kako konačno izgovora „So help me God!”. A još i ponosni pogled dražesne žene u žutom odjelcu je i meni natjerao suzu u oko. Htjeli to priznati ili ne, imamo visoka očekivanja a koliko će se ispuniti vrijeme će pokazati. Ono što je već sad vidljivo i provjereno je ogroman boom korištenja elektroničkih komunikacija tokom kampanje i inauguracije, jer većina je htjela ovako ili onako sudjelovati u tom povijesnom trenutku. Sve miriše na to da je došlo novo vrijeme.

Googleov tim je na službenom blogu objavio podatke o potragama tokom inauguracije. S adresa u SAD-u najviše se u tražilicu upisivalo live inauguration coverage, inauguration day 2009 streaming, listen to inauguration live i drugo. Što se tiče ostatka svijeta, čak 12 posto svih pretraga je dolazilo van granica 50 sjedinjenih. Iz Južne Amerike inauguracija najviše na španjolskom i portugalskom, jasno. Podjednako su zainteresirani bili i Evropljani, surferi sa Srednjeg Istoka i Afrike googlajući amtseinführung (inauguracija na njemačkom ברק אובמה (hebrejski) Zanimljivosti radi اوباما je na arapskom Obama. Te, iako je bilo prilično rano jutro u Asiji i Australiji kad se ova svečanost odvijala, potraživalo se i na kineskom (奥巴马就职典礼直播).

Tokom posljednjih devet godina, nije se samo logično povećala potražnja za informacijama već se i promijenio način pretrage, druge ključne riječi su sad u igri. Tek manji dio 2001. za Busheve prve inauguracije, sačinjavao je zahtjev za video a nije bilo traženih live streaminga. Do 2005. potrebovao se audio te se pojavljuje i streaming video. Ovih dana, potrage poput: YouTube live inauguration, live blogging inauguration, inaugural podcast, i Obama inaugural speech mp3 čine jednu trećinu svih pretraga na Googleu. Ipak, tijekom same inauguracije, broj trenutnih korisnika tražilice ja drastično pao, što se objašnjava riječima: svi su pogledi bili uprti na samo jedan događaj.

No, nije samo Google zadrhtao svjestan Obamine tehno-karizme. Obamu se već prozvalo prvim Internet predsjednikom i online senzacijom, jer su milijuni diljem svijeta komentirali, twitali, postali, uploadali i downloadili i sve to samo tokom inauguracije, stoji u članku Media Newsa.
Iz Akamai Technologiesa, kompanije specijalizirane za osiguravanje web stranica da se ne sruše pod pritiskom ogromnog online prometa, potvrđeno je da je streaming dosegao rekordnu razinu: više od 2 terabajta podataka u sekundi! Na Facebooku je izmjereno čak 8 500 updateova statusa na profilima po minuti tijekom Obaminog govora! Uskličnicima je ovdje apsolutno mjesto jer je riječ o velikim brojkama koje potvrđuju novog američkog predsjednika u smislu apsolutnog svjetskog hita.

A sada smo došli i do točke kada nije naodmet spomenuti da imam novu želju za rođendan, Uskrs, Božić ili samo ako mi netko poželi iznebuha nešto pokloniti, molim zabilježite me za BarackBerry. Sigurnosna služba dodala je klasičnom smarthphonu funkcije zaštite komunikacije bez mogućnosti bilo kakvih hakerskih upada. Navodno je vrijednost gadgeta 3 350 dolara. I da, nema veze što njemu to zbilja treba, ja to zbilja želim, čisto tak, da imam, jer je precool. 😉 I onda se netko čudi što je danas Papa otvorio YouTube kanal?

Obama Blackberry

Još nekoliko tekstova, koje je Jutarnji list, objavio netom po pobjedi, bacaju dodatno svjetlo na cijelu ovu priču:
Amerika ima prvog digitalnog predsjednika
Internetom do 650 milijuna dolara

O samoj inauguraciji Baracka Obame čitajte ovdje.

Sve što smo dosad pisali o Baracku Obami potražite ovdje.

Oznake:
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3