Krešimir Macan o najnapetijem danu u Agrokoru, zašto ga je Tuđman nazvao idiotom…

S Krešimirom Macanom, PR stručnjakom specijaliziranim za krizno komuniciranje koji je u posrnuli koncern Agrokor bio pozvan da ‘gasi vatru’, razgovarao je Tportal dan nakon što se u Londonu predao najtraženiji hrvatski bjegunac Ivica Todorić. Macan se prisjetio dramatičnog dana u travnju kada je Todorić predao Agrokor državi te nam otkrio dosad čuvane detalje

U velikom intervjuu za tportal govorio je i o svom odnosu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom koji ga je nazvao idiotom, objasnio je zašto mu smeta izraz spin doktor te koliko kvalitetno komuniciraju političari

Koja je vaša uloga u Agrokoru? Službeno, imali ste blic epizodu u posrnulom koncernu kada je doveden Antonio Alvarez.

Taj kratki angažman od tjedan dana na vrhuncu krize u travnju je moj prvi i jedini kontakt s koncernom zasad, pa i sa samim Ivicom Todorićem. Nezaboravnih pet dana, totalna centrifuga, ali vrijedno iskustvo. Zadatak nam je bio da komunikacijski pomognemo Antoniu Alvarezu u njegovu pokušaju restrukturiranja koncerna uz pomoć banaka, no s obzirom na to da je ostalo premalo vremena, a koncern je bio u blokadi, Ivica Todorić aktivirao je lex Agrokor i s time je moj angažman završio.

Što se odvijalo u Agrokorovu tornju 7. travnja, kada je Todorić potpisao lex Agrokor i ostavio prezaduženi koncern ‘hrvatskoj državi’?

To je bio najnapetiji dan ikada. Kada se vidjelo da nema druge, zaigralo se na kartu lex Agrokor, iako je Todorić pokušao pronaći sve druge opcije. Nemojmo zaboraviti da već sljedećeg petka nije bilo novca za plaće u tvrtkama u sastavu koncerna. On je to jednostavno morao potpisati i na tome se radilo do zadnjeg trenutka. Ja sam svjedočio tome potpisivanju. Bio je smiren kao pravi lider u ključnom trenutku, no sam čin bio je izuzetno emotivan. Vjerujem da je on u tom trenutku bio svjestan toga da nikada više neće doći u taj Agrokor kao vlasnik. Odobrio je poruke poslane tog dana, pa i ono ‘sve predajem hrvatskoj državi’ jer je želio istaknuti koliko je vrijednosti kroz godine stvorio kroz ulaganja koncerna. Da ostavlja i dugove, tada još nismo znali. Nitko nije. On je jedini znao pravu situaciju i on je bio taj koji je sve vrijeme donosio odluke i bio ‘predsjednik’ kojem se ne protuslovi.

Je li krizna komunikacija Vlade i Ante Ramljaka bila na razini zadatka?

Ivica Todorić je imao posve zatvorenu i kontroliranu komunikaciju, što mogu donekle razumjeti, ali ga je to i dovelo do situacije da živi u nekom svojem oblaku. S druge strane, Ante Ramljak krajnje transparentno vodi restrukturiranje cijelog koncerna jer je, s obzirom na mnoštvo interesa oko tvrtke, to jedina opcija. Što se reakcije Vlade tiče, Vlada je napravila bolji posao nego što ga je komunicirala.

U isto vrijeme odbjegli vlasnik koncerna Ivica Todorić odlučuje preko bloga slati svoje poruke. Biste li vi, da ste na njegovom mjestu, izabrali takav način komunikacije?

Vjerojatno bih, sukladno strategiji obrane. Nešto bih ga drugačije pisao jer je izgubio dosta na vjerodostojnosti pišući dosta emotivno i nekonzistentno. Zanimljivo je kako oporba nekritički koristi sadržaje s njegova bloga u napadima na Vladu pa su se pretvorili u svojevrsne glasnogovornike Ivice Todorića.

Piše li on svoj blog ili netko drugi? I vas se spominje kao autora.

Svi bi željeli znati tko ga piše, ja nisam taj i to sam više puta objavio.

Godinu dana obilježila je nedavno i vlada Andreja Plenkovića? Koju ocjenu biste im dali?

Dobru četvorku, jer je unio dosta stvarne i potencijalne kvalitete u politički prostor, no tek je treba do kraja realizirati. Pomalo se topi početni optimizama oko njega i sada je već vrijeme da vuče konkretne poteze. Treba nam političke stabilnosti.

Cijeli razgovor pročitajte na Tportalu.

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3