Kako izbjeći lažne vijesti da se ne sramotite kao otac Novaka Đokovića

Dok se većina domaće i svjetske javnosti zabavlja (ili zgraža) oko strategije Novaka Đokovića da, unatoč necijepljenju, zaigra na Australian Openu, u pozadini se razvila velika (i prilično zabavna) priča o australskom brigadnim generalu koji je dao ostavku zbog solidarnosti s jednim od najboljih svjetskih tenisača.

General kojemu je, prenose društvene mreže, ime Moit Egadio (ili fonetski Moj-te-gađo), postao je junak srpske javnosti i svih koji podržavaju Đokovića, uključujući i njegovog oca Srđana, koji je u jednom od javnih obraćanja spomenuo australskog vojnika kao primjer principijelnosti i profesionalnosti.

Za one koji još nisu shvatili skeč, Mojt Egadjo je zapravo Steve Carell iz serije Space Force, no njegov lik očito nije bio prepoznatljiv niti Đokovićevom timu, niti stotinama korisnika društvenih mreža koji su podijelili satiričnu obavijest kao istinitu i vrijednu informaciju. A ništa od ovoga se ne bi dogodilo da je ijedan od tih followera provjerio izvor vijesti. Riječ je o Peri Vampiru, twitterašu satiričaru koji već desetak godina duhovitim objavama zabavlja twitteraše, te bi već iz površnog pregleda njegovog profila bilo jasno da je ovo čista zafrkancija.

Već tim jednim potezom svaki korisnik prošao bi prva dva osnovna koraka za provjeru istinitosti svake vijesti:

1. Provjeri izvor – u ovom slučaju to je twitter

2. Provjeri autora – twitteraš pod pseudonimom koji na početnoj stranici ima upozorenje:

U nastavku navodimo dodatne korake za razlučivanje točnih od netočnih informacija, odnosno savjete za razvijanje kritičke procjene istinitosti objavljenog sadržaja.

3. Provjeri druge izvore – je li neki relevantni medij prenio ovu vijest i na koje izvore se poziva?

4. Provjeri činjenice – jeste li pokušali „proguglati“ pojmove Mojt Egadjo, Moit Egadio ili slične izvedenice? Ili preko googlea provjeriti fotografiju brigadnog generala?

5. Provjeri komentare uz objavu – jeste li provjerili komentare ispod izvornog tweeta ili neke objave koja se poziva na originalni tweet?

6. Provjeri datum izvorne objave – nekada se dijele stare vijesti ili informacije i fotografije izvučene iz konteksta

7. Provjeri odgovara li naslov samom sadržaju objave? – nekad je radi većeg broja klikova naslov „nabrijan“ u odnosu na ostatak teksta i ne odgovara stvarnosti

8. Razmisli o vlastitim predrasudama – objave koje su u skladu s našim vrijednostima i vjerovanjima zvuče uvjerljivo, čak i kad su daleko od istine.

9. Koristi portale za provjeru točnosti sadržaja – u Hrvatskoj je to Faktograf, jedini hrvatski medij specijaliziran za fact checking – provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru, ujedno i član International Fact Checking Networka (IFCN).

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3