Kako danas napisati dobro priopćenje za medije?

ožujak 25, 2012 by  
Filed under Blog, Mediji, Odnosi s javnošću

Priopćenje za medije već dugo vremena nije jedini alat nas PR-ovaca, ali je i dalje vrlo bitan i sastavan dio svih PR kampanja (nedavno smo pisali na tu temu u blogu Obrnute piramide su out!). Često raspravljamo o tome što je dobar ili loš press release (ako niste sigurni uvijek pri ruci imate objavu za lijene), kako ga napisati i učiniti što zanimljivijim novinarima i urednicima te svima drugima koje bi klijentov proizvod ili usluga mogli zanimati. Iako mnogi ne idu za tim, dobra adrema i sadržaj više nisu jedini elementi koji vašem priopćenju garantiraju veliku pojavnost u medijima.

Nedavno je Nebojša Grbačić donio vrlo korisnu i zanimljivu uredničku opasku svima nama koji svakodnevno plasiramo vijesti u medije. Pročitajte cijeli tekst i upamtite njegove prigovore jer bi vašu sljedeću objavu mogli učiniti uspješnijom, zapravo ovaj put vam je možda i objave:) Vjerojatno se i nama koji put omaknulo, isprike kolegama novinarima. Slažemo se s Nebojšom, ako već imamo vrijedan sadržaj koji šaljemo u medije, zaista nije problem spremiti dokument u .doc format, ubaciti mail adrese u blind barbon copy (famozni bcc), upisati subject maila, smanjiti fotografije, provjeriti pravopis prije slanja… Ima ih još kolege PR-ovci, vrijedi ih zapamtiti, nisu veliki zahtjevi, a mogu biti itekako korisni.

O tome u videu govori i Michael Pranikoff iz PR Newswire. Na pitanje je li došao kraj klasičnim priopćenjima, objašnjava što sve danas podrazumijeva dobro priopćenje za medije i zašto novinari ne objavljuju naše materijale. Moraju previše raditi na našim tekstovima, ne znaju što je pisac htio reći i premalo je linkova u tekstu za dodatne informacije. Pranikoff smatra da se press release mijenja i razvija – poruka mora biti kratka i jasna, imati što više korisnih linkova, a naslov i sadržaj moraju sadržavati ključne riječi prilagođene internetskim tražilicama (Search engine optimization SEO)Trendovi u medijima se svakodnevno mijenjaju, a Internet sve više preuzima ulogu mainstream medija. Sada kada i u Hrvatskoj svaki drugi građanin koristi internet, za vjerovati je stručnjacima kada tvrde kako je nužno objave prilagoditi ovom mediju.

Kako biste svoj PR tekst učiniti što pogodnijim za Internet pretragu (SEO) pročitajte nekoliko savjeta u članku SEO for PR: 6 ways to make your press release search friendly, a korisna može biti i infografika Mala škola Google-a. Više o samim infografikama kao novom načinu predstavljanja informacija i možda budućoj zamjeni objave za medije potražite pod ključnom riječi infografika.

email

Povezani članci:

Comments

5 Responses to “Kako danas napisati dobro priopćenje za medije?”
 1. O nama

  KLIK online d.o.o. tvrtka je specijalizirana za internet poslovanje, marketing i ostale usluge. Tvrka uspješno surađuje sa klijentima iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Velike Britanije te SAD-a i Kanade. Partnerima uz on-line promociju i prodaju, nudimo i promociju na Tv-u, radiju i u novinama, a našim kupcima osiguravamo najvece popuste i vrhunske ponude uz nasu preporuku + facebook fanovi koji imaju i dodatne popuste ! Currently operations are present in Croatia, Slovenia, Italy, and Serbia with planned expansion throughout all of Europe. Application Developer, Application Implementation, Database Administrator, and Project Manager in a wide variety of business applications. Particularly interested in client/server and relational database design using JAVA, PHP, MySQL, PostgreSQL, Sybase, and MS-SQL Server. Action learning, BTL marketing, advert out, korporativni turizam, organizacija događanja, call centar, telemarketing, telesales, istraživanje i segmentacija tržišta.

 2. Avery kaže:

  Normally I do not read post on blogs, however I wish to say that
  this write-up very compelled me too check out and do so!
  Your writing taste hhas been surprised me. Thnk you, quite great post.

 3. Fabulous, what a blog it is! This web site provides valuable information to us, keep it up.

 4. That is very interesting, You’re an excessively skilled blogger.

  I’ve joined your rss feed and look forward to in search
  of more of your fantastic post. Also, I have
  shared your site in my social networks

Trackbacks

Check out what others are saying about this post...
 1. […] način „gađati“ (pitch) novinara koji dnevno na mail dobija nekoliko stotina informacija i priopćenja za medije. Na kraju svog izlaganja poručio je studentima: “Nikada se ne smijete prestati […]Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!