Krešimir Macan: U SDP-u me ne mogu vidjeti živa nacrtana…

20090423-jl-naslovnica-prosvjedi-studenata-Kresimir-Macan… već dvije godine, a sada odjednom ispada da vodim studente protiv HDZ-ove vlade u ime i za račun SDP-a. Ovo je priča o tome kako dospjeti na naslovnicu JL-a, a dobit ćete i šprancu za sve ispravke koje ćete morati pisati u budućnosti nekom mediju, jer nam je to postalo svakodnevnica. Ono provjeri dva izvora, nazovi drugu stranu, pomalo postaje prošlost u našim medijima, pa nije niti čudo da se novine sve manje prodaju. Jer bi svugdje na svijetu vijest bila da studenti prosvjeduju mirno i traže besplatne školarine, a ne da sam ja napisao tri prosto proširene rečenice prodekanu Filozofskog fakulteta Damiru Borasu. Priznajem napisao sam ih i u njima ne vidim ništa sporno. Naravno sve dok ih ne izmijenite da postanu sporne:-)
Mail Borasu
Ako pažljivo pogledate sliku, koju je prenio Jutarnji list u članku – ‘Pritisnite Vladu HDZ-a’ (obratite pažnju ovo je citat, od nekud se citira – toga nema u mailu) u njoj piše “postigli su efekt”. E sada pažljivo pročitajte tekst u JL gdje sitnom manipulacijom (koja kasnije postaje velika i zato se umjetnik nije potpisao pod članak) ta rečenica postaje “postignut je efekt”. Mala sitna laž dovoljna za manipulaciju. Kao što je bila i većina ostalog u tekstu. Uostalom pogledajte ispravak koji sam jutros proslijedio svim medijima:

Jutarnji list
Koranska 2, 10000 Zagreb
Na pažnju: Mladen Pleše, glavni urednik
Fax: 01/ 6103-148; 01/6103-115
e-mail: jutarnji_list@eph.hr; mladen_plese@eph.hr

Predmet: ZAHTJEV ZA OBJAVU ISPRAVKA OBJAVLJENE INFORMACIJE

Poštovani gospodine Pleše,

u Jutarnjem listu od četvrtka, 23.travnja 2009., objavljen je nepotpisani članak pod naslovom „Pritisnite Vladu HDZ-a“, te najava istog na naslovnici Jutarnjeg lista pod naslovom „Macanovi tajni poslovi – Promotor SDP-a i Keruma dijeli savjete u pobuni na Filozofskom“ u kojem se iznose netočni navodi vezani uz Krešimira Macana, direktora i starijeg partnera tvrtke Manjgura d.o.o.

Temeljem članka 40. Zakona o medijima, zahtijevamo da u prvom sljedećem broju Vašeg lista i na web stranicama objavite sljedeći ispravak neistinite informacije:

Jedina istina u članku je objavljeni faksimil maila kojeg sam samoinicijativno uputio prodekanu Damiru Borasu, nakon konzultacija vezanih uz doktorski studij koji završavam na Filozofskom fakultetu, jer smo se u razgovoru osvrnuli i na novonastalu situaciju s prosvjedom na fakultetu. Nepotpisani autor namjerno „postigli su efekt“ u tekstu mijenja u „postignut je efekt“ što mu kasnije služi za klimavu konstrukciju o političkoj pozadini prosvjeda jer želi sugerirati da netko prosvjede organizira i vodi. Što zajedno u kombinaciji s naslovom kojeg nema u mailu pojačava željeni dojam. Na nijedan način se u mailu ne sugerira Borasu, kako piše nepoznati autor, kako bi studenti mogli izvršiti pritisak na Vladu.
Cijela konstrukcija dodatno pada u vodu ako se zna da već više od dvije godine ne radim za SDP, nakon smrti Ivice Račana, čiji sam savjetnik bio, već da to i dalje radi moja bivša tvrtka iz koje sam otišao prije godinu dana. Razlozi odlaska iz bivše firme su poznati javnosti jer se radilo o velikim razlikama u pogledu daljnjeg vođenja firme. Da budem jasan, kako narod kaže:“U SDP-u me ne mogu vidjeti živa nacrtana“. Nažalost nisam u posljednje vrijeme radio nikakve poslove za Milana Bandića. U cijelu konstrukciju se uklapa i slika stara devet godina, no to je stvar uredničke namjere i odabira. Sve je to mogao na vrijeme čuti Vaš nepotpisani autor da me je nazvao na telefon, poput ostalih kolega koji su to napravili i pitali i drugu stranu za odgovor. Da je postojalo imalo dobre volje jednostavnom pretragom na Internetu mogla se je provjeriti većina navoda koje sada moram ovim putem ispravljati, pozivajući se na svoja zakonom zaštićena prava

U skladu s člankom 41. Stavkom 1. Zakona o medijima, pozivamo Vas da objavite ispravak objavljenog teksta u cijelosti.

S poštovanjem,

Krešimir Macan
direktor i stariji partner
Manjgura d.o.o.
——————————————————————————————————-
Nažalost, to je sve što možete učiniti kad vas netko poželi ovako “izmanipulirati”:-) Možda je ipak naslov dnevnika trebao biti – Kako mala laž postiže efekt lavine? Pametnome dosta!

Kliknite na link ako vas zanima kako sam postao super Hrvoje, a razvoj iz minute u minutu pratite na mojem Facebook profilu.

Kresimir Macan’s Profile | Create Your Badge
Kresimir Macan's Facebook profile

Evo ga konačno i ispravak, kada više nije aktualno:-(

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Oznake: , , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3