Stiže Diaspora – Anti Facebook mreža

Ako ste jedan od 1.200.000  Hrvata, što je više od ¼ cijele nacije, koji imaju profil na društvenoj mreži Facebook sigurno ste se bar jednom zapitali o zaštiti vaših podataka koje tamo ostavljate. Ako i niste sami došlo do toga, nakon svih silnih medijskih napisa koji govore o zaštiti podataka i privatnosti na internetu, nije se moglo dogoditi da i vi ne pomislite na to. Porastom broja korisnika sve se češće moglo čuti kako se raspolaže podacima korisnika u svrhe koje oni sami ne znaju.

Vođeni polemikama oko zaštite podataka i nepoštivanja privatnosti na društvenim mrežama, četvorica studenata Instituta za matematičke znanosti Sveučilišta Courant u New Yorku Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer i Ilya Zhitromirskiy su odlučila napraviti alternativu vodećim društvenim mrežama i pokrenuti projekt pod nazivom Diaspora.

Ovo ne bi bilo ništa novo kada su u pitanju društvene mreže da ova mreža ne nudi potpunu zaštitu podataka i privatnosti korisnika. Ovaj sustav je poseban jer svojim korisnicima omogućuje razmjenu fotografija, videa i poruka bez korištenja posrednika kao što su Facebook, Flickr, Google ili Twitter. Da bi se to ostvarilo, svaki korisnik mora imati vlastiti serverski prostor u sustavu čime se osigurava potpuna privatnost. Diaspora bi trebala biti sigurnija i decentraliziranija mreža.

Studenti su novac za ovaj projekt, koji je koštao 200.000 dolara, prikupili samo donacijama. Priča se da je i osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg donirao novac. Mreža bi trebala početi s radom 15. rujna.

Ukoliko ste ljubitelj ovakve vrste komunikacije ali vam se ne sviđa činjenica da netko koristi vaše podatke sigurno ćete postati korisnik Diaspore.

Maja Jenei

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3