Šest alata za upravljanje vlastitom online reputacijom

Da je internet uistinu vaša posjetnica i da je dobar virtualni identitet od neprocjenjive koristi u suvremenom svijetu, to već i vrapci na grani znaju, a da to nikako nije ni lagan ni jednostavan zadatak – i to su već vjerojatno par puta tvitnuli. Vaš online imidž nije u potpunosti pod vašom kontrolom, ovisi i o drugima, koji na internetu imaju mogućnost širiti (dez)informacije, ali upravo je zato bitno da alate koji pomažu da pratite što se o vama priča kako biste mogli na vrijeme reagirati  – maksimalno iskoristite.

Google ističe kako, ako želite utjecati na podatke koji se o vama mogu naći u virtualnom svijetu, morate razlikovati dvije moguće tehnike:

  • Neprestano pratiti sve što se o vama govori, zatim odmah odgovoriti na te objave
  • Aktivno razvijati pozitivan kontekst: napraviti osobnu odredišnu stranicu koja će na vrlo jasan i jednostavan način davati sve vaše osobne i bitne podatke.

Imajući na umu te dvije tehnike, evo i šest efikasnih i jednostavnih alata koji bi vam mogli biti od velike pomoći u nadgledanju vaše online reputacije.

Me on the Web

Me On The Web osobni je Google Alarm kojem možete pristupiti direktno s Google+ nadzorne ploče (Dashboard) kada se prijavite na račun na Googleu. Ovaj će vas alarm obavijestiti svaki put kad vaše ime ili vaša e-mail adresa budu javno objavljeni na internetu. Me On The Web uključit ćete na svojoj nadzornoj ploči Google računa pritiskom na tipku„Set up search alerts for your data“.

Social Mention

Social Mention još je jedan u nizu vrhunskih alata kojima možete pratiti pojavu vlastitog imena. Ova tražilica društvenih mreža za vas će pretražiti sve objave na blogovima i komentarima, događaje, novosti, video snimke i mikrobloging servise. Možete odrediti izvore koje želite pretraživati te odlučiti želite li biti obaviješteni putem e-maila ili osobnim RSS (Really Simple Syndication) kanalima.

Twitter RSS

 

Kao jedna od najpopularnijih društvenih mreža, Twitter zaslužuje posebnu pažnju. Praćenje svega što ljudi kažu o vama na Twitteru trebao bi biti osnovni zadatak u upravljanju vlastitom reputacijom. A s Twitterom RSS feedom koji se ažurira svaki put kad se vaše ime spomene, neće biti potrebe da to radite ručno.

Za namještanje RSS feed koristite URL: http://search.twitter.com/search.rss?q=your+name., a možete koristiti ovu korisnu poveznicu create Twitter search RSS feeds.

DooID

DooID će vam pomoći da izradite odlične odredišne stranice u samo nekoliko minuta. DooID stranice su besplatne i prilagodljive i mogu vam pomoći pri upravljanju vašim informacijama –  biografijom i kontaktim podacima, poveznicama na društvene mreže – sve to možete pronaći na na jednom mjestu. Jednom kada ga kreirate, možete ponuditi jednu stranicu na kojoj će se nalaziti sve vaše informacije, idealni izbor bi bio da upotrijebite domenu vašeime.com/vašeime.hr.

WiseStamp

Pomoću WiseStampa možete kreirati HTML e-mail potpis i automatski ga dodati vašim izlaznim porukama. E-mail potpisi efikasan su alat u gradnji vašeg osobnog brenda i pružaju vam idealan početni korak u stvaranju vlastite virtualne reputacije. Profesionalan potpis u e-mailu iznimno je važan i mnogo govori o vama kao profesionalcu. Potpis bi trebao sadržavati vaše puno ime, osnovne podatke te poveznicu na vašu odredišnu stranicu. Poput DooID, WiseStamp je besplatni servis koji je vrlo jednostavno koristiti.

Knowem

Knowem vam pomaže osigurati vaše osobno te korisničko ime na više od 590 društvenih mreža i stranica. Iako vjerojatno nećete koristiti sve servise na koje ćete se prijaviti putem Knowema, bit ćete sigurni da se vaše ime neće vezati uz nepoželjne sadržaje.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3