Reciklirano mlijeko na TV-u – brojevi na dnu tetrapaka nemaju veze s mlijekom

Taman kad smo pomislili da su lažno potpisani mailovi koji nas upozoravaju na upitnu kvalitetu mlijeka otišli u povijest kao neutemeljeni mitovi, priča o tzv. recikliranom mlijeku ponovno je postala aktualna. Barem ako je suditi prema opsežnom prilogu emisije Provjereno, emitiranom  9. veljače 2012.

sl6

Kao što smo pisali još prije nekoliko mjeseci, kada smo tragom glasina na koncu došli do istine, navodi o recikliranom mlijeku – mlijeku isteklog roka trajanja koje se nakon “pasterizacije” na 190˚C vraća u prodaju su uistinu samo – navodi, što su potvrdili stručnjaci i ministarstvo.

U emitiranom se prilogu oglasio i slovenski mikolog Andrej Gregori čiji je potpis stajao u e-mailu koji se stihijski širio ne bi li nas osvijestio o fenomenu recikliranog mlijeka. Znanstvenik se u potpunosti ogradio od te priče, a istu je sudbinu doživio i mail u kojemu su, među ostalim, stajali i navodi da se LGG bakterije uzgajaju na mrtvacima te da mlijeko koje kupujemo nije “vidjelo krave”. Jasminka Franc koja navodno potpisuje taj mail izjavila je kako je “samo proslijedila mailove koje je dobila od drugih!”

Na koncu je razriješen i misterij tajanstvenog koda na dnu tetrapak ambalaže. Za emisiju Provjereno Vedrana Hercigonja Majetić, glasnogovornica tvrtke Tetra Pak, izjavila je kako je riječ o oznaci od koje je folije ambalaža napravljena te tako još jednom potvrdila naše napise iz srpnja ove godine. Oni najsumnjičaviji nakon ovoga su, nadamo se, odahnuli, no vjerujemo kako su neki i razočarani, kao što to obično biva kada nešto što zvuči kao veliko otkriće padne na testu činjenica.

Ipak, zanimljivo je bilo vidjeti koliko dugo neke posve neutemeljene i pogrešne tvrdnje mogu intrigirati javnost. Stvar je u ambalaži. Ovaj put ne mlijeka, već informacije. I još je zanimljivije to što ova s recikliranim mlijekom, iako loše zapakirana, tako dugo okupira javnost. Što li se tek onda krije iza nekih drugih priča, opremljenih daleko bolje od maila iz prve epizode, u kojemu je noseći argument – pogrešna definicija pasterizacije :-).

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3