Ajme nama, prosviro je i Obama

Čini se da na bushizme nije sasvim imun ni aktualni američki predsjednik.
Gostujući sinoć u popularnom Tonight showu Jaya Lena, Barrack Obama je briljirao duhovitim i opuštenim nastupom, komentirajući čitavu paletu aktualnih tema, od osuđivanja isplate bonusa osiguravajućoj kući AIG do nabave psića kojeg nestrpljivo iščekuju njegove kćeri, baš kao i ostatak obamamanijom zanesenih Amerikanaca.
I bio bi to još jedan dokaz komunikacijske ingenioznosti prvog afroameričkog predsjednika da mu se nešto ipak nije omaklo. I to mu se big time omaklo, imajući u vidu da je riječ o zemlji do boli opsjednutoj političkom korektnošću.

Na pitanje kako stoji s kuglanjem, pri kojem je Leno aludirao na prošlogodišnje neslavne Obamine kuglačke manevre tijekom kampanje, Obama je rekao: „Treniram nešto, ali to više sliči na Specijalnu olimpijadu”. Premda je usporedba s paraolimpijcima u studiju prošla gotovo nezamijećeno jer ju je Obama izrekao naknadno, dok se studijska publika još grohotom smijala njegovoj prethodnoj izjavi, njegovim najbližim suradnicima je očito smijeh zastao poput knedle u grlu pa su danas krenuli spašavati što se spasiti može.
I pri tome su odradili odličan posao: Obama je još prije emitiranja emisije nazvao predsjednika Specijalne Olimpijade, Timothy Shrivera kako bi mu se ispričao na nesmotrenosti te je on već narednog jutra u ABC-evoj emisiji „Good morning, America” izjavio: „ Obama mi se ispričao na vrlo ganutljiv način. Važno je uvidjeti da riječi mogu boljeti jer riječi su bitne. A takve riječi na određeni način mogu biti ponižavajuće za ljude s posebnim potrebama, kao što mogu dodatno poticati stereotipe.” Obama je Shriveru poručio i da mu je želja ugostiti sportaše s posebnim potrebama na kuglanju i košarci u Bijeloj kući.
Inače, osnivačica međunarodne neprofitne organizacije Specijalna Olimpijada je Timothyeva majka, Eunice Kennedy Shriver, sestra američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja.
Bill Burton, glasnogovornik Bijele kuće, novinarima je na još na letu prema Washingtonu rekao kako je predsjednik „u nastojanju da se našali na svoj vlastiti račun, usput spomenuo i paraolimpijce bez ikakve loše namjere”.

Kao što je bilo za očekivati, republikanci su Obamin kiks jedva dočekali te Internet već vrvi od njihovih prozivki liberala za licemjerje, uz argument da se takva greška kojim slučajem dogodila Sarah Palin ili Georgeu Bushu, na ulicama bi se već okupili protestanti, ali kad je Obama u pitanju, onda je to samo „gaf”.
U svakom slučaju, bit će zanimljivo još promatrati medijsko praćenje ovog slučaja i stupanj njihove blagonaklonosti prema najvećem američkom ljubimcu.

Naše dosadašnje dnevnike o Baracku Obami možete pronaći ovdje.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3