U Sarajevu održana treća PR Arena

Kao što smo nedavno najavili, u Sarajevu je po treći put održana PR Arena, nacionalna konferencija za studente odnosa s javnošću koja je i ovaj put okupila preko 140 studenata iz cijele regije. Tema ovogodišnje Arene bio je online PR.

Konferenciju je svojim predavanjem otvorio Senad Hadžifejzović, vlasnik FACE tv i novinar sa više od 20 godina iskustva u medijima. Studentima je govorio o procesu, od stvaranja do objave informacije i kako na najbolji način „gađati“ (pitch) novinara koji dnevno na mail dobija nekoliko stotina informacija i priopćenja za medije. Na kraju svog izlaganja poručio je studentima: “Nikada se ne smijete prestati obrazovati“.

Zanimljivo predavanje sa nekoliko studija slučaja održala je Nađa Lutvikadić–Fočo, PR kompanije BH telekom. Na primjeru kompanije FedEx pojasnila je koliko je pravovremeno reagiranje važno u kriznim situacijama i kako su društvene mreže utjecale na PR i brzinu komunikacije.

Skrenula je pažnju i na to koliko je danas za svakog komunikacijskog stručnjaka važno imati elektronski identitet. U raspravi nakon predavanja, Nađa je skrenula pažnju i na jedan od problema o kojem se još uvijek premalo govori, „pr reketarenje od strane medija“. Naime, gotovo je postalo pravilo da kompanija ne može objaviti priopćenje za javnost u nekom mediju ako s njima nema marketinški ugovor!

Nikola Krajačić, commun
ity manager
i izvršni urednik portala Netokracija.hr, u svom je predavanju objasnio „Kako vlada Vlada“. Online kampanja hrvatske Vlade poslužila je kao studija slučaja koja je približila obveze i zamke sve popularnije profesije community manager, te online alate koje Vladini volonteri najviše koriste u svom radu. Na kraju svog predavanja poručio je svima koji se žele baviti community managementom da vrijednost jednog community managera je u njegovom privatnom profilu.

Bloger Tarik Kapetanović osvrnuo se na predavanje Nikole Krajačića rekavši „Kampanja hrvatske Vlade na društvenim mrežama iz bosanskohercegovačke perspektive meni djeluje kao Disneyland!“

Na kraju ovog druženja najavljena je prva PR Arena International koja će se održati u Sarajevu od 18. do 20. listopada 2012. godine.

Izvor: PublicRelation.ba

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3