Sedam stvari koje ne govore ljudi željni uspjeha

Želite biti uspješni. Svatko to želi! No, riječi koje izgovarate mogle bi potkopati šanse za vaš uspjeh. Ono što kažete u uredu, bez obzira koliko vam to bezazleno izgledalo, možda će se vam se obiti o glavu i udaljiti mjesto o kojem sanjate izvan dosega.

13350165414_4134a81ad6_k

Vaša karijera je prevažna da bi bila dovedena u pitanje radi nekoliko negativnih fraza. Ovo je sedam stvari koje bi trebali izbaciti iz svog vokabulara na radnom mjestu ako želite postići zasluženi uspjeh:

 1 . “To nije u opisu mog posla”

Kad ste prihvatili svoje trenutno radno mjesto imali ste dobru ideju o tome koje odgovornosti i zadaće se podrazumijevaju. Kroz nekoliko mjeseci ili godina ste se „udomaćili“ na radnom mjestu, a vaša uloga se proširila i promijenila. Neke od tih promjena vjerojatno su bile dobre, dok su vas druge natjerale da se prisjetite jednostavnijih vremena. Kad šef ili menadžer natovari još jedan zadatak na vaša ionako preopterećena leđa, mogli biste doći u iskušenje da se poslužite ovim klasičnim manevrom za izbjegavanje posla.

Ipak, bolja opcija je da sa šefom dogovorite razgovor o svojoj ulozi. Konkretan razgovor o svom mjestu u organizaciji prava je prilika za definiranje zadaća na radnom mjestu, ali ne onda kad se traži da nešto obavite. Bez obzira koliko ste pod stresom ili koliko je prigovor utemeljen, ova fraza prikazat će vas kao lijene i nemotivirane.

2. . “To se ne može”

Ova će vas izjava deklarirati kao nekog tko odustaje, a oni koji odustaju ne dobivaju promaknuća. Umjesto da odustanete od projekta u cijelosti, u odgovoru dajte alternativne načine ostvarenja zadatka. Vrlo malo toga je zaista nemoguće i većina menadžera i rukovoditelja želi da se na korporativnoj ljestvici uspinju oni koji nude rješenja problema. Ako umjesto odustajanja ponudite rješenje, to će vas učiniti vrijednim članom ekipe.

3 . “To nije moja krivica”

Nitko ne želi raditi s onima koji prebacuju krivnju na druge. Uostalom, samo je pitanje vremena kad će ta osoba prebaciti krivnju na vas. Preuzmite odgovornost za svoje greške umjesto da ističete greške vaših kolega. Priznavanje grešaka pokazuje karakter i sposobnost učenja i napredovanja unatoč problemima. Upiranje prstom na nekog drugog snažno implicira da nikada nećete naučiti iz vlastitih pogrešaka.

4 . “To će trajati samo minutu”

Nemojte obećavati osim ako će nešto doslovno trajati samo 60 sekundi. Najava da će nešto trajati “samo  minutu” također potkopava vaš napor. Najvjerojatniji razlog da određeni zadatak neće potrajati dugo je vaše profesionalno iskustvo i sposobnost. Rekavši da će “potrajati minutu” umanjujete vlastiti doprinos.

5 . “Ja ne trebam pomoć”

“Vuk samotnjak” je možda junak akcijskih filmova, ali nije vjerojatno da će postati junak unutar kompanije. Možda mislite da možete sve sami na nekom projektu ili u svojoj karijeri, ali je timski rad neophodan. Biti sposoban raditi s drugima, odlika je lidera; nije izgledno da ćete dogurati daleko sami.

6 . “To nije pošteno”

Život nije fer, a često i vaša karijera neće ići onako kako ste zamislili. Umjesto gunđanja trebali biste tražiti način da riješite probleme s kojima se susrećete. Da li je nepravedno što je vaš kolega postao voditelj projekta kojeg ste vi željeli? Možda, ali umjesto da se žalite, radite više i postignite bolje rezultate. Pronalaženje rješenja uvijek će biti bolje u vašem profesionalnom životu nego žaliti se o problemu.

7 . ” Oduvijek se tako radilo”

Posao se ne može voditi radeći stvari na način na koji su se oduvijek radile. Samo pitajte tvrtke koje su prihvatile status quo i otišle u povijest. Prilagodba na stalne tržišne promjene je zaista jedini način da preživite u gospodarstvu. Ne morate biti rob trendova , ali isto tako ne možete zabijati glavu u pijesak i nadati se da će se stvari vratiti u normalu. Naprotiv, budite inovativni i donosite kreativna rješenja za nove probleme i  uskoro ćete se naći na vodećem mjestu u organizaciji.

Svatko želi biti uspješan, zato se pobrinite  da vas riječi koje izgovarate ne unazađuju. Izbjegavajući ovih sedam fraza možete osvijetliti svoju budućnost i postati uspješna zvijezda.

Što vi mislite? Koje fraze vi izbjegavate na poslu? Podijelite s nama u komentarima!

Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3