U Vrgorcu održana tribina „Lokalni izbori – što su nam donijeli?“

Kako smo već pisali o Vrgorcu i događanjima koja su ondje pratila lokalne izbore, prenosimo i vijest kako je, u organizaciji udruge Vrgoračke novine, 10.6. održana je tribina „Lokalni izbori – što su nam donijeli?“. Na tribini su gostovali profesor Žarko Puhovski, don Ivan Grubišić, Marko Rakar te Ivan Šušnjar, vlasnik i urednik web portala Poskok Online (www.poskok.info). Tribini je prisustvovalo više stotina građana Vrgorca, među kojima i kandidati svih stranaka i nezavisnih lista koje su sudjelovale na proteklim izborima. U zanimljivoj i na momente burnoj raspravi koja je trajala više od dva sata, sudionici su raspravljali o ulozi lokalne vlasti, važnosti lokalnih izbora za demokratski sustav, te o nepravilnostima i kontroverzama koje su obilježile protekle izbore u vrgoračkom kraju.

Među brojnim temama i zaključcima tribine, kao najvažniji prvi koraci ka istinski demokratskim izborima ističu se konačno i temeljito sređivanje popisa birača, te potreba jačanja svijesti i volje građana koji moraju glasno ukazivati na nepravilnosti i od kandidata u kampanjama tražiti konkretne planove i programe.

PuhovskiRakarGrubisic_vrgorackenovine_v

Loše uređeni zakoni

Ključni su nesređeni birački popisi gdje se, prema nekim podacima, pojavljuje brojka i oko 20 tisuća mrtvih glasača, odnosno preminulih osoba koje nakon smrti nisu izbrisane s popisa. „Demokratsko društvo nije moguće bez demokratski izabrane vlasti, a demokratski izabrane vlasti nema bez poštenih izbora, a njih nije moguće provesti bez ažuriranih i istinitih biračkih popisa. Nitko ne odriče pravo Hrvatima iz Hercegovine na državljanstvo, no nije prihvatljivo i dugoročno je štetno da vlast i političku volju biraju oni koji na tom prostoru ne žive”, naglasio je Marko Rakar.

Profesor Žarko Puhovski također je naveo kako u brojnim sredinama u Hrvatskoj na lokalnim izborima odlučujuće utječu oni koji ne žive na području tih lokalnih zajednica. „To se mora promijeniti, bez obzira radi li se o autobusima iz Hercegovine ili o autobusima iz Srbije. Za ove izbore je kasno, no ono o čemu se mora govoriti su naredni izbori“, istaknuo je Puhovski. Naveo je i iznimno loše uređene ustavne i zakonske dokumente koje pripremaju osobe koje su za taj posao nesposobne i nedovoljno kvalificirane, jer u praksi izborni sustav, nije pravno, već politološko pitanje.

Promicanje demokracije

Prema riječima Ivana Šušnjara, prijavljeni glasači iz BiH nisu „Hercegovci“ kako se to često generalizira, već članovi hrvatskih stranaka koje imaju podružnice na području Hercegovine. Te podružnice u vrijeme izbora dobiju naputke i određeni novčani iznos da organiziraju kampanju.

Vrgorac je, prema nekim medijima, proglašen „gradom taocem“ odluke fiktivno prijavljenih birača, a neslužbeno se govori da oni čine čak 25 posto tamošnjeg biračkog tijela. Problem popisa birača koji je eskalirao u Vrgorcu je ogroman problem na nacionalnom nivou jer prema nekim procjenama u Hrvatskoj postoji preko 400.000 ljudi s prijavljenim dvojim prebivalištem. Rješavanje biračkih popisa stvar je političke volje, no sigurno je da će bez rješenja tog pitanja biti nemoguće pristupiti Europskoj uniji.

Udruga Vrgoračke novine, također je najavila pokretanje projekta novčane nagrade za promicanje demokracije i ljudskih prava, koja će se svake godine, 31. svibnja dodjeljivati u Vrgorcu.

Za tekstove na slične teme kliknite na linkove Lokalni izbori i Vrgorac.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3